Omega 3 roślinne
Kwasy tłuszczowe omega-3 roślinne, mogą być kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie wegan i wegetarian. Czy poleganie na korzystnych właściwościach kwasów omega 3 roślinnych jest wystarczające? Omega 3 roślinne to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia, które wytwarza się z roślin. Warto zaznaczyć, że jest to idealna alternatywa dla omega 3 z ryb i omega kryla.
Po co roślinne omega 3?
Roślinne wielonienasycone kwasy tłuszczowe polecić można przede wszystkim weganom i wegetarianom. Czy wiesz jakie są najcenniejsze źródła roślinnego omega 3? Natura podarowała ludziom rośliny, które są bogate w naturalny olej. Zaliczyć do nich można: siemię lniane, nasiona chia, konopie siewne czy orzechy włoskie. Warto suplementować naturalne, omega 3 pochodzenia roślinnego, aby zachować w organizmie optymalny poziom kwasów omega 3. Warto zaznaczyć, że to ALA kwas alfa-linolenowy występuje głównie w roślinach.
Należy wiedzieć, że ważną kwestią w przypadku roślinnych źródeł omega-3 jest zmiana ALA do biologicznie wysoko przyswajalnych form, czyli EPA i DHA. Niestety, eksperci podkreślają, że proces ten w organizmie człowieka jest stosunkowo niewielki. Oznacza to, że nawet spożywając duże ilości ALA, wytworzona z niego ilości EPA i DHA może być niewystarczająca, aby zapewnić korzyści zdrowotne, takie jak wsparcie pracy mózgu, narządu wzroku czy działania przeciwzapalnego. W tej sytuacji pomocne mogą być, wysoce przyswajalne, nowoczesne suplementy diety z omega 3 roślinnym.
Kwasy omega 3 roślinne dla kogo?
Kwasy omega 3 z roślin są słabiej iodostępne niż z ryb, kryla czy kalmara. Osoby stosujące diety takie jak dieta wegańska i wegetariańska eliminuje mięso, ryby i owoce morza. omega zawierająca ALA musi zostać przekształcona do DHA i EPA i jest to proces, który daje od kilku do kilkunastu procent dobrze wchłanianych przez organizm nienasyconych kwasów tłuszczowych. Omega z roślin może być ważna dla osób prowadzących szybki i stresujący tryb życia, seniorów, wegan i wegetarian, osób ze stanami zapalnymi, osób pragnących wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego czy chorobami stawów.
Rozwiń