Czy witamina C jest dobra tylko na przeziębienie?
W okresie wiosennym i jesienno-zimowym witamina C, jest chętnie stosowana jako wsparcie codziennej diety. Witamina ta jest jedną z najchętniej suplementowanych witamin i powszechnie uważa się, że może ona skutecznie wspierać układ immunologiczny. Organizm człowieka, nie syntetyzuje samodzielnie kwasu askorbinowego, dlatego też musi być on dostarczony w dobrze zbilansowanej diecie lub za pomocą wysoce biodostępnych suplementów diety. Badania wykazują, że co prawda witamina C nie uchroni naszego organizmu przed zachorowaniem na infekcje, jednak znacząco może przyspieszyć proces zdrowienia. Warto zaznaczyć, że eksperci polecają tą cenną witaminę jako wsparcie funkcjonowania organizmu między innymi: w walce ze stresem antyoksydacyjnym, jako wsparcie profilaktyki antynowotworowej i wsparcie leczenia nowotworów, wsparcie urody poprzez ochronę skóry przed promieniowaniem UV czy opóźnianiu wystąpienia pierwszych zmarszczek. Witamina C ważna jest także, dla zachowania prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego. Przyśpiesza wchłanianie się siniaków, przyśpiesza proces gojenia, wspiera leczenie nadciśnienia. Jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego jeszcze warto wspierać codzienną dietę kwasem askorbinowym, przeczytaj poniższy artykuł.
Pierwsze objawy przeziębienia jak wspomóc odporność?
Przeziębienie wywołują wirusy, objawia się ono najczęściej infekcjami górnych dróg oddechowych. Okresem kiedy organizm człowieka jest bardziej podatny na wirusy, jest czas wiosenny, jesień i zima. Wynika to nie tylko z warunków atmosferycznych, które sprzyjają rozwojowi wirusów, ale także osłabienia odporności organizmu człowieka. Przeziębienie trwa zazwyczaj ok 7 dni. Do najczęstszych uciążliwych objawów tego stanu zaliczyć można:
- katar
- obrzęk śluzówki nosa
- stan podgorączkowy lub gorączka
- kichanie/kaszel
- ból głowy
- ból gardła
- złe samopoczucie
- senność
- Może zdarzyć się utrata smaku i węchu
- czy podrażnienie spojówek oczu
Na początku XX w. eksperci zaproponowali, aby wspomóc leczenie przeziębienia witaminą C. W latach 70-siątych ubiegłego wieku, laureat nagrody nobla Linus Pauling zasugerował, że przyjmowanie witaminy C, może skutecznie zapobiegać i leczyć przeziębienie. Od tego czasu witamina C, stała się chętnie stosowanym suplementem diety, który jest wsparciem leczenia objawów przeziębienia. Współczesne badania potwierdzają, że kwas askorbinowy, nie zapobiegnie pojawieniu się przeziębienia, jednak może skutecznie skrócić czas zachorowania. Dodatkowo uważa się, że witaminę C można polecić w okresie wzmożonego zachorowania między innymi: dzieciom, seniorom, osobom narażonym na spadek odporności, sportowcom, kobietom w różnym wieku, kobietom w ciąży, ludziom pracującym fizycznie, ludziom w trakcie rekonwalescencji czy osobom mieszkającym w dużych aglomeracjach. Wspieraj więc codzienną dietę wysokiej jakości, dobrze przyswajalnymi preparatami, aby wykorzystać cenne właściwości witaminy C.
Czy można przyśpieszyć leczenie grypy i przeziębienia?
Badania naukowe dowodzą, że przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy C, co prawda nie zabezpieczy przed wystąpieniem przeziębienia, jednak może być pomocne w skróceniu czasu trwania infekcji. Dawka dzienna witaminy C 1000 mg w czasie przeziębienia, wspiera znacząco funkcjonowanie układu immunologicznego. W przypadku przeziębienia przyjmowanie wskazanych dawek kwasu askorbinowego może skrócić czas leczenia przeziębienia lub grypy nawet do kilkunastu procent. Również w czasie zwiększonego ryzyka zachorowania na COVID-19, warto wspierać wysoką odporność kwasem askorbinowym. Pamiętaj, że zachowanie sprawnie działającego układu odpornościowego, może przyczynić się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia infekcji wirusowych i korzystnie wpłynąć na zdrowienie. Eksperci zauważyli, że osoby regularnie wspierające codzienną dietą wysoce przyswajalną witaminą C, przechodzili łagodniej objawy chorób wirusowych takich jak grypa, przeziębienie czy COVID. Przyjmowanie witaminy skracało czas choroby wywołanej wirusami o kilka dni w ciągu roku. Dawka 1000mg witaminy C może być zwiększona przez lekarza podczas indywidualnej porady. Światowe marki takie jak między innymi: Swanson, Now Foods, Viridian, Aliness, Doctor’s Best czy Nordic naturals, polecają witaminę C w postaci kapsułek, tabletek, proszku, tabletek do ssania i żelków. Kwas askorbinowy można także polecić, jako wsparcie leczenia objawów infekcji i przyspieszenia leczenia przeziębienia osobom starszym. W suplementacji stosuje się różne dawki witaminy C. U dzieci dzienna dawka witaminy C to 2 mg/kg. Kobietom w ciąży zaleca się 1,5 mg/ kg, a osobom zdrowym osobom dorosłym zaleca się 1000mg witaminy c dziennie. Nawet jeśli witamina C pozwala skrócić czas przeziębienia czy grypy o kilka procent, to warto pamiętać, że ma ona jeszcze wiele innych korzystnych zastosowań dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina C – co jeszcze warto wiedzieć?
Witamina C w polskim społeczeństwie cieszy się dużym zaufaniem i uznaniem. Stosowanie suplementacji kwasem askorbinowym, wspiera działanie organizmu na wielu poziomach zdrowotnych. Niedobór witaminy C może nieść, ze sobą takie negatywne objawy jak: narażenie na stres oksydacyjny, osłabienie naczyń włosowatych, spadek odporności, problemy z gojeniem się ran, niedokrwistość, ból mięśni i stawów, zaburzenia w pracy układu nerwowego czy pogorszenie kondycji skóry i wczesne jej starzenie. Witamina C jako antyoksydant wspiera profilaktykę antynowotworową, chroni DNA przed uszkodzeniami, opóźnia starzenie, wspiera metabolizm energetyczny na poziomie komórkowym, wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego. Mówi się, że witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu pozytywnie wpływa na urodę i zdrowie układu kostno-stawowego. Co ważne witamina ta wspiera dobre wchłanianie wapnia. Kobiety narażone na osteoporozę, powinny pamiętać, że w swojej diecie oprócz składników odżywczych bogatych w wapń powinny dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C. Jeśli znajdujesz się w grupie ryzyka wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu, to optymalna dawka dzienna witaminy C jest dla Ciebie bardzo ważna. Kwas askorbinowy skutecznie wspiera pracę układu krążenia i układu sercowo-naczyniowego wspierając profilaktykę występowania wyżej wymienionych groźnych dla dobrego zdrowia, a nawet życia chorób. Mniej mówi się o takim korzystnym działaniu witaminy C jak: wsparcie profilaktyki zaćmy, wsparcie leczenie choroby Alzheimera, obniżenie poziomu kortyzolu, wsparcie leczenia anemii, obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL, wsparcie wchłanianie żelaza czy aktywowanie niektórych enzymów w organizmie. Kwas askorbinowy jest witaminą, której nie może zabraknąć w organizme człowieka. Warto także powiedzieć, że osoby palące papierosy, ludzie z chorobą alkoholową swiom antyzdrowotnym zachowaniem zmniejszają wchłanianie witaminy C w swoim organizmie. U osób tych mogą wystąpić niedobory witaminy C. Warto zaznaczyć, że przypadku tych ludzi dawka witaminy C powinna się zwiększyć co najmniej o 40 %. Myśląc o suplementacji witaminy C warto zastanowić się nad jej formą liposomalną. Witamina C liposomalna, może działać bardziej efektywnie i szybciej się wchłania. Liposomy w postaci otoczki liposomowej pozwalają dotrzeć witaminie tam, gdzie jest najbardziej potrzebna. Badania wskazują, że liposomalna witamina C może być lepiej wykorzystana przez organizm - nawet do 90%.
Profilaktyka antynowotworowa a kwas askorbinowy
Eksperci od lat prowadzą badania naukowe, nad wpływem kwasu askorbinowego na profilaktykę wystąpienia nowotworów i wsparcie leczenia raka. Wyniki badań przeprowadzonych w Kansas w Centrum Medycznym tegoż Uniwersytetu dowodzą, że stosowanie witaminy C wraz z leczeniem antynowotworowym, może przynosić pozytywne wyniki. Co ciekawe mówi się także, że osoby przyjmujące witaminę C mogą mieć zmniejszone odczucie negatywnych objawów związanych z zastosowaniem chemioterapii i radioterapii. Należy tu zaznaczyć, że witaminę C w takich przypadkach stosuje się dożylnie i tylko pod kontrolą onkologa, jako duże dawki witaminy C. Dlaczego nie warto stosować witaminy C podczas trwania terapii antynowotworowej na własną rękę? Ponieważ nie zawsze witamina C sprawdza się jako pozytywne wzmocnienie leczenia. Badania naukowe, wykazały zmniejszenie reakcji na leczenie nowotworu białaczki oraz szpiczaka mnogiego poprzez zastosowanie dużych dawek witaminy C. Jednak są także badania dowodzą, że kwas askorbinowy, może zaburzyć, namnażanie się komórek rakowych i uszkodzić ich DNA. Tezę tą podpiera próba przeprowadzona na myszy na wydziale farmakologii i toksykologii University of Kansas. Ważny jest, że wpływ witaminy C jako wsparcie aktywności układu immunologicznego w zakresie działania komórek NK oraz limfocytów B i T. Badania te jednak nie potwierdzają jednoznacznie, że witamina C, może być skutecznym lekiem wspierającym walkę z nowotworami. Co ciekawe podczas zachorowania na nowotwór zaczyna spadać stężenie witaminy C w organizmie. Dlatego warto pod okiem specjalistów wspierać jej codzienną suplementację. Badania nad skutecznością wsparcia leczenia nowotworów przez zastosowanie witaminy C wciąż trwają, warto więc śledzić ich wyniki na bieżąco.
Dieta wspierająca odporność
Dieta wspierająca odporność może także skrócić czas trwania przeziębienia. Jak już wspomniano, organizm człowieka nie potrafi sam wytworzyć witaminy C. Stosując smaczny zdrowy jadłospis, dostarczysz do swojego organizmu naturalny kwas askorbinowy, który można znaleźć w: papryce, pomidorach, cytrusach, szpinaku, kiwi, pomarańczach, truskawkach, czarna porzeczka, pietruszce, brokułach, ziemniakach, kalafiorach, owocach dzikiej róży. Należy pamiętać, że przetwarzanie żywności takie jak np. gotowanie, zdecydowanie zmniejsza zawartość witamin w pożywieniu. Warto zastosować się do pewnych wskazówek, aby zachować jak najwyższy poziom witaminy C :
- kupuj tylko świeże warzywa i owoce
- jeśli jest taka możliwość jedz owoce i warzywa na surowo
- pamiętaj, że pod skórką jest największa ilość witamin, dlatego warto obierać je jak najcieniej
- do sałatek dodaj oliwę z oliwek, która zmniejszy utlenienie witaminy C
- można przygotować warzywa na parze, zachowają więcej dobrych składników odżywczych
- nie kupuj warzyw i owoców na zapas
Z wymienionych warzyw i owoców, najlepszym źródłem witaminy C wykazują: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, pietruszka i papryka. Czy wiesz, że kiszonki zachowują dużą ilość kwasu askorbinowego, kolejną ich pozytywną właściwością jest to, że pozwolą zachować w organizmie równowagę mikroflory w organizmie. Do codziennej diety warto włączyć także zdrowotne koktajle lub smoothie. Dieta bogata w warzywa i owoce z witaminą C to świetna propozycja na cały rok, jednak w okresie jesienno-zimowym jest ona szczególnie istotna, aby utrzymać wysoką odporność. W okresie wzmożonego zachorowania wśród społeczeństwa dobrze funkcjonujący układ odpornościowy to tarcza ochronna przeciw wirusom i bakteriom. Witamina C przyswajana w naturalny sposób przez organizm człowieka przyczynia się do wsparcia dobrego zdrowia i samopoczucia. Już dziś zbilansuj odpowiednio swoją dietę i odżywiaj się zdrowo i smacznie.