Układy i narządy
Maczużnik chiński (cordyceps)
Dieta przeciwzapalna: co jeść, aby walczyć ze stanami zapalnymi organizmu?
Jako definicje stanu zapalnego przewlekłego przyjmuje się:” proces zapalny, który utrzymuje się w organizmie człowieka, przez dłuższy czas”. Mówimy tu o tygodniach, miesiącach, a nawet latach. Warto podkreślić, że jest to stan patologiczny, który może prowadzić do uszkodzenia tkanek i narządów przeczytaj artykuł, aby dowiedzieć się więcej.
Czytaj więcej
Antyoksydanty w diecie
Stres oksydacyjny jest problemem, który dotyczy coraz większej ilości osób w naszym społeczeństwie. Przewlekłe zmęczenie, przyśpieszenie procesu starzenia, przede wszystkim skóry, stany zapalne, migreny to najczęściej występujące negatywne objawy zachwiania równowagi między antyoksydantami a wolnymi rodnikami. Czy wiesz że dieta obfitująca w antyoksydanty może skutecznie wspierać profilaktykę wystąpienia stresu oksydacyjnego?
Czytaj więcej
Odbudowa flory bakteryjnej jelit
Suplementacja probiotyków może być istotna dla utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Lekarze zalecają probiotyki przy antybiotykoterapii, jednak warto zaznaczy, że dobroczynne kultury bakterii mają maję wiele korzystnych właściwości dla wsparcia utrzymania homeostazy w organizmie. Polecamy niniejszy artykuł, jeśli zastanawiasz się czy warto suplementować probiotyki?
Czytaj więcej