Kwasy omega 3 z kalmara
Omega z kalmara jest mniej popularna niż omega 3 z tłustych morskich ryb czy omega roślinna. Warto jednak zaznaczyć, że nienasycone kwasy tłuszczowe z kalmara, zyskują uznanie. Olej z kalmara pozyskiwany jest najczęściej ze zrównoważonych połowów, z czystych wód norweskich. Mówi się, że omega 3 z kalmara jest dobrze przyswajalna dla organizmu człowieka. Warto kupić wysokiej jakości suplementy diety z olejem z kalmara z certyfikatem Friend of the Sea. Naciśnij „Rozwiń” i dowiedz się więcej o świadomej suplementacji omega 3.
Dlaczego warto wybrać kwasy omega-3 z kalmara?
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z kalmara, to ważne źródło wysoce biodostępnych kwasów DHA i EPA. Suplementy z olejem z kalmara zyskują popularność w ostatniej dobie. Trudno się temu dziwić, ponieważ omega ta może mieć bardziej czysty skład niżeli omega z ryb. Olej z kalmara występuje najczęściej w polecanej przez ekspertów formie omega 3 w postaci fosfolipidowej. Warto także wybrać DHA i EPA z kalmara, ponieważ ma on zarówno smak jak i zapach raczej neutralny, w przeciwieństwie do omega z ryb morskich o drażniącym wiele osób posmaku.
Ważną informacją jest także fakt, że olej z kalmara może być bardziej odporny na utlenianie, co jest istotne dla zachowania na dłużej, prozdrowotnych właściwości. Wybierz najlepszą dla siebie formę suplementacji omega 3 z kalmara np. formę kapsułki, płynu czy żelek. Przestrzegaj także zalecanej porcji dziennej DHA i EPA. Dla uprzyjemnienia suplementacji omegi z kalmara możesz także zdecydować się na naturalny aromat cytrynowy.
Czym różnią się produkty z omega-3 z kalmara od innych kwasów omega-3?
Zastanawiasz się, co wyróżnia omegę 3 z kalmara? Eksperci podkreślają, że olej z kalmara jest ważny, ponieważ ma:
-
Możliwość mniejszego zanieczyszczenia metalami ciężkimi, niż w przypadku omega z ryb morskich
-
Wysoce biodostępna forma w postaci fosfolipidowej
-
Neutralny smak i zapach
-
Naturalne źródło pochodzenia, najczęściej z naturalnych norweskich łowisk
-
Zwiększoną odporność na utlenianie
-
Wysoką zawartość DHA
-
Certyfikaty — np. Friend of the Sea
Dla kogo są polecane suplementy z omega-3 z kalmara?
Omega 3 z kalmara może być wartościowym wsparciem dla właściwie każdego. Przed wyborem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, można się skonsultować z lekarzem lub farmaceutom. Omega 3 z kalmara w postaci świetnie przyswajalnych suplementów diety polecane są: kobietom w ciąży, po konsultacji z ginekologiem, sportowcom, seniorom, ludziom pracującym przy komputerze, kobietom dbającym o zdrowie skóry, osobom borykającym się ze stanami zapalnymi czy obniżoną odpornością.
DHA, którego jest dużo w omega z kryla, jest ważny dla zdrowia narządu wzroku i dobrej pracy mózgu. Suplementacja DHA może także wspierać ochronę przed chorobami takimi jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, czyli warto włączyć ten kwas do diety osób narażonych na schorzenia układu nerwowego. Olej z kalmara staje się coraz bardziej docenianą alternatywą, dla omega 3 z ryb. Polecamy chętnie kupowany online produkt: Carlson Labs EcoSmart Omega-3, 1000mg Natural Cytryna - Norweski olej z kalmara
Jakie korzyści przynosi suplementacja kwasami omega-3 z kalmara?
Jak już wspomniano wcześniej omega 3 z kalmara zawiera dużą ilość DHA. NNKT niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych organizm nie może syntetyzować sam, dlatego należy je dostarczyć w dobrze zróżnicowanej diecie lub z wysoce przyswajalnymi suplementami. Jakie są najważniejsze korzyści suplementacji kwasami omega 3 z kalmara? Odpowiadamy.
-
Wsparcie pracy mózgu i układu nerwowego — wysoka zawartość DHA pozytywnie wpływa na pracę mózgu, wsparcie procesów poznawczych, wsparcie przekazywania sygnałów między neuronami, wsparcie rozwoju mózgu u dzieci w okresie prenatalnym (szczególnie po 20 tygodniu ciąży). U osób starszych DHA kwas dokozaheksaenowy i EPA kwas eikozapentaenowy wspierają profilaktykę wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.
-
Zdrowie serca i naczyń — wielonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się przede wszystkim do obniżenia cholesterolu frakcji LDL, mogą normalizować ciśnienie krwi, wspierają profilaktykę wystąpienia: miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i innych chorób układu krążenia czy opóźniają proces starzenia komórek.
-
Wsparcie odporności — omega 3 z kalmara ma właściwości przeciwzapalne, może stymulować układ immunologiczny do szybszej odpowiedzi w razie przeniknięcia patogenu. Jednocześnie omega z kalmara, wspiera zachowanie równowagi między reakcjami zapalnymi a przeciwzapalnymi. W okresie jesienno-zimowym suplementacja wysoce biodostępnych produktów z olejem z kalmara może skutecznie wspierać zachowanie wysokiej odporności.
-
Wsparcie wzroku — czy wiesz, że DHA kwas dokozaheksaenowy, jest ważnym elementem wsparcia dobrego wzroku? Kwasy tłuszczowe omega 3 wspierają prawidłowe ukrwienie gałki ocznej, wspierają pracę plamki żółtej czy wspierają funkcjonowanie siatkówki oka. Często poleca się sposób spożycia omega 3, jako połączenie kwasów tłuszczowych omega 3 z luteiną czy zeaksantyną. Co ważne omega 3 z kalmara może skutecznie wpływać na jakość filmu łzowego, odpowiedzialnego za nawilżenie oka.
-
Wsparcie zdrowia skóry — nienasycone kwasy tłuszczowe są znane ze swojego korzystnego działania na skórę. Wspierają leczenie stanów zapalnych skóry, wspierają leczenie nasilonych objawów alergii, korzystnie wspierają leczenie trądziku czy atopowego zapalenia skóry.