Zdrowe tłuszcze: Co jeść i jak suplementować, by cieszyć się energią i witalnością?
Tłuszcze, są kojarzone z negatywnym działaniem w organizmie człowieka. I rzeczywiście „złe tłuszcze" prowadzą do podwyższenia cholesterolu frakcji LDL, co najczęściej prowadzi do takich konsekwencji zdrowotnych jak ryzyko chorób układu krążenia, między innymi miażdżycy i zawału serca. Jednocześnie mówi się, że tłuszcz jest skoncentrowanym źródłem energii dla organizmu i wtedy mowa o NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych. Dobre kwasy można znaleźć między innymi w tłustych morskich rybach, olejach roślinnych, orzechach włoskich, awokado, jajach czy gorzkiej czekoladzie. Organizm człowieka nie wytwarza sam zdrowych tłuszczów, należy je więc dostarczyć z dobrze zbilansowaną dietą lub w świadomej suplementacji omega 3, 6, 9.
Dlaczego tłuszcze są niezbędne dla zdrowia?
Mówi się, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspierają w znacznym stopniu metabolizm energetyczny, układ sercowo-naczyniowy, odporność, urodę, narząd wzroku, układ nerwowy. Wspierają normalizację poziomu cholesterolu, umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych tłuszczach A, D, E, K. Tłuszcze są głównym składnikiem błon komórkowych w całym organizmie, a tkanka tłuszczowa chroni organy wewnętrzne. Organizm nie może syntetyzować NNKT samodzielnie, dlatego też muszą być dostarczone do organizmu z dobrze zbilansowaną dietą. Pamiętaj, że optymalna proporcja dla kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6 powinna wynosić od 1:1 do 1:4. Za duża ilość omega 6 może prowadzić do pojawienia się w organizmie stanów zapalnych. Pamiętaj, by sięgać po tłuszcze, takie jak te nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zdrowe tłuszcze jako źródło energii i witalności
Zdrowe tłuszcze to doskonałe źródło energii potrzebnej do zachowania zdrowej aktywności podczas codziennych obowiązków. NNKT niezawodnie wspierają metabolizm energetyczny, co może być podstawą profilaktyki wystąpienie przewlekłego zmęczenia. Tłuszcze takie jak omega 3 EPA i DHA jako zdrowe tłuszcze, korzystnie wspierają witalność i w znaczący sposób przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oznacza to między innymi, że omega 3, 6, 9 pozytywnie wpływa na dobre samopoczucie, witalność i wspiera siły organizmu. Jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, uprawiasz sport, lub masz aktywne hobby, zdrowe tłuszcze mogą być ważne dla utrzymania optymalnego poziomu energii w organizmie.
Mówi się, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe dostarczają energii w sposób ciągły, to znaczy bez skoków takich jak ma to miejsce w chwili działania węglowodanów. Zrównoważona energia z tłuszczy takich jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, może być wykorzystana w optymalny sposób podczas aktywności, każdego dnia. Witalność organizmu można określić mianem dobrostanu, w którym poziom energii wspiera prawidłowe funkcjonowanie na poziomie: zdrowotnym, intelektualnym, fizycznym oraz prawidłowego zdrowia psychicznego.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – klucz do odporności
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witamina A, D, E, K. Suplementując te ważne witaminy, warto zadbać o zdrowe tłuszcze w diecie. Witaminy A, D, E, i K znajdziesz przede wszystkim w podrobach takich jak wątróbka, marchewce, jajach, nabiale, dyni, rybach, orzechach, produktach pełnoziarnistych, grzybach np. shitake, szpinaku jarmużu czy brokułach. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach dobroczynnie wspierają pracę układu immunologicznego, nerwowego, sercowo-naczyniowego, chronią przed stresem oksydacyjnym czy wspierają urodę. Warto zaznaczyć, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, mogą być magazynowane w organizmie, dlatego ich suplementację należy podjąć tylko w razie potrzeby. Jak witaminy A, D, E, K wspierają oporność? Odpowiadamy:
- Witamina A: chroni błony śluzowe, które są pierwszą barierą przed zarazkami, i wspiera rozwój komórek odpornościowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem.
- Witamina D: może być kluczowa dla zachowania wysokiej odporności. Wzmacnia aktywność komórek odpornościowych, pomaga zmniejszyć stany zapalne i wspiera produkcję białek walczących z infekcjami. W Polsce często konieczna jest jej suplementacja, zwłaszcza poza latem.
- Witamina E: działa jako silny przeciwutleniacz, chroni komórki odpornościowe przed uszkodzeniami i wspiera ich funkcje. Szczególnie jest ważna na odporność u osób starszych.
- Witamina K: poza rolą w krzepnięciu krwi i zdrowiu kości, może również wpływać na łagodzenie stanów zapalnych, co pośrednio wspiera odporność.
Jak zachować równowagę tłuszczów w diecie?
Zastanawiasz się jak rozsądnie włączyć do diety tłuszcze, aby zachować prawidłowe proporcje? Dietetycy podpowiadają, że tłuszcze nasycone powinny stanowić, nie więcej niż 10% dobowego zapotrzebowania kalorycznego, ponieważ ich nadmiar przekłada się na wzrost cholesterolu, a dokładnie wzrost frakcji LDL. Tłuszcze nienasycone z tłustych ryb morskich, olejów roślinnych, orzechów np. orzechów nerkowca, nasion chia itp. wspierają pracę serca, korzystnie działają na włosy, skórę czy paznokcie, wspierają leczenie i profilaktykę wystąpienia stanów zapalnych czy pracę mózgu. Ważne w diecie jest zachowanie odpowiednich proporcji między omega-3 a omega-6, ponieważ zbyt duża ilość omega-6 może nasilać stany zapalne.
Zachowanie równowagi w codziennej diecie może polegać na włączeniu do jadłospisu przynajmniej dwa razy w tygodniu tłustych ryb, takich jak flądra czy makrela, używanie w kuchni oleju rzepakowego, oleju z oliwek czy oleju lnianego. Polecamy także awokado, siemię lniane, pestki dyni nasiona słonecznika. Jednocześnie warto ograniczyć, tłuszcze nasycone znajdujące się w mięsie, wędlinie i nabiale, maśle. Jednak nie powinno się wyeliminować całkiem tłuszczów nasyconych z diety, ponieważ są one ważnym źródłem energii, budują komórki, uczestniczą w rozpuszczaniu oraz wchłanianiu witamin A, D, E, K, wspierają syntezę hormonów płciowych. Warto tu zaznaczyć, że w przeciwieństwie do omega 3, nasycone kwasy tłuszczowe organizm potrafi syntetyzować sam w wątrobie.
Dlaczego unikanie tłuszczów szkodzi zdrowiu?
Nie można całkowicie z diety “wyrzucić” tłuszczy, ponieważ są one ważnymi składnikami odżywczymi, które wspierają dobre zdrowie, urodę i samopoczucie. Tłuszcze pełnią istotne role w organizmie człowieka na każdym etapie życia. Brak tłuszczów w diecie manifestuje się: brakiem energii, niedoborem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K, zaburzeniami w gospodarce hormonów płciowych, zaburzeniami w krzepnięciu krwi, zaburzeniami ze strony układu nerwowego, zaburzeniami procesów poznawczych takich jak pamięć, koncentracja i logiczne myślenie czy problemami z odpornością.
Podsumowując: tłuszcze są istotne, a ich unikanie w jadłospisie może skutkować negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Ważne jest tylko, aby w codziennej diecie dobrze wybrać tłuszcze i skupić się na NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych, a ograniczyć tłuszcze nasycone. Dobrze zbilansowana dieta w zdrowe tłuszcze, może pozytywnie wpływać na zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia.
Rodzaje tłuszczów – które są naprawdę zdrowe?
Wartościowe tłuszcze, mogą być dużym wsparciem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto włączyć do diety zdrowe tłuszcze wielonienasycone, które można znaleźć w głównie produktach pochodzenia roślinnego, bogatych w cenne składniki odżywcze:
-
awokado
-
orzechach
-
nasionach (np. chia, siemieniu lnianym)
-
tłustych morskich rybach (np. łosoś, makrela)
Do zdrowych tłuszczów jak już wspomniano, zaliczamy także oleje roślinne, które powinny być nierafinowane. Tłuszcze różnią się między sobą budową chemiczną. Podstawowa różnica między różnymi typami tłuszczów, wynika z obecności wiązań podwójnych w ich łańcuchach węglowych. Należy zaznaczyć, że warto włączyć do jadłospisu zdrowe tłuszcze czyli te, które są bogate w kwasy nienasycone, zwłaszcza jednonienasycone i wielonienasycone.
Tłuszcze nasycone: nie posiadają żadnych wiązań podwójnych między atomami węgla w swoim łańcuchu. Występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale także w niektórych roślinnych, jak olej kokosowy czy palmowy.
Tłuszcze nienasycone: posiadają co najmniej jedno wiązanie podwójne między atomami węgla. Dzielą się one na:
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA): mają jedno wiązanie podwójne (np. kwas oleinowy). Znajdują się w oliwie z oliwek, awokado, orzechach włoskich czy oleju rzepakowym.
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA): Posiadają co najmniej dwa wiązania podwójne (np. omega-3 i omega-6). Są obecne w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela), olejach roślinnych (lniany, słonecznikowy, kukurydziany) oraz orzechach.
Omega-3 i omega-6 – dlaczego są tak ważne?
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mega 3, omega 6, omega 9 są cenione w codziennej diecie. Kwasów omega organizm, nie wytwarza sam, dlatego należy je dostarczyć w codziennym jadłospisie, stosując tłuste morskie ryby, oleje roślinne, orzechy czy awokado. Te zdrowe tłuszcze budują błony komórkowe, wspierają układ nerwowy, pozytywnie wpływają na pracę serca i naczyń, wspierają dobry wzrok, wspierają gospodarkę hormonalną, wspierają prawidłową przemianę materii, wspierają profilaktykę wystąpienia nerwicy, depresji pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego.
DHA, EPA i ALA zaliczamy do omega 3, kwas linolowy LA i kwas arachidonowy ARA to kwasy omega 6. Nie można zapomnieć o właściwościach przeciwzapalnych, antynowotworowych, przeciwzakrzepowych przeciwmiażdżycowych czy immunostymulujących omega. Zarówno omega-3, jak i omega-6 są niezbędne, ale kluczowe dla zdrowia są odpowiednie proporcje między nimi w diecie. Wspiera dobrą kondycję zdrowotną i dobre zdrowie psychiczne z dietą zbilansowaną pod kątem omega 3 i omega 6.
Jak tłuszcze wpływają na serce i poziom cholesterolu?
Tłuszczy nie może zabraknąć w diecie człowieka. Warto zwrócić uwagę na tak zwane dobre tłuszcze — NNKT niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ograniczyć tłuszcze nasycone — złe tłuszcze. Świadoma dieta jest bardzo ważna do zachowania wysokiej jakości życia, na którą przekłada się dobre funkcjonowanie organizmu w sposób holistyczny, czyli jako spójnej całości. Zdrowe nawyki żywieniowe wspierają budowanie dobrego samopoczucia, urody i co najważniejsze dobrego zdrowia. Zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na pracę serca i zdrowie naczyń, pozytywnie wspierając normalizację cholesterolu.
Omega co istotne podnosi poziom frakcji cholesterolu HDL, który korzystnie wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Eksperci zaznaczają, że nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych może prowadzić do rozwoju miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu. Z kolei urozmaicenie posiłków: tłustymi rybami takimi jak makrela, śledź, tuńczyk, awokado, tłuszcze roślinne, nasiona chia, orzechy czy siemię lniane, może być cenne dla wsparcia profilaktyki chorób serca i naczyń oraz obniżenia cholesterolu frakcji LDL.
Tłuszcze trans - dlaczego należy ich unikać?
Zdecydowanie w codziennej diecie należy unikać tłuszczy trans. Tłuszcze te znajdziesz przede wszystkim w mięsie i produktach mlecznych, zwierząt przeżuwających np. krowy. Niezdrowe tłuszcze trans znajdziesz również w przetworzonej żywności, między innymi w fast foodach, frytkach, wyrobach cukierniczych, chipsach, paluszkach rybnych, daniach gotowych itp. Tłuszcze trans podwyższają poziom cholesterolu frakcji LDL, co może predysponować do chorób sercowo-naczyniowych.
Tłuszcze trans, powstają w procesie częściowego uwodornienia (utwardzania) olejów roślinnych. Proces ten ma na celu poprawę trwałości i konsystencji produktów spożywczych. Warto unikać tłuszczów trans także dlatego, że to one między innymi są odpowiedzialne za powstawanie tkanki tłuszczowej w otyłości brzusznej, która jest uważana z niezwykle niebezpieczną. Mówi się także, że tłuszcze przetworzone trans mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych. Optymalna zawartość tłuszczów trans według badań WHO to 1% wszystkich tłuszczy w diecie.
Produkty bogate w zdrowe tłuszcze – co jeść?
Nie należy unikać tłuszczu w diecie, należy tylko wybrać zdrowe jego źródło. Tłuszcze zdrowe, czyli tłuszcze nienasycone — korzystanie wspierają funkcjonowanie organizmu, a co istotne przyczyniają się do obniżenia cholesterolu frakcji LDL i podwyższenia „dobrego” cholesterolu frakcji HDL. Zdrowych tłuszczów organizm nie wytwarza sam, dlatego mając to na uwadze, warto włączyć do codziennej diety omega 3 i omega 6. Jeśli prowadzisz szybki i stresujący tryb życia, warto zastanowić się nad wsparcie diety wysokiej jakości suplementami diety z omega. Klienci Strefy Witalności chętnie sięgają po Solgar Omega 3-6-9, który szybko i skutecznie uzupełnia dietę w omega. Co jeść, żeby nie doszło do niedoboru nienasyconych kwasów tłuszczowych? Jak wcześniej wspomniano, warto poszerzyć dietę o: ryby morskie ze sprawdzonego źródła, oleje roślinne, awokado, orzechy, oleje roślinne czy nasiona chia.
Suplementacja tłuszczów – kiedy warto?
Tłuszcze należy włączyć do dobrze zbilansowanej diety każdego dnia. Organizm bez tłuszczów nie będzie funkcjonował prawidłowo. Nawet w dietach eliminacyjnych tłuszcze zwierzęce, dietetycy polecają stosować zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego. W Polsce za mało spożywamy ryb i owoców morza. Brak w diecie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, może prowadzić do ich niedoborów, które niosą negatywne objawy zdrowotne. Tłuszcze są elementem zdrowej diety i powinny stanowić od ok. 20% do 30% zapotrzebowania energetycznego. Sięgaj jednak częściej po tłuszcze nienasycone.
Kiedy warto codzienna dietę wesprzeć świadomą suplementacją omega? Podpowiadamy.
Zapotrzebowanie kwasy tłuszczowe w organizmie człowieka, jest zwiększone w czasie:
-
ciąży i karmienia piersią: kwasy omega-3 a w szczególności DHA, są kluczowe dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i wzroku dziecka. Badania potwierdzają, że kobiety które w ciąży suplementacja omega 3, rodzą bardziej inteligentne dzieci.
-
wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych: suplementacja kwasami omega-3 EPA i DHA może być korzystna w obniżeniu poziomu trójglicerydów, normalizacji poziomu ciśnienia krwi oraz w wsparciu profilaktyki pojawienia chorób kładu krążenia, miażdżycy zawału serca i udaru mózgu.
-
wysiłku intelektualnego i zaburzeń procesów poznawczych: kwasy omega-3 wspierają funkcje poznawcze takie jak pamięć, koncentracja i logiczne myślenie, a ich niedobór może prowadzić do zaburzeń neurologicznych i neuropsychiatrycznych. Warto wspierać dietę omega 3 podczas ważnych egzaminów i pracy umysłowej.
-
problemów skórnych i nasilenia alergii: NNKT są niezwykle istotne dla zachowania zdrowia skóry. Niedobór omega 3, może prowadzić do suchości i podrażnień skóry, przedwczesnego jej starzenia czy opóźnienia w gojeniu ran. Suplementacja omega-3 może także poprawić stan skóry trądzikowej. Omega 3, może łagodzić nasilenie objawów alergii.
-
uprawiania sportu i aktywnego hobby: kwasy omega-3 mogą wspierać regenerację mięśni, zmniejszać bolesność mięśni i wspierać regenerację organizmu po dużym wysiłku fizycznym.
-
wystąpienia stanów zapalnych: na podstawie badań ustalono, że omega 3 ma silne działanie przeciwzapalne. Jest to ważne w przypadku wsparcia leczenia chorób zapalnych takich jak między innymi reumatoidalnego zapalenia stawów czy chorób zapalnych jelit.
Suplementy omega-3 – kto powinien je stosować?
Zastanawiasz się, czy należysz do osób, które powinny włączyć świadomą suplementację omega 3? Jeśli zaobserwujesz w swoim organizmie takie niepokojące objawy jak: osłabienie odporności, rozdrażnienie, osłabienie wzroku, wystąpienie apatii, wystąpienie chorób skóry, osłabienie procesów poznawczych, choroby serca spadek odporności, przyspieszenie procesu starzenia czy choroby układu kostno-stawowego, może to oznaczać, że potrzebujesz wsparcia omega 3. Polecamy suplementy z DHA i EPA w postaci: omega 3 w kapsułkach, omega 3 w kroplach, omega 3 w płynie czy dla dzieci omega 3 w żelkach. Nienasycone kwasy tłuszczowe są ważne tak naprawdę dla każdego, ponieważ jak wspomniano w Polsce, codzienna dieta jest zazwyczaj za mało obfita w ryby. Omegę 3 eksperci szczególnie polecają:
-
ludziom chorującym na choroby układu sercowo-naczyniowego
-
osobom pragnącym wspierać odporność
-
ludziom pragnącym wspierać koncentrację, pamięć i logiczne myślenie
-
seniorom
-
osobom pracującym umysłowo
-
ludziom narażonym na czynniki stresogenne
-
osobom pracującym długie godziny przed monitorem komputera
-
osobom chorującym na choroby w obrębie układu kostno-stawowego
-
kobietom w ciąży i karmiącym piersią (po konsultacji z lekarzem)
-
sportowcom
Dieta eliminacyjna a niedobory tłuszczów
Dieta eliminacyjna ze względu na różne schorzenia, alergie czy przekonania — dieta wegańska i wegetariańska, może predysponować do wystąpienia niedoborów omega 3. Ważnym elementem jest także zachwianie równowagi między kwasami omega-3 i omega-6, a często szala przechyla się na korzyść tych drugich w dietach eliminacyjnych, zwłaszcza wegetariańskich. Taki stan rzeczy może nasilać stany zapalne w organizmie i negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Niestety zdarza się, że w niektórych przypadkach, pomimo dbałości o dobrze zbilansowaną dietę, należy podjąć świadomą suplementację NNKT. Jeśli podejrzewasz w swoim organizmie niedobór DHA i EPA warto skonsultować się z lekarzem, który na podstawie wyników krwi dobierze odpowiednią dawkę preparatu z omega 3 i zaleci odpowiedni czas trwania suplementacji. Polecamy weganom i wegetarianom omega 3 z alg czy omega 3 roślinne
Jak wybrać skuteczny i bezpieczny suplement tłuszczowy?
Zawsze staraj się dobrać suplement diety z omega 3 do swoich indywidualnych potrzeb zdrowotnych, najlepiej po konsultacji z lekarzem. Nie przekraczaj, nigdy zalecanych dawek przez producenta, chyba że lekarz zaleci inaczej. Pamiętaj, że nadmierna suplementacja tłuszczami może prowadzić do niepożądanych skutków zdrowotnych. Mówi się, że suplementacja omega powinna być uzupełnieniem dobrze zbilansowanej diety, a nie jej zamiennikiem.
Jeśli jesteś weganinem, poszukaj olejów omega-3 z alg morskich, lub omega dla wegan. Zwróć uwagę na certyfikaty jakości takie jak GMP (Good Manufacturing Practice) czy HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), które świadczą o tym, że produkt został wytworzony w kontrolowanych i bezpiecznych warunkach. Staraj się wybierać marki znane takie jak: Solgar, Nordic Naturals, Viridian, Osavi, Now Foods czy Swanson. Często zdarza się, że marki produkujące najwyższej jakości suplementy diety, podają również wskaźnik TOTOX, który informuje o świeżości oleju – im niższa wartość, tym lepiej i zawsze powinna być poniżej 25.
Zdrowe tłuszcze a wygląd, energia i samopoczucie
Zdrowe tłuszcze to kluczowy element diety codziennej diety, który może mieć ogromny wpływ na wygląd, poziom energii i dobre samopoczucie. Nie należy bać się suplementacji tłuszczów oraz produktów spożywczych je zawierających pod warunkiem, że w jadłospisie przeważają zdrowe tłuszcze takie jak omega 3, 6 i 9.
Tłuszcze a skóra, włosy i odporność organizmu
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, zwłaszcza te pochodzące z ryb, orzechów i nasion, pomagają w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry, chronią ją przed uszkodzeniami i zmniejszają stany zapalne. Niedobór tych tłuszczów może prowadzić do suchej, łuszczącej się skóry, matowych włosów i łamliwych paznokci. Należy zaznaczyć, że to w obecności tłuszczy wchłaniają się witamina A czy witamina E uważane za witaminy piękna i młodości. Omega 3 wspiera leczenie skóry trądzikowej, przyspiesza gojenie ran czy opóźnia proces starzenia.
Zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział we wsparciu odporności. Mają działanie immunostymulujące, przeciwzapalne czy wspierają pozytywnie regenerację organizmu po chorobie. Badania sugerują, że omega-3 może zwiększać produkcję komórek odpornościowych, w tym limfocytów T, co przekłada się na lepszą zdolność organizmu do obrony przed wirusami i bakteriami. Zbilansowana dieta bogata w zdrowe tłuszcze jest kluczowa dla optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego.
Jak tłuszcze wpływają na poziom cukru i uczucie sytości?
To właśnie tłuszcze wspierają metabolizm energetyczny, jednocześnie zapewniając uczucie sytości. Czy wiesz, że tłuszcze są trawione wolniej niż węglowodany czy białka? Kiedy spożywamy posiłek bogaty w tłuszcze, proces opróżniania żołądka ulega spowolnieniu. Dłuższe zaleganie treści pokarmowej w żołądku oznacza, że sygnały sytości są wysyłane do mózgu przez dłuższy czas, co przedłuża uczucie sytości i zapobiega szybkiemu powrotowi głodu.
Nie można zapomnieć, że zdrowe tłuszcze takie jak np. kwasy tłuszczowe jednonienasycone z oliwy z oliwek, awokado i wielonienasycone omega-3 z ryb, oleju lnianego mogą poprawiać wrażliwość komórek na insulinę. Insulina to hormon, który transportuje glukozę z krwi do komórek, gdzie jest wykorzystywana jako energia. Lepsza wrażliwość na insulinę oznacza, że komórki efektywniej reagują na ten hormon, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2. Omega 3 dodatkowo działa przeciwzapalnie, co również ma pozytywny wpływ na wrażliwość na insulinę, ponieważ przewlekłe stany zapalne mogą przyczyniać się do insulinooporności.
Lepsza koncentracja i nastrój dzięki zdrowym tłuszczom
Warto podkreślić, że to DHA przede wszystkim korzystnie wpływa na pracę mózgu. Omega 3 są ważne dla błony komórkowej neuronów, wpływając na ich płynność i elastyczność, co jest kluczowe dla efektywnej komunikacji między komórkami nerwowymi. W ten sposób NNKT pozytywnie wpływają na koncentrację, pamięć i logiczne myślenie. Co ważne kwasy omega 3, znane są z działania przeciwzapalnego. Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą dodatkowo zmniejszać produkcję prozapalnych cytokin i wspierać procesy naprawcze w mózgu. Omega 3 ma działanie antyoksydacyjne. Chroni więc neurony przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Mówi się, że Kwasy omega-3, takie jak EPA i DHA, są niezwykle ważne dla zdrowia mózgu i układu nerwowego. Badania sugerują, że mogą one poprawiać nastrój, zmniejszać objawy depresji i lęku. Co ciekawe u dzieci i dorosłych z ADHD omega-3 mogą poprawiać koncentrację, zmniejszać impulsywność i nadpobudliwość, dlatego też są stosowane jako wsparcie tego zespołu nadpobudliwości psychoruchowej. Niedobór omega 3 może prowadzić do wielu problemów neurologicznych i negatywnie wpływać na zdrowie psychiczne. Warto wybrać zdrowe tłuszcze w codziennej diecie, aby wspierać dobry nastrój i pozytywnie wpływać na pracę układu nerwowego.