Kwasy omega 3
Kwasy Omega-3 wpływają pozytywnie na wiele funkcji naszego organizmu. Usprawniają m.in. pracę mózgu, poprawiają wzrok i regulują ciśnienie. Ich suplementacja może być pomocna w trakcie odchudzania się dzięki regulacji apetytu. “Rozwiń” i dowiedz się, co jeszcze możesz zyskać dzięki kwasom Omega-3. Kwasów omega-3, o których czasem ludzie mówią: witamina omega 3, nasz organizm nie produkuje sam, co oznacza, że omega3 DHA i EPA, musimy dostarczyć z dobrze zbilansowaną dietą. Przyczyną niedoborów omega 3, jest głównie niewłaściwe odżywiania się, czyli mała ilości tłustych ryb morskich w diecie. Dlatego warto sięgnąć po dodatkową suplementację omega 3? Jakich korzyści można się spodziewać zażywając EPA, DHA Omega 3?
Kwasy Omega 3 koncentracja i sprawny umysł
Nienasycone kwasy tłuszczowe, od razu kojarzą nam się z korzyściami dla funkcjonowania mózgu. Suplementacja omega 3 jest polecana właśnie w celu poprawy jego pracy. Z czego to wynika? Otóż kwasy omega 3 DHA i EPA chronią komórki tego narządu przed skutkami szkodliwego stresu oksydacyjnego. Mówi się także, że dobre kwasy Omega 3 korzystnie wspierają profilaktykę wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych. Suplementacja kwasów omega 3 dodatkowo łagodzi stany zapalne w organizmie. Tym samym pełniąc funkcję ochronną dla naszego mózgu, zapobiegając jego uszkodzeniom.
Kwasy Omega-3 pozytywnie wpływają również na:
- koncentrację,
- lepszą pamięć,
- szybsze i sprawniejsze przetwarzanie informacji.
Ze względu na swoje właściwości ochronne, witaminy Omega-3 mogą obniżać ryzyko choroby Alzheimera – zapobiegają bowiem uszkodzeniom neuronów.
Kwasy Omega-3 w odchudzaniu
Omega 3 suplementowane są przy aktywnym procesie odchudzania. Mówi się, że mogą one hamować nadmierny apetyt. Wszystko za sprawą regulacji kontaktu “hormonu sytości”, leptyny, z mózgiem. Leptyna jest hormonem informującym nasz mózg o tym, że już jesteśmy najedzeni. Odpowiada więc za uczucie sytości. Zaburzenia w jej funkcjonowaniu mogą prowadzić do nadmiernego apetytu lub podjadania. Dzięki regulacji reakcji mózg-leptyna, kwasy Omega-3 mogą pomóc np. z problemem podjadania.
Kwasy Omega-3 na dobry wzrok
Kwasy Omega-3 chronią nasz wzrok i zmniejszają ryzyko jego chorób. Według badań osoby suplementujące ten składnik są mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to poważne schorzenie, które pojawia się w późniejszym etapie życia i może prowadzić do całkowitej utraty wzroku. Omega 3 DHA EPA wzmacniają i chronią oczy, są również pomocne we wsparciu leczenia zespole suchego oka.
Kwasy Omega-3 w ochronie nowotworowej
Właściwości kwasów Omega-3 zmniejszają ryzyko nowotworu. Jest to możliwe dzięki ich działaniu ograniczającemu rozwój komórek rakowych. Wpływ na to mają również przeciwzapalne właściwości kwasów, usprawniające ogólną odporność organizmu i zmniejszające ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Kwasy Omega-3 i układ krążenia
Kwasy Omega-3 wspierają profilaktykę wystąpienia wielu chorób układu sercowo-naczyniowego, przede wszystkim – miażdżycy, choroby wieńcowej czy zawału serca. Wszystko za sprawą zdolności do rozrzedzania krwi i obniżania cholesterolu LDL (tzw. “złego cholesterolu” będącego przyczyną miażdżycy). Dzięki działaniu dha epa omega 3 naczyniach krwionośnych, nie odkładają się złogi ani zakrzepy, a krew może sprawie przepływać i dotleniać wszystkie najważniejsze organy.
Kwasy Omega-3 w ochronie stawów
Działanie przeciwzapalne kwasów Omega-3 sprawia, że ich suplementacja chroni stawy przed chorobami i pomaga złagodzić ich przebieg. Kwasy te pomagają w przyswajaniu wapnia, dzięki czemu stawy są mocniejsze i odporniejsze. Suplementacja tych substancji może szczególnie pomóc w RZS – reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Kwasy Omega-3 a praca jelit
Kwasy omega są znane także z aktywnego wsparcia pracy jelit. Badania naukowe pokazały, że omega podobnie jak probiotyki, może korzystnie wpływać na równowagę probiotyczną organizmu. To z kolei przekłada się na wsparcie odporności i wsparcie pracy układu pokarmowego. Kwasy omega 3 dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wspierają dobre zdrowie i funkcjonowanie jelita grubego. Omega 3 jest cennym wsparciem diety dla osób, które mogą być narażone na wystąpienie takich chorób jak: zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna czy choroby metaboliczne. Warto więc wspierać codzienną dietę naturalnymi kwasami omega w postaci nowoczesnych suplementów diety, aby zapewnić równowagę w układzie trawiennym a przez to korzystnie wpłynąć na dobre zdrowie.
Rozwiń