Co ma najwięcej witaminy C? Źródła kwasu askorbinowego
Gdy zastanawiamy się nad źródłami witaminy C, do głowy z pewnością przychodzą nam w pierwszej kolejności cytrusy takie jak cytryna, czy pomarańcza. W rzeczywistości jednak najbogatszym źródłem kwasu askorbinowego nie jest cytryna a acerola. Ponadto, duże ilości tej substancji znajdziemy w niektórych warzywach, roślinach i ziołach, o czym również wiele osób zapomina, pamiętając jedynie o owocach. Wyjątkowo bogate źródła witaminy C pozwalają nam szybko zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. W sytuacji gdy borykamy się ze sporymi niedoborami, możemy także posiłkować się suplementami np. witaminą C 1000, która dostarcza nam 1000 mg kwasu askorbinowego w jednej kapsułce. Sprawdź, w czym występuje witamina C oraz jakie są jej najbogatsze źródła.
W czym jest witamina C
Kwas askorbinowy znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Bardzo ważne jest to, aby zadbać o zdrową, zbilansowaną dietę, dostarczającą nam jego odpowiedniej ilości. Jak każda inna witamina, tak i kwas askorbinowy nie jest syntezowany przez nasz organizm. Z tego względu jego dostarczanie w odpowiedniej ilości jest bardzo ważne. Źródeł witaminy C możemy szukać w owocach, warzywach, roślinach, ale i w nabiale czy mięsie.
Najbogatsze źródła witaminy C, dlaczego warto je znać?
Aby cieszyć się dobrodziejstwami, jakie oferuje nam kwas askorbinowy, należy zadbać o zbilansowaną dietę bogatą w ten składnik. Niestety w dzisiejszych czasach, gdy coraz częściej decydujemy się na wysoko przetworzone produkty, niedobory witaminy C zdarzają się o wiele częściej. Negatywny wpływ na prawidłowy poziom kwasu askorbinowego w naszym organizmie ma także przewlekły stres i stosowanie tabletek antykoncepcyjnych. Niedobór może dotyczyć też nas, dlatego warto zainteresować się tym, co ma najwięcej witaminy C.
Ponadto, oprócz sytuacji jawnych niedoborów, możemy także potrzebować zwiększonej ilości źródeł witaminy C w naszej diecie w momencie gdy borykamy się ze stanami zapalnymi mięśni lub gdy mamy problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu czy ciśnienia krwi. Jeśli natomiast skomponowanie odpowiedniej diety przysparza nam trudności, to być może warto uzupełnić ją suplementami diety.
Jaki owoc ma najwięcej witaminy C
Owoc, który zdecydowanie wygrywa w konkurencji na największą zawartość witaminy C, to acerola. Ten niepozorny, przypominający wiśnie owoc pochodzi z Karaibów i niestety dostęp do niego w Polsce jest znikomy. Na szczęście możemy go z powodzeniem suplementować. Świetnym i wygodnym sposobem na korzystanie z tak bogatego źródła witaminy C jak acerola, jest suplementacja w formie proszku. Proszek możemy dodać do ulubionego dania lub napoju. Możemy nim urozmaicić przyrządzone smoothie, owsiankę czy też jogurt.
Jeśli szukamy bogatego źródła witaminy C w owocach, to nie musimy wspomagać się jedynie egzotycznymi składnikami. Możemy także wzbogacić swoją dietę o owoce, soki z owoców, które są łatwo dostępne na polskim rynku. Chociaż wiele osób w pierwszej kolejności sięgnęłaby po cytrusy, to w gruncie rzeczy, więcej kwasu askorbinowego dostarczymy sobie, spożywając czarne porzeczki. A co w takim razie z cytrusami? Ile witaminy C jest w pomarańczy? Pomarańcza posiada zaledwie 30-50 mg kwasu askorbinowego na 100 g. To niemało, ale nie są to tak rekordowe ilości, jakimi pochwalić się może acerola, czy dzika róża lub rokitnik.
Owoc |
Mg/100g |
1000 mg - 4500 mg |
|
Dzika róża |
450 mg – 3500 mg |
Rokitnik |
1000 mg |
Dereń |
200 mg |
Czarna porzeczka |
180 mg |
Truskawki |
46-90 mg |
Kiwi |
85 mg |
Grejpfrut |
30-70 mg |
Cytryna |
40-60 mg |
Pomarańcza |
30-50 mg |
Porzeczki |
26-63 mg |
Agrest |
24-41 mg |
Limonka |
29 mg |
Pomidory |
24 mg |
Maliny |
19-37 mg |
Jakie warzywo ma najwięcej witaminy C
Nie tylko owoce mogą być bogatym źródłem kwasu askorbinowego. Co ma najwięcej witaminy C, jeśli chodzi o warzywa? Ci, którzy jeszcze nie wiedzą, może się zdziwią, ale to papryka czerwona przoduje w tym warzywnym zestawieniu. Papryka jest łatwo dostępna, z powodzeniem możemy ją wyhodować we własnej szklarni i znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Najwięcej kwasu askorbinowego posiada papryka czerwona. Jest ona również świetnym dodatkiem do sałatek i kanapek, wspaniale smakuje w wersji surowej, która dostarcza nam największe ilości witaminy C.
Warzywo |
Mg/100g |
Papryka czerwona |
144 mg |
Chrzan |
114 mg |
Kalarepa |
70-100 mg |
Brokuły |
65-150 mg |
Brukselka |
94 mg |
Papryka zielona |
91 mg |
Kapusta |
34-70 mg |
Szpinak |
40-85 mg |
Kapusta |
35-70 mg |
Zioła i rośliny z największą zawartością witaminy C
Kwas askorbinowy znajdziemy również w ziołach i roślinach. Wyjątkowo bogatym źródłem jest, chociażby natka pietruszki. Aby wykorzystać ją w jak najlepszym stopniu do dostarczenia sobie dużej ilości witaminy C, możemy przyrządzić koktajl, będący prawdziwą bombą kwasu askorbinowego. W jego skład wchodzi natka pietruszki, jabłko, cytryna i papryka. Tak zblendowane z wodą i miodem składniki, stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety.
Zioło/roślina |
Mg/100g |
Natka pietruszki |
269 mg |
Jarmuż |
120 mg |
Pokrzywa |
100 mg |
580mg |
|
Lebiodka pospolita |
565 mg |
Szczypiorek |
524 mg |
Kiełki lucerny |
200 mg |
Owoce głogu |
160-180 mg |
Owoce jarzębiny |
100 mg |