Spirulina od A do Z – zastosowanie, właściwości i przeciwwskazania
Spirulina jest uważana za superfood. Alga ta cieszy się uznaniem w medycynie naturalnej, a znana jest od czasów cywilizacji Azteków. Spirulina platensis jest chętnie wykorzystywana jako wsparcie codziennej diety ze względu na dużą zawartość białka, witamin, składników mineralnych, karotenoidów, błonnika czy kwasu gamma-linolenowego i kwasu alfa-linolenowego. Można powiedzieć, że jest to jedna z najlepiej poznanych i przebadanych alg, która cieszy się zaufaniem i uznaniem ludzi na całym świecie. Zastanawiasz się, czy spirulina będzie odpowiednim suplementem naturalnym dla Ciebie, ze względu na właściwości prozdrowotne? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem.
Czym jest spirulina i skąd pochodzi?
Korzystne działanie spiruliny na organizm człowieka, znane jest od czasów starożytnych. Alga ta ma charakterystyczny niebiesko-zielony kolor i można ją znaleźć zarówno w wodzie słonej jaki słodkiej. Mówi się, że była cenionym elementem codziennej diety Azteków. Stosowano ją zanim trafiła do Europy, w Meksyku, Chinach, Japonii czy Indiach. W latach 70-tych XX wieku utworzono pierwsze uprawy spiruliny głównie na terenie Azji i Ameryki Północnej, ponieważ zapotrzebowanie na nią gwałtownie wzrosło. Obecnie spirulina jest uprawiana na potrzeby komercyjne w Azji (Chiny, Tajwan, Indie, Tajlandia), Ameryce Północnej (Hawaje, Meksyk) i Ameryce Południowej.
Nazwa spirulina pochodzi od kształtu algi, który ukazał się naukowcom pod mikroskopem. Komórki spiruliny tworzą bowiem spirale. Ciekawostkę może stanowić fakt, że NASA sprawdzała, czy spirulina sprawdzi się jako superfood, dla astronautów na wyprawach długoterminowych. Spirulina od roku 1979, kiedy to w USA dopuszczono do sprzedaży pierwszy suplement diety z tą algą, jest jednym z najchętniej stosowanych suplementów roślinnych.
Która spirulina jest najlepsza?
Zastanawiasz się, jak wybrać spirulinę i która spirulina jest najlepsza? Jednym z najważniejszych wymogów jest wysoka jakość i czystość spiruliny. Spirulina nie może być zanieczyszczona metalami ciężkimi, co zdarza się w niecertyfikowanych uprawach. Spirulina uprawiana w czystych zbiornikach wodnych przechodzi rygorystyczne kontrole jakości. Zawsze sprawdź, czy spirulina użyta w suplemencie diety posiada certyfikaty ISO lub inne uznane certyfikaty ekologiczne np. symbol PL-EKO w Polsce. Spirulina ma charakterystyczny posmak, podobny do rybiego. Dlatego warto osobom wyczulonym, polecić w suplementacji tabletki lub kapsułki.
Można także zastanowić się, czy wybrać spirulinę słodkowodną, czy słonowodną? Właściwie nie ma to dużego znaczenia, właściwości prozdrowotne spiruliny są bardzo zbliżone. Jedyną różnicą może być fakt obecności większej ilości jodu w spirulinie morskiej, czyli słonowodnej, może to mieć znaczenie dla osób z nadczynnością tarczycy. Zawsze wybieraj spirulinę najwyższej jakości, od sprawdzonych marek nawet jeśli miałaby nieco wyższą cenę. Upewnij się także, że produkt zawiera 100% czystej spiruliny bez zbędnych wypełniaczy, sztucznych barwników, konserwantów czy substancji przeciwzbrylających, czyli zawsze wybieraj czysty i prosty skład naturalnego suplementu diety ze spiruliną.
Jakie składniki odżywcze zawiera spirulina?
Badania naukowe potwierdziły bogaty skład spiruliny. Alga ta jest znana z dużej zawartości białka roślinnego, ponieważ zawiera nawet do 70% białka w suchej masie. Nie można pominąć faktu, że jest to białko pełnowartościowe, zawierające niezbędne aminokwasy egzogenne oraz aminokwasy endogenne. Spirulina jest zatem idealnym wsparciem diety osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zawarte w spirulinie, oprócz białka witaminy A, E, K i witamina C oraz witaminy z grupy B, minerały: wapń, cynk, potas, fosfor, sód, jod, magnez, mangan, miedź i żelazo mają pozytywny wpływ na organizm człowieka w szczególności na układ immunologiczny, układ sercowo-naczyniowy czy profilaktykę przeciwnowotworową.
Warto podkreślić, że spirulina zawiera żelazo, które jest bardzo łatwo przyswajalne dla organizmu. Kwasy tłuszczowe - kwas gamma-linolenowy i kwas alfa-linolenowy wspierają wysoką odporność i korzystnie działają na ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym. Beta-karoten, zeaksantyna i inne flawonoidy to także wsparcie “wymiatania” wolnych rodników, zeaksantyna dodatkowo pozytywnie działa na zdrowie narządu wzroku.
Na co działa spirulina i dla kogo jest polecana? - Spirulina właściwości
Wpływ suplementacji spiruliny, może być ważnym wsparciem nawet dobrze zbilansowanej diety. Spirulina jeśli jest stosowana zgodnie z zaleceniami producenta suplementu diety lub lekarza nie wykazuje objawów ubocznych. Tą zielono-niebieską algę można polecić wielu osobom w społeczeństwie. Kto powinien suplementować spirulinę? Odpowiadamy:
-
weganie i wegetarianie - spirulina jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka.
-
osoby starsze - jako antyoksydant spirulina opóźnia procesy starzenia, chroni DNA przed uszkodzeniami, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo jest źródłem ważnych składników odżywczych. Spirulina może wspierać odporność, witalność i dobre samopoczucie seniorów.
-
sportowcy - spirulina korzystnie wpływa na metabolizm energetyczny na poziomie komórki. Dostarcza witamin, minerałów i składników aktywnych wspierających regenerację organizmu po intensywnym treningu. W aktywnym procesie odchudzania spirulina znana jest z pobudzenia przemiany materii.
-
ludzie prowadzący szybki i stresujący styl życia - narażeni są bardziej na stres oksydacyjny. Spirulina jako naturalny przeciwutleniacz, skutecznie usuwa z organizmu wolne rodniki wspierając równowagę zdrowotną.
-
osoby prowadzące detoks organizmu - eksperci polecają algę spirulinę osobą, które pragną oczyścić organizm z toksyn. Spirulina wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu szczególnie z metali ciężkich. Niebieski barwnik algi fikocyjanina jest odpowiedzialna za detoksykację.
-
osoby o obniżonej odporności - mówi się, że spirulina może skutecznie wspierać odpowiedź immunologiczną i wspiera produkcję przeciwciał. Dlatego też suplementy diety ze spiruliną polecane są w okresie wiosennym i jesienno-zimowym, kiedy infekcji bakteryjno-wirusowych jest więcej.
-
ludzie narażeni na anemię - Jak już wspomniano wcześniej, spirulina jest bogata w żelazo, które jest łatwo przyswajalne dla organizmu, oraz witaminy z grupy B. Spirulina może więc być wsparciem profilaktyki wystąpienia niedokrwistości.
-
Osoby pragnące wspierać funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego - dzieje się tak, ponieważ Spirulina wspiera profilaktykę wystąpienia takich schorzeń jak: wysokie ciśnienie krwi, podwyższony cholesterol frakcji LDL czy miażdżyca.
-
kobietom wspierającym urodę - jako antyoksydant spirulina opóźnia proces starzenia skóry i pozytywnie wspiera jej kondycję. Alga ta wspiera także leczenie procesów zapalnych, co łagodzi zmiany skórne, szczególnie trądzik.
Pamiętaj, że chociaż spirulina uważana za bezpieczny suplement naturalny, zawsze zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji, zwłaszcza w przypadku chorób przewlekłych, przyjmowania leków na stałe czy w ciąży. Ważne jest również, aby wybierać spirulinę z pewnego źródła, aby uniknąć zanieczyszczeń. W Strefie Witalności znajdziesz cieszące się zaufaniem marki takie jak: Ekolife Natura, solgar, Swanson, Now Foods, Vididan, Fushi, Aliness. Klienci Strefy Witalności chętnie kupują online NOW FOODS Spirulina Organiczna 1000mg.
Jak stosować spirulinę? - dawkowanie i forma przyjmowania
Właściwości spiruliny jako naturalnego suplementu diety cieszą się dużym zaufaniem, a klienci Strefy Witalności chętnie wracają po kolejne produkty renomowanych marek z tą algą. Spirulina niebiesko-zielona alga może być ważnym wsparciem zdrowia, jeśli zastosuje się ją w odpowiedzialnej świadomej suplementacji. Zastanawiasz się jak dawkować spirulinę? Mówi się, że maksymalna dzienna dawka spiruliny to 10 g. Stosuje się ją tylko w intensywnym wsparciu funkcjonowania organizmu czy naturalnego detoksu, zawsze po konsultacji z lekarzem. Zazwyczaj w suplementacji wspierającej dobre zdrowie, metabolizm energetyczny czy wsparcie odporności, zaleca się w początkowej suplementacji od 1 grama do 3 gramów spiruliny dziennie. Warto podkreślić, że pierwsze efekty wsparcia zdrowia spirulina daje, po ok. 2 tygodniach regularnego stosowania.
Wybierz formę suplementacji spiruliną najkorzystniejszą dla siebie. Suplementy ze spiruliną znajdziesz w postaci: spiruliny w tabletkach, spiruliny w kapsułkach lub spiruliny w proszku. Zdecydowanie najwygodniejszą formą przyjmowania spiruliny są tabletki i kapsułki. Proszek polecamy osobom z problemami z połykaniem kapsułek czy tabletek, osobom starszym, ludziom preferującym w codziennej diecie smoothie i koktajle, do których idealnie można dosypać spirulinę. Algę spirulinę, można przyjmować rano w jednej dawce, jeśli tak zaleca producent lub z kolejnymi posiłkami. Wiele osób preferuje suplementację spiruliny rano, aby wspierać metabolizm energetyczny i procesy poznawcze. Bardzo ważną sprawą jest przy świadomej suplementacji spiruliny, aby pamiętać, że kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub cierpiące na choroby autoimmunologiczne powinny zawsze skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem wsparcia organizmu spiruliną.
Spirulina – przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne
Spirulina jest uważana za algę bezpieczną w codziennej suplementacji. Zawsze jednak należy pamiętać o przestrzeganiu dobowej dawki spiruliny. W rzadkich przypadkach po zażyciu algi spiruliny, mogą pojawić się skutki uboczne w postaci:
-
bezsenności
-
bólu głowy
-
nudności
-
reakcje alergiczne np. pokrzywka
-
zaburzenia procesu trawienia jak: gazy, uczucie pełności, wymioty, ból brzucha
Zawsze przed suplementacją spiruliny powinny skonsultować się z lekarzem, kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią, osoby z chorobami przewlekłymi, ludzie przyjmujący leki na stałe, osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne czy dzieci. Stosuj spirulinę, dostosowując jej świadomą suplementację, do indywidualnego stanu zdrowia. Zawsze skonsultuj się ze swoim lekarzem lub zaufanym farmaceutom, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości przed zastosowaniem naturalnego suplementu diety ze spiruliną. Świadoma suplementacja to podstawa, która powinna być priorytetem we wsparciu prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia.
Podsumowanie
Wybierając spirulinę, szczególnie po raz pierwszy, kluczowe jest zwrócenie uwagi na jej czystość i wysoką jakość, co potwierdzą odpowiednie certyfikaty, świadczące o braku metali ciężkich i innych zanieczyszczeń. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na proszek, idealny do koktajli, czy też na tabletki, wygodniejsze w dawkowaniu i pozbawione charakterystycznego smaku rybnego, upewnij się, że produkt zawiera 100% czystej spiruliny od renomowanego producenta. Pamiętaj również, że droższa spirulina często oznacza lepszą jakość i bezpieczeństwo. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji w razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości.