L-Arginina - Co to jest oraz jak wpływa na zdrowie i wydolność organizmu?
Stosowanie L-argininy może przynieść korzyści zdrowotne, przede wszystkim ze względu na jej pozytywny wpływ na układ krążenia. Arginina jest prekursorem tlenku azotu, co wspiera zdrowie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi. L-arginina jest szczególnie polecana sportowcom, którzy chcą poprawić swoją wydolność i przyspieszyć regenerację organizmu po wzmożonym wysiłku fizycznym. L-arginina wzmacnia również układ odpornościowy, co może być pomocne w profilaktyce wystąpienia infekcji bakteryjnych i wirusowych w okresie wiosennym i jesienno-zimowym. Decyzję o suplementacji tym aminokwasem warto skonsultować z lekarzem, aby upewnić się, że dawka jest dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu.
Arginina to aminokwas, który buduje białka i wspiera organizm na wielu płaszczyznach zdrowia. L-arginina jest wytwarzana w organizmie człowieka, warto jednak dostarczyć ją także w dobrze zbilansowanej diecie, czy wysokiej jakości, wysoce biodostępnych suplementach diety. Arginina została odkryta 1886 roku przez niemieckiego chemika Ernsta Schulze i od tego czasu jest przedmiotem wielu badań naukowych. Zastanawiasz się jak L-arginina wpływa na zdrowie i wydolność organizmu? Polecamy niniejszy artykuł.
Co to jest L-Arginina?
Jako aminokwas endogenny arginina jest wytwarzana w organizmie i zawiera cztery grupy azotowe, co jest ważne dla produkcji tlenku azotu. Z tego też względu po argininę sięgają sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Warto zaznaczyć, że forma L-arginina to forma aktywna biologicznie, dzięki czemu jest dobrze przyswajalna przez organizm człowieka. Takie czynniki jak stres, wysiłek fizyczny, choroby, wycieńczenie organizmu, mogą negatywnie wpływać na syntezę L-argininy i prowadzić do jej niedoboru. Jakie są właściwości argininy? Czy warto włączyć do codziennej diety L-argininę? Odpowiadamy.
Jak działa L-Arginina na organizm i jakie ma właściwości?
L-arginina jest jednym z najchętniej suplementowanych aminokwasów. Do najważniejszych właściwości argininy zaliczyć można: wsparcie syntezy tlenku azotu, poprawę przepływu krwi przez naczynia krwionośne, korzystny wpływ na odporność organizmu, wsparcie gojenia ran, obniżenie ciśnienia krwi, wsparcie pracy układu sercowo-naczyniowego, pozytywny wpływ na wsparcie syntezy hormonów, wsparcie potencji, ochrona przed stresem oksydacyjnym, wsparcie procesów poznawczych, wsparcie pracy mięśni czy korzystny wpływ na regulacje poziomu cholesterol frakcji LDL.
Nie można zapomnieć, że arginina wspiera układ sercowo-naczyniowy, reguluje ciśnienie krwi, ma właściwości wzmacniające układ odpornościowy, co czyni ją ważnym elementem w walce z infekcjami. Wspomaga również procesy regeneracji i gojenia się ran, co jest istotne osób po operacjach i zabiegach. L-arginina bierze udział w cyklu mocznikowym, pomagając w usuwaniu toksycznego amoniaku z organizmu. Jej działanie ma także pozytywny wpływ na sprawność fizyczną oraz budowę masy mięśniowej. Eksperci uważają, kierując się badaniami naukowymi, że L-arginina to ważny aminokwas dla wsparcia zdrowia osób chorujących na cukrzycę. Uważa się, że arginina wspiera regulację poziomu glukozy i może wspierać leczenie insulinooporności. Takie działanie l argininy wynika z tego, że jest ona prekursorem tlenku azotu.
L-arginina dla kogo?
L-arginina jest jednym najbardziej wszechstronnych aminokwasów, który odgrywa ważną rolę w ludzkim organizmie. arginina jest aminokwasem w niewielkich ilościach produkowanym w organizmie człowieka, ale utrzymanie optymalnego jej stężenia wymaga wsparcia z diety. Zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta u osób uprawiających sport i osób aktywnych fizycznie, ponieważ wspomaga regenerację mięśni i wytrzymałość. L arginina jest kluczowa dla osób z problemami z układem krążenia, ponieważ pomaga w produkcji tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. L-arginina jest również ważna dla osób z osłabioną odpornością, ponieważ wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Arginina jest powszechnie znana jako korzystny suplement dla mężczyzn, mających problemy z płodnością i funkcjami seksualnymi. Suplementacja l argininy jest polecana seniorom, u których produkcja tego hormonu może spadać wraz z wiekiem. Warto pamiętać, że decyzję o suplementacji argininy należy skonsultować z lekarzem. Nie należy przekraczać zalecanej porcji L-argininy.
L-Arginina w suplementacji - kiedy i jak stosować?
L-argininą można wspierać codzienną dietę w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego, treningów budujących masą mięśniową, okresach wzmożonego stresu, w czasie rekonwalescencji organizmu, w zaburzeniach erekcji czy osłabienia procesów poznawczych. Zaleca się, że świadomą suplementacją rozpocząć od konsultacji z lekarzem, który określi indywidualną dawkę argininy i ustali czas jej zażywania. Jak stosować L-argininę? Szukaj postaci suplementów diety z argininą, dobrze przyswajalnych dla organizmu, znanych marek takich jak między innymi: Solgar, Swanson, Now Food, Viridian, Natrol, Puritan’s Pride. Dobowa dawka argininy waha się od 3 g do 6 g. Zazwyczaj w suplementach diety znajdziesz dawki między 500-1000 mg L-argininy. Jeśli lekarz zaleci wyższą dawkę aminokwasu, znajdziesz bez recepty suplementy diety z argininą w dawce 3000 g takie jak np.: Natrol L-Arginine, 3000mg L-arginina. Argininę znajdziesz w postaci kapsułek, tabletek czy proszku.
L-Arginina a trening - jak wpływa na wydolność?
Arginina pozytywnie działa na organizm w trakcie treningu i w czasie zwiększonego obciążenia wysiłkiem fizycznym. Dlatego też znalazła uznanie sportowców i osób o aktywnym hobby. L-arginina bierze udział w produkcji tlenku azotu, dlatego korzystnie wpływa na przepływ krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Arginina przed treningiem może przynieść takie pozytywne efekty jak:
- zwiększenie wytrzymałości
- ochrona mięśni
- wsparcie budowy tkanki mięśniowej
- wspiera regeneracji organizmu
- wsparcie zdrowia układu sercowo-naczyniowego
Warto zaznaczyć, że badania nad pozytywnym działaniem na wydolność organizmu L-argininy nadal trwają. Chociaż mechanizm działania argininy wydaje się obiecujący, nie ma jeszcze jednoznacznych opinii naukowców, czy arginina jako suplement sportowy, jest skuteczna w 100%. Obecnie można powiedzieć, że wyniki badań nie są jednoznaczne. Nie ma wątpliwości, że arginina jest aminokwasem, niezbędnym dla organizmu, który wspiera dobre zdrowie.
L-Arginina a zdrowie seksualne - jak wspomaga potencję?
W problemach seksualnych takich jak: brak erekcji, trudność w utrzymaniu wzwodu, przedwczesna ejakulacja, L-arginina może być pomocna w ich leczeniu. Mówi się, że aminokwas ten odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia seksualnego, zwłaszcza u mężczyzn. Działanie na potencję argininy może wynikać z jej pozytywnego udziału w tworzeniu tlenku azotu. Tlenek azotu z kolei, jest cząsteczką sygnałową niezbędną do uzyskania i utrzymania erekcji. Niektóre badania sugerują, że suplementacja L-argininą, zwłaszcza w dawkach od 1500 g dziennie, może poprawić funkcje seksualne u mężczyzn z łagodnymi lub umiarkowanymi zaburzeniami erekcji, szczególnie u tych, u których problem ma podłoże fizyczne. W tej kwestii należy zasięgnąć rady lekarza, aby dobrać indywidualną dawkę i czas suplementacji. Czy wiesz, że L-arginina może również w korzystnie wpływać na zdrowie seksualne kobiet? Poprawiony przepływ krwi do narządów płciowych może zwiększać wrażliwość, lubrykację i doznania seksualne.
L-Arginina w diecie - gdzie ją znaleźć?
Argininę można uznać za aminokwas egzogenny i endogenny. Co prawda organizm człowieka potrafi sam syntetyzować, jednak warto go także dostarczyć z dobrze zbilansowaną dietą. Gdzie znaleźć argininę w produktach spożywczych? Jeśli w Twoim codziennym jadłospisie w głównej mierze znajduje się: mięso z kurczaka, wieprzowina i wołowina, w rybach: łososiu, tuńczyku, dorszu, krewetkach, kaszach gryczanej i jaglanej, jajach, mleku, orzechach roślinach strączkowych, szpinaku, spirulinie czy pestkach dyni, poziom argininy powinien być prawidłowy.
Warto wspomnieć, że -arginina dogrywa kluczową rolę w syntezie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając krążenie. L-arginina występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Doskonałym źródłem są chude mięsa, w tym indyk, kurczak i wołowina. Bogate w ten aminokwas są również ryby takie jak łosoś, tuńczyk i dorsz. Wśród produktów roślinnych warto sięgać po orzechy i nasiona, zwłaszcza pestki dyni, orzechy włoskie i migdały. L-arginina występuje również w roślinach strączkowych, na przykład w soi, ciecierzycy i soczewicy. Aminokwas ten można znaleźć także w produktach pełnoziarnistych i nabiale. Regularne włączanie tych produktów do diety zapewnia odpowiednią podaż L-argininy. To istotne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego i ogólnej kondycji organizmu.
Skutki uboczne L-Argininy - na co uważać?
Co prawda uważa się suplementy diety z L-argininą jako bezpieczne, w rzadkich wypadkach mogą wystąpić efekty uboczne. Pamiętaj, aby zawsze przestrzegać zaleconych dawek przez producenta suplementu diety czy lekarza. Skutki uboczne suplementacji argininy pojawiają się zazwyczaj w zakresie układu pokarmowego, manifestując się:
-
biegunką
-
bólem brzucha
-
wzdęciami
-
nudnościami
-
uczuciem pełności
Należy zachować ostrożność i skonsultować zażywanie L-argininy: w ciąży, podczas karmienia piersią, zażywając na stałe leki przeciwzakrzepowe i przeciwpłytkowe. Przed planowanym zabiegiem operacyjnym, należy odstawić argininę, ponieważ jej suplementacja może zwiększyć prawdopodobieństwo krwawienia. L-arginina może także w rzadkich przypadkach wywoływać niegroźne reakcje alergiczne.
Stosowanie argininy może być wartościowe dla osób, które chcą poprawić krążenie krwi, ponieważ aminokwas ten pomaga w produkcji tlenku azotu. Jest to szczególnie istotne dla sportowców i osób z problemami sercowo-naczyniowymi. Arginina może również wspierać układ odpornościowy, co jest korzystne dla osób często borykających się z infekcjami. Ważne jest, aby pamiętać, że korzyści te mogą być widoczne w zależności od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Zawsze jednak należy przed rozpoczęciem suplementacji argininą, skonsultować się z lekarzem, aby potwierdzać, że dawka i czas zażywania jest dopasowany do indywidualnych preferencji.