Kwasy omega 3
Kwasy Omega-3 wpływają pozytywnie na wiele funkcji organizmu człowieka. Korzystnie wspierają: pracę mózgu, poprawiają wzrok, mają właściwości immunostymulujące, dobroczynnie wspierają pracę układu nerwowego czy normalizują poziom ciśnienia. Suplementacja NNKT niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, może być pomocna w trakcie odchudzania dzięki temu, że tłuszcze są bogatym źródłem energii i wpływają na uczucie sytości przez dłuższy czas. “Rozwiń” i dowiedz się, co jeszcze możesz zyskać dzięki, nienasyconym zdrowym kwasom tłuszczowym omega.
Rodzaje kwasów omega 3
Kwasów omega-3, o których ludzie czasem mówią: witamina omega 3, nasz organizm nie produkuje sam co oznacza, że omega 3 DHA, EPA i ALA, musimy dostarczyć z dobrze zbilansowaną dietą. Przyczyną niedoborów omega 3, jest głównie niewłaściwe odżywiania, czyli mała ilości tłustych ryb morskich i owoców morza w diecie. Kiedy warto sięgnąć po dodatkową suplementację omega 3? Jakich korzyści można się spodziewać zażywając EPA, DHA, ALA? Odpowiadamy.
-
ALA (Kwas alfa-linolenowy) występuje głównie w roślinnych, takich jak: olej lniany, siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, olej rzepakowy, olej sojowy. Z niego mogą być syntetyzowane DHA i EPA, jednak w stopniu niewystarczającym, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu.
-
DHA (Kwas dokozaheksaenowy) wspiera w znaczący sposób układ nerwowy, czy pracę mózgu. DHA, podobnie jak EPA, występuje głównie w tłustych rybach morskich, owocach morza i algach.
-
EPA (Kwas eikozapentaenowy) odgrywa kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych, głównie dzięki swoim silnym właściwościom przeciwzapalnym. Jest prekursorem takich bioaktywnych związków, takich jak rezolwiny i protektyny.
Właściwości kwasów omega 3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka na wielu poziomach zdrowia. Wpływają one dobroczynnie zarówno na zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Eksperci do najistotniejszych właściwości omega 3 zaliczają: wsparcie zdrowia stawów, wsparcie narządu wzroku, wsparcie odporności, korzystny wpływ na skórę, opóźnienie procesów starzenia, wsparcie układu sercowo-naczyniowego, wsparcie procesów poznawczych czy wsparcie układu nerwowego. W codziennej diecie przeciętnego Polaka, najczęściej jest za mało ryb i owoców morza. Dodatkowo ważne są proporcje, warto pamiętać, że dla uzyskania pełnych korzyści zdrowotnych, należy pamiętać że stosunek kwasów omega musi być optymalny.
Zapotrzebowanie na kwasy omega 3
Zastanawiasz się jakie jest zapotrzebowanie organizmu na omega 3? Dawka DHA i EPA uzależniona jest w dużej mierze od stanu zdrowia,płci oraz wieku. Równiez stany fizjologiczne jak ciąża czy uże obciązenie aktywnościa fizyczna np podczas uprawiani sportu ma znaczenie. To właśnie aktywność fizyczna jest ważnym wyznacznikiem dawkowania omega 3 ponieważ przyjmuje się, że np. kwas alfa-linolenowy suplementuje się jako 0,5% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Z kolei DHA i EPA powinny być dostarczane do organizmu w ilości co najmniej 250-500 mg na dobę. Omega 3 dostarczysz do organizmu stosując w jadłospisie, tłuste ryb morskie takie jak łosoś, makrela, śledź czy sardynki 2 razy w tygodniu.
W jakich dawkach suplementować omega 3 u dzieci? Zazwyczaj jeśli lekarz pediatra nie zdecyduje inaczej zaleca się suplementować :
-
u niemowląt (0-6 miesięcy): Nie zaleca się dodatkowej suplementacji, szczególnie jeśli dziecko jest karmione piersią lub mlekiem modyfikowanym, wzbogaconym w DHA.
-
u dzieci od 7 miesiąca do 24 miesięcy: około 100 mg DHA dziennie.
-
u dzieci powyżej 1 roku życia i młodzież do 18 roku życia: około 250 mg EPA i DHA dziennie.
Dla seniorów z kolei zaleca się dawkę zwykle od 250 do 500 mg EPA i DHA dziennie. Omega 3 w tej grupie wiekowej są niezwykle cenne, ponieważ mogą wspierać, pracę serca, pracę mózgu, zdrowie oczu, dobrą kondycję stawów i dobre samopoczucie.
Czy suplementy omega 3 są właściwe dla każdego?
Zdecydowanie można powiedzieć, że kwasy omega 3 są korzystne dla właściwie każdego. W sytuacji zaburzeń zdrowia lub wątpliwości co do suplementacji warto skonsultować się z lekarzem, który może zlecić badanie poziomu najważniejszych kwasów tłuszczowych DHA i EPA we krwi. Większość laboratoriów zaleca, aby na badanie zgłosić się na czczo. Komu można polecić Omega 3? Odpowiadamy:
-
ludziom chorujących na choroby układu sercowo-naczyniowego
-
ludziom pragnącym wspierać odporność
-
kobietom w ciąży i karmiącym piersią (po konsultacji z lekarzem)
-
sportowcom i osobom aktywnym fizycznie
-
osobom pracującym umysłowo
-
ludziom narażonym na czynniki stresogenne
-
osobom pracującym długie godziny przed monitorem komputera
-
osobom chorujących na choroby w obrębie układu kostno-stawowego
-
ludziom pragnącym wspierać koncentrację, pamięć i logiczne myślenie
-
kobietom pragnącym wspierać urodę.
Należy zaznaczyć, że niedobór omega-3 może przyczyniać się do pogorszenia funkcji poznawczych, problemów z pamięcią i obniżenia ostrości wzroku, wsparcie zdrowia serca, spadku odporności i innych ważnych procesów dla zachowania dobrego zdrowia i wysokiej jakości życia.
Jak rozpoznać niedobór kwasów omega 3?
Niedobór omega 3 jest stanem zdecydowanie niepożądanym dla organizmu człowieka. Ze względu na niewystarczające zbilansowaną dietę pod kątem tłustych ryb morskich i owoców morza, może dojść do niedoboru DHA i EPA. Należy pamiętać, że organizm człowieka nie może sam wytwarzać omega 3. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 zazwyczaj manifestuje się negatywnymi objawami zdrowotnymi. Jeśli zaobserwujesz takie problemy jak: osłabienie kości i stany zapalne stawów, spadek odporności, zaburzenia prawidłowego widzenia, skurcze mięśni, łamliwość paznokci, problemy z pamięcią i koncentracją, wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzenia nastroju, kłopoty skórne, złe samopoczucie i nerwice czy nasilenie objawów alergii, może być to sygnał świadczący o wystąpieniu niedoboru omega 3.
Naturalne źródła kwasów omega 3
Dobre tłuszcze jak nazywane są EPA, DHA i AL, znajdziesz jak wspomniano przede wszystkim w tłustych rybach: śledziu, łososiu, makreli, sardynkach, łososiu tuńczyku i innych. Niestety jadłospis przeciętnego Polaka nie jest wystarczająco bogaty w ryby i owoce morza. ALA czyli kwas alfa-linolenowy dostarczysz do organizmu sięgając po produkty roślinne i zdrowe tłuszcze - oleje roślinne czyli: siemię lniane, olej lniany, olej z oliwek, algi morskie, olej rzepakowo-sojowy, orzechy włoskie, orzechy makadamia, awokado czy kiełki zbóż.
Suplementacja kwasów omega 3
Świadoma suplementacja omega 3 powinna być skonsultowana z lekarzem lub farmaceutom i dostosowana do indywidualnych potrzeb. Wybierz suplementy diety najwyższej jakości marek, które zyskały uznanie na całym świecie takich jak: Nordic Naturals, Solgar, Osavi, Viridian, Swanson, Now Foods. Zawsze kieruj się zasadą prostego i czystego składu. Zwróć uwagę, jeśli producent podaje współczynnik TOTOX, aby jego wartość była poniżej 25. Kupuj suplementy diety z optymalną datą ważności, polecamy suplementy z krótszą datą ważności, pełnowartościowa, do użytku “na już”. Warto także zwrócić uwagę na pozyskiwanie ryb, wybierz produkty z certyfikatami, poświadczającymi pozyskiwanie ryb z łowisk naturalnych, w których ryby są odławiane w sposób zrównoważony.
Jak wybrać najlepszy suplement omega 3?
Wybór odpowiedniego wysokiej jakości suplementu diety omega-3 jest istotny dla osiągnięcia optymalnych korzyści zdrowotnych. Na światowym rynku suplementów diety, jest dostępnych wiele produktów z omega 3, dlatego warto zwrócić uwagę na aspekty, które pomogą wybrać ten najlepszy czyli:
-
niska wartość współczynnika TOTOX najlepiej, żeby suplement diety z omega wykazywał wartość 10 a maksymalnie 25. Wskaźnik TOTOX (ang. Total Oxidation Value) jest miarą stopnia utlenienia tłuszczów, w szczególności olejów rybnych.
-
odpowiednia dawka, uzależniona od: płci, wieku, stanu zdrowia, aktywności fizycznej cz stanu fizjologicznego (ciąża, karmienie piersią)
-
wysoka jakość suplementu z omega 3, czyli czysty i prosty skład, bez zbędnych wypełniaczy, barwników, konserwantów czy GMO
-
forma kwasów omega-3 (EPA i DHA) - Zaleca się wybór suplementów w formie trójglicerydów (TG) lub fosfolipidów.
-
nadanie certyfikatów np: International Fish Oil Standards, Soil Association, Friend of the Sea, Marine Stewardship Council itp.
-
źródło omega 3 może to być ważna informacja dla osób o diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Zajdziesz omega 3 z ryb, omega 3 z kryla, omega 3 z kalmara, omega 3 z alg czy omega 3 roślinne.
Jaką formę suplementacji kwasów omega 3 wybrać? W płynie czy kapsułki?
Zawsze warto wybrać formę suplementu diety do potrzeb. Najpopularniejszą formą, chętnie wybieraną przez klientów Strefy Witalności są kapsułki. Dla dzieci rodzice kupują omega 3 w żelkach lub płynie. Dla młodzieży warto wybrać miękkie kapsułki, takie jak w suplemencie diety: Nordic Naturals Ultimate Omega Fish Oil Junior, 680mg Truskawka. Osobom starszym można polecić DHA i EPA w płynie lub kapsułkach. Niezależnie jaką formę suplementacji wybierzesz, najważniejsza jest wysoka jakość i czystość suplementu, a także odpowiednia dawka EPA i DHA. Wybierz tę formę, która idealnie spełni Twoje oczekiwania.
Kwasy Omega 3 koncentracja i sprawny umysł
Nienasycone kwasy tłuszczowe, od razu kojarzą nam się z korzyściami dla funkcjonowania mózgu. Suplementacja omega 3 jest polecana właśnie w celu poprawy jego pracy. Z czego to wynika? Otóż kwasy omega 3 DHA i EPA chronią komórki tego narządu przed skutkami szkodliwego stresu oksydacyjnego. Mówi się także, że dobre kwasy Omega 3 korzystnie wspierają profilaktykę wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Suplementacja kwasów omega 3 dodatkowo łagodzi stany zapalne w organizmie. Tym samym pełniąc funkcję ochronną dla naszego mózgu, zapobiegając jego uszkodzeniom.
Kwasy Omega-3 pozytywnie wpływają również na:
-
koncentrację,
-
lepszą pamięć,
-
szybsze i sprawniejsze przetwarzanie informacji.
Ze względu na swoje właściwości ochronne, witaminy Omega-3 mogą obniżać ryzyko choroby Alzheimera – zapobiegają bowiem uszkodzeniom neuronów.
Kwasy Omega-3 w odchudzaniu
Omega 3 suplementowane są przy aktywnym procesie odchudzania. Mówi się, że mogą one hamować nadmierny apetyt. Wszystko za sprawą regulacji kontaktu “hormonu sytości”, leptyny, z mózgiem. Leptyna jest hormonem informującym nasz mózg o tym, że już jesteśmy najedzeni. Odpowiada więc za uczucie sytości. Zaburzenia w jej funkcjonowaniu mogą prowadzić do nadmiernego apetytu lub podjadania. Dzięki regulacji reakcji mózg-leptyna, kwasy Omega-3 mogą pomóc np. z problemem podjadania.
Kwasy Omega-3 na dobry wzrok
Kwasy Omega-3 chronią nasz wzrok i zmniejszają ryzyko jego chorób. Według badań osoby suplementujące ten składnik są mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to poważne schorzenie, które pojawia się w późniejszym etapie życia i może prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Omega 3 DHA EPA wzmacniają i chronią oczy, są również pomocne we wsparciu leczenia zespole suchego oka.
Kwasy Omega-3 w ochronie nowotworowej
Właściwości kwasów Omega-3 zmniejszają ryzyko nowotworu. Jest to możliwe dzięki ich działaniu ograniczającym rozwój komórek rakowych. Wpływ na to mają również przeciwzapalne właściwości kwasów, usprawniające ogólną odporność organizmu i właściwości antyoksydacyjne.
Kwasy Omega-3 i układ krążenia
Kwasy Omega-3 wspierają profilaktykę wystąpienia wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim – miażdżycy, choroby wieńcowej czy zawału serca. Wszystko za sprawą zdolności do rozrzedzania krwi i obniżania cholesterolu LDL (tzw. “złego cholesterolu” będącego przyczyną miażdżycy). Dzięki działaniu dha epa omega 3 naczyniach krwionośnych, nie odkładają się złogi ani zakrzepy, a krew może sprawie przepływać i dotleniać wszystkie najważniejsze organy.
Kwasy Omega-3 w ochronie stawów
Działanie przeciwzapalne kwasów Omega-3 sprawia, że ich suplementacja chroni stawy przed chorobami i pomaga złagodzić ich przebieg. Kwasy te pomagają w przyswajaniu wapnia, dzięki czemu stawy są mocniejsze i odporniejsze. Suplementacja tych substancji może szczególnie pomóc w RZS – reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Kwasy Omega-3 a praca jelit
Kwasy omega są znane także z aktywnego wsparcia pracy jelit. Badania naukowe pokazały, że omega podobnie jak probiotyki, może korzystnie wpływać na równowagę probiotyczną organizmu. To z kolei przekłada się na wsparcie odporności i wsparcie pracy układu pokarmowego. Kwasy omega 3 dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wspierają dobre zdrowie i funkcjonowanie jelita grubego. Omega 3 jest cennym wsparciem diety dla osób, które mogą być narażone na wystąpienie takich chorób jak: zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna czy choroby metaboliczne. Warto więc wspierać codzienną dietę naturalnymi kwasami omega w postaci nowoczesnych suplementów diety, aby zapewnić równowagę w układzie trawiennym a przez to korzystnie wpłynąć na dobre zdrowie.
Rozwiń