Glutation
Dużo mówi się o tym, że dieta powinna być bogata w antyoksydanty. Jednym z najważniejszych, który w dodatku organizm ludzki potrafi samodzielnie wyprodukować, jest glutation. Związek ten określany jest mianem klucza do zdrowia i długowieczności. Kliknij „Rozwiń”, aby poznać najważniejsze funkcje glutationu w organizmie i dowiedzieć się, jak uzupełnić dietę w glutation.
Glutationowi przypisuje się wiele cennych dla zdrowia funkcji. Dlatego tak ważne jest, aby regularnie dostarczać organizmowi składników zwiększających jego poziom. Glutation jest pierwszy w rankingu suplementacji. Zobacz ofertę naszego sklepu i sprawdź dostępność suplementów diety bogatych w szereg istotnych dla zdrowia substancji. Nasze produkty tworzone są na bazie substancji pochodzenia naturalnego i mogą być stosowane jako forma uzupełniania w składniki odżywcze prawidłowo zróżnicowanej diety.
Glutation – co to jest?
Glutation to jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy w ustroju. W organizmie związek ten występuje głównie w formie zredukowanej (ok. 98%), a stosunek glutationu zredukowanego do utlenionego określa poziom stresu oksydacyjnego w komórce. Oprócz neutralizowania wolnych rodników glutation odpowiada także za utrzymywanie aktywności antyoksydacyjnej innych przeciwutleniaczy. Odgrywa ważną rolę w systemie odtruwania komórkowego. Jest substratem szeregu enzymów biorących udział w szlakach metabolicznych. Hamuje rozwój retinopatii cukrzycowej i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.
Synteza glutationu ma miejsce w nabłonku soczewki, dlatego znajduje się w niej wysokiego stężenie tej substancji. Gdy poziom glutationu w ustroju spada, dochodzi do oksydacyjnego uszkadzania białek i odkładania się złogów, a to może doprowadzić do wystąpienia zmętnień soczewki. By uzupełnić ilość glutationu w organizmie można przyjmować cysteinę będącą jego prekursorem.
Funkcje glutationu w organizmie
Glutation to niezbędna dla organizmu, występująca we wszystkich komórkach ciała cząsteczka. Przypisuje się jej trzy istotne funkcje:
- jest naturalnym przeciwutleniaczem – przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, dzięki czemu zapobiega chorobom nowotworowym, jak również starzeniu się i śmierci komórek, oczyszcza organizm z metali ciężkich, rozkłada toksyny, usprawnia pracę wątroby.;
- zapewnia prawidłowe działanie układu immunologicznego – zwiększa produkcję białych krwinek, przez co wspiera odporność i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób.
Zapotrzebowanie organizmu na glutation nieustannie jest bardzo wysokie, ponieważ związek ten jest na bieżąco zużywany pod wpływem wielu czynników.
Co by się stało, gdyby w organizmie nagle zabrakło glutationu? Wszystkie komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, przez co nie byłoby mowy o żadnej odporności na szkodliwe działanie chorobotwórczych drobnoustrojów takich jak bakterie czy wirusy.
Glutation – działanie
Glutation wykazuje następujące działanie:
- obniża poziom złego cholesterolu LDL,
- reguluje poziom ciśnienia krwi,
- obniża poziom cukru we krwi,
- chroni komórki ciała przed stresem oksydacyjnym,
- chroni komórki przed uszkodzeniem i przed mutacjami,
- usprawnia pracę układu immunologicznego,
- usuwa toksyny z organizmu.
Czynniki zwiększające ryzyko niedoboru glutationu w organizmie
Komórki ciała produkują pewne ilości glutationu, niewielkie jego dawki są dostarczane wraz z pożywieniem. Jednak na skutek zbyt dużego obciążenia organizmu synteza glutationu znacząco spada. Mogą się do tego przyczynić takie czynniki jak:
- zła dieta uboga w warzywa i owoce,
- brak aktywności fizycznej,
- częste infekcje,
- przyjmowanie leków,
- palenie papierosów,
- nadużywanie alkoholu,
- długotrwały stres,
- zanieczyszczone środowisko,
- narażenie na promieniowanie.
Ponadto zdolność organizmu do produkcji glutationu zmniejsza się wraz z wiekiem. Obniżony poziom glutationu obserwuje się przy wielu chorobach takich jak astma, nowotwory, nadciśnienie tętnicze i miażdżyca, jak również zaćma oraz w schorzeniach neurodegeneracyjnych. Niedobór glutationu to zjawisko bardzo niekorzystne dla zdrowia – zachodzi wtedy potrzeba natychmiastowego uzupełnienia jego poziomu. Najskuteczniejszym sposobem jest suplementacja.
Glutation w pożywieniu
Dieta w istotny sposób wpływa na stężenie glutationu w tkankach organizmu. Chcąc zwiększyć poziom tego związku, należy wzbogacić swoją dietę w takie produkty jak np. mięso, świeże warzywa i owoce. Najwięcej glutationu zredukowanego znajduje się w szparagach, ziemniakach oraz marchwi. Duże jego pokłady są także w gotowanej szynce, wołowinie i smażonym kurczaku. Ponadto występuje w takich produktach jak szpinak, awokado, brokuł, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, arbuz, kapusta czy kurkuma.
W jaki sposób jeszcze można zwiększyć poziom glutationu?
Okazuje się, że nie tylko pożywienie przyczynia się do zwiększenia stężenia glutationu w tkankach organizmu. Niebagatelne znaczenie w tym kontekście ma również:
- aktywność fizyczna – zatem jeśli do tej pory byłeś ze sportem na bakier, koniecznie wprowadź go na stałe do swojego życia;
- dodatkowa suplementacja – znaczenie ma poziom takich składników jak witamina C i E, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe Omega-3, koenzym Q10, alfa-liponowy.
Suplementy diety z glutationem
Nie ulega wątpliwości, że dbanie o jak najwyższą podaż glutationu wraz z pożywieniem jest szczególnie ważne dla organizmu. W zależności od sytuacji i stanu zdrowia warto rozważyć suplementację dodatkowymi związkami, które przyczynią się do stymulacji syntezy glutationu. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z zewnętrzną suplementacją skontaktuj się z lekarzem, który odpowie na wszystkie Twoje pytania.
W naszym sklepie znajdziesz szeroki wybór preparatów na bazie naturalnych składników, które, przyjmowane regularnie, przyczynią się do zwiększenia poziomu glutationu w organizmie. Suplementy diety dostarczą witamin i minerałów oraz innych niezbędnych składników, uzupełniając ewentualne niedobory i zapewniając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdź naszą ofertę i poznaj suplementy diety z glutationem.
Należy pamiętać, że suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Prowadzenie zdrowego trybu życia i stosowanie zrównoważonej diety są niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.