Kwasy omega 3
Kwasy Omega-3 wpływają pozytywnie na wiele funkcji naszego organizmu. Usprawniają m.in. pracę mózgu, poprawiają wzrok i regulują ciśnienie. Ich suplementacja może być pomocna w trakcie odchudzania się dzięki regulacji apetytu. “Rozwiń” i dowiedz się, co jeszcze możesz zyskać dzięki kwasom Omega-3.
Kwasy Omega-3 nie są produkowane w naszym organizmie, co oznacza, że musimy dostarczać je z zewnątrz. Często wiele osób zmaga się z ich niedoborami. Przyczyną jest głównie niewłaściwe odżywiania się i mała ilości ryb w diecie. Dlatego warto sięgnąć po dodatkową suplementację. Jakich korzyści można się spodziewać?
Kwasy Omega-3 - koncentracja i sprawny umysł
Od razu kojarzą nam się z korzyściami dla funkcjonowania mózgu. Często są polecane właśnie w celu poprawy jego pracy. Z czego to wynika? Otóż kwasy Omega-3 chronią komórki tego narządu przed skutkami szkodliwego stresu oksydacyjnego.
Dodatkowo łagodzą stany zapalne. Tym samym pełnią funkcję ochronną dla naszego mózgu, zapobiegając jego uszkodzeniom, i w konsekwencji – chorobom.
Kwasy Omega-3 pozytywnie wpływają również na:
- koncentrację,
- lepszą pamięć,
- szybsze i sprawniejsze przetwarzanie informacji.
Ze względu na swoje właściwości ochronne, kwasy Omega-3 mogą obniżać ryzyko choroby Alzheimera – zapobiegają bowiem uszkodzeniom neuronów.
Kwasy Omega-3 w odchudzaniu
Choć nie są docelowo suplementem stosowanym na odchudzanie, to mogą pomóc zapanować nad apetytem. Wszystko za sprawą regulacji kontaktu “hormonu sytości”, leptyny, z mózgiem. Leptyna jest hormonem informującym nasz mózg o tym, że już jesteśmy najedzeni. Odpowiada więc za uczucie sytości.
Zaburzenia w jej funkcjonowaniu mogą prowadzić do nadmiernego apetytu lub podjadania. Dzięki regulacji reakcji mózg-leptyna, kwasy Omega-3 mogą pomóc np. z problemem podjadania.
Kwasy Omega-3 na dobry wzrok
Kwasy Omega-3 chronią nasz wzrok i zmniejszają ryzyko jego chorób. Według badań osoby suplementujące ten składnik są mniej narażone na rozwój zwyrodnienia plamki żółtej. Jest to poważne schorzenie, które pojawia się w późniejszym etapie życia i może prowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Kwasy Omega-3 wzmacniają i chronią oczy, są pomocne przy zespole suchego oka.
Kwasy Omega-3 w ochronie nowotworowej
Właściwości kwasów Omega-3 zmniejszają ryzyko nowotworu. Jest to możliwe dzięki ich działaniu ograniczającemu rozwój komórek rakowych. Wpływ na to mają również przeciwzapalne właściwości kwasów, usprawniające ogólną odporność organizmu i zmniejszające ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Kwasy Omega-3 i układ krążenia
Kwasy Omega-3 mogą z powodzeniem być wykorzystywane w ochronie przed niektórymi schorzeniami kardiologicznymi, przede wszystkim – miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałem serca. Wszystko za sprawą zdolności do rozrzedzania krwi i obniżania cholesterolu LDL (tzw. “złego cholesterolu” będącego przyczyną miażdżycy).
Dzięki temu w naczyniach krwionośnych nie odkładają się złogi ani zakrzepy, a krew może sprawie przepływać i dotleniać wszystkie najważniejsze organy, w tym te najbardziej podatne na zawał – serce i mózg.
Kwasy Omega-3 w ochronie stawów
Działanie przeciwzapalne kwasów Omega-3 sprawia, że ich suplementacja chroni stawy przed chorobami i pomaga złagodzić ich przebieg. Kwasy te pomagają w przyswajaniu wapnia, dzięki czemu stawy są mocniejsze i odporniejsze. Suplementacja tych substancji może szczególnie pomóc w RZS – reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Kwasy Omega-3 a praca jelit
Kwasy omega są znane także z aktywnego wsparcia pracy jelit. Badania naukowe pokazały, że omega podobnie jak probiotyki, może korzystnie wpływać na równowagę probiotyczną organizmu. To z kolei przekłada się na wsparcie odporności i wsparcie pracy układu pokarmowego. Kwasy omega 3 dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym wspierają dobre zdrowie i funkcjonowanie jelita grubego. Omega 3 jest cennym wsparciem diety dla osób, które mogą być narażone na wystąpienie takich chorób jak: zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna czy choroby metaboliczne. Warto więc wspierać codzienną dietę naturalnymi kwasami omega w postaci nowoczesnych suplementów diety, aby zapewnić równowagę w układzie trawiennym a przez to korzystnie wpłynąć na dobre zdrowie.