Kwas pangamowy
Kwas pangamowy albo witamina B15 zaczyna cieszyć się w Polsce coraz większym uznaniem. Jest to pochodna aminokwasu glicyny odkryta w roku 1951 przez Ernesta Krebsa. Według opinii ekspertów, kwas pangamowy korzystnie wspiera zdrowie na wielu poziomach, najczęściej mówi się o jego wsparciu: leczenia cukrzycy, wsparciu odporności czy wsparciu leczenia depresji. Dzienna dawka witaminy B15 waha się od 50-100 mg. Jakie są jeszcze korzystne dla zdrowia właściwości kwasu pangamowego? Odpowiadamy.
Właściwości prozdrowotne kwasu pangamowego
Właściwości kwasu pangamowego (witaminy B15) wspierają prawidłowe zdrowie człowieka i dobre samopoczucie. Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych Witaminy B15 zaliczyć można:
- wspiera metabolizm energetyczny
- wspiera układ nerwowy
- może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy
- wspiera metabolizm tłuszczy i glukozy
- wspiera pracę mięśni
- wspiera odporność
- wspiera proces odchudzania
- może wspierać procesy poznawcze: pamięć, koncentrację i logiczne myślenie
Warto wspierać codzienną dietę szybko i efektywnie działającymi suplementami diety z kwasem pangamowym takimi jak: Now Foods DMG 125mg i cieszyć się dobrym samopoczuciem i funkcjonowaniem organizmu