Dlaczego warto suplementować omega 3 zimą?
W okresie zimowym warto suplementować nienasycone kwasy omega 3, kiedy odporność organizmu może być osłabiona. Na spadek odporności może wpływać wiele czynników, do których między innymi zaliczamy: zmniejszenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, przebywanie w dusznych nie wietrzonych pomieszczeniach, krótszy dzień i mniejszy wpływ promieni słonecznych na organizm. Zimowa dieta jest mniej obfita w warzywa i owoce, co też nie jest bez znaczenia dla zachowania wysokiej odporności. Mówi się, że patogeny w czasie jesienno-zimowym rozprzestrzeniają się szybciej i łatwiej zachorować na infekcję bakteryjną czy infekcje wirusową. wielonienasycone kwasy omega są naturalnym wsparciem wysokiej odporności. Należy zaznaczyć, że DHA i EPA skutecznie wspierają szybką odpowiedź immunologiczną po wniknięciu patogenu do organizmu, sytuację tą nazywa się modulacją odpowiedzi immunologicznej. O obniżonej odporności mówimy w sytuacji, kiedy liczba zachorowań przekracza cztery infekcje w ciągu roku, niezależnie od tego czy mają podłoże wirusowe czy bakteryjne. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się: Dlaczego warto suplementować omega 3 zimą?
Jak omega 3 wpływa na odporność organizmu zimą?
Czy wiesz, że kwasy omega 3 mogą pozytywnie wpływać na pracę układu immunologicznego? W okresie jesienno-zimowym w codziennym jadłospisie warto zawrzeć tłuste ryby, orzechy czy olej lniany, które zawierają w swoim składzie DHA – kwas dokozaheksaenowy i EPA – kwas eikozapentaenowy. Warto zastanowić się dlaczego omega 3 mogą być cenne dla wsparcia zdrowia organizmu zimą? Otóż mówi się, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki swoim właściwością, korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności organizmu w poprze zimowej i przez cały rok. Wysoka odporność jest jak tarcza, chroniącą organizm przed wnikającymi patogenami. Do najważniejszych właściwości omega 3 wspierających profilaktykę wystąpienia obniżonej odporności zaliczyć można:
-
wsparcie szybkiej odpowiedzi immunologicznej
Dzięki czemu układ odpornościowy efektywnie radzi sobie z zneutralizowaniem patogenu. Dzieje się tak między innymi dlatego, że układ immunologiczny posiada pamięć immunologiczną i uczy się jak reagować na bakterię lub wirus i “wiedzę” tą wykorzystuje w przyszłości. Omega 3 mają także wpływ na zmniejszenie syntezy cytokin czyli białek zapalnych co ma znaczenie w budowaniu odpowiedzi immunologicznej.
-
Zmniejszenie stanów zapalnych
Korzystnie wpływa na homeostazę całego organizmu. Niedobór omega 3 może nasilić stany zapalne w organizmie, które rozciągnięte w czasie mogą działać w sposób niepożądany np. predysponując do wystąpienia nowotworu, cukrzycy, spadku odporności, wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób autoimmunologicznych czy chorób neurodegeneracyjnych. Optymalna suplementacja kwasów tłuszczowych zmniejsza w organizmie człowieka stany zapalne i może korzystnie wpłynąć na poprawę ogólnego stan zdrowia.
-
wsparcie zdrowia błon komórkowych
W organizmie ważne jest wsparcie zdrowia błon komórkowych, co przekłada się między innymi na efektywną pracę układu immunologicznego. Eksperci podkreślają, że błona śluzowa w jamie ustnej, stanowi dobrą barierę przed drobnoustrojami, a skupiska tkanki limfatycznej w drogach oddechowych są niezwykle ważne w utrzymaniu wysokiej odporności organizmu. W jelitach z kolei znaleźć można GALT czyli tkankę limfatyczną jelit, która bierze udział w tworzeniu odpowiedzi immunologicznej. Dzięki prawidłowemu działaniu błony śluzowej, rozwój infekcji może zostać zablokowana lub znacznie osłabiona. Co ciekawe układ odpornościowy może kształtować pamięć immunologiczną nawet do 20 roku życia.
Czy kwasy Omega wpływają pozytywnie na zdrowie psychiczne zimą?
Krótszy dzień, a co za tym idzie, mniejsze działania promieni słonecznych na organizm, może przyczyniać się do wystąpienia sezonowej depresji. Depresja w sezonie jesienno-zimowym nazywana jest SAD – seasonal affective disorder, czyli sezonowa choroba afektywna. Jak rozpoznać depresję sezonową? Jeśli zaobserwujesz w swoim organizmie takie objawy jak: spadek energii, przewlekłe zmęczenie, spadek dobrego samopoczucia, smutek, bezsenność i złą jakość snu, stany lękowe, apatię, problemy z koncentracją czy brak apetytu, może to oznaczać wystąpienie SAD. Cenne kwasy tłuszczowe DHA i EPA pozytywnie wspierają zdrowie układu nerwowego. Kwasy omega 3 wspierają pracę mózgu, mogą zmniejszać napady lęku, wspierają procesy poznawcze takie jak: pamięć, koncentracja i logiczne myślenie. Kwasy omega 3 można znaleźć w błonie komórkowej komórek nerwowych.
Dobre zdrowie psychiczne jest niezwykle cenne, szczególnie jeśli prowadzisz szybki i stresujący styl życia. Eksperci zauważyli, że niedobór omega 3 DHA i EPA miał wpływ na predyspozycje do wystąpienia depresji. Dieta bogata w tłuste ryby przynajmniej 3 razy w tygodniu jest niezbędna do zachowania optymalnej zawartości omega 3 w organizmie. Warto także podjąć suplementację wysokiej jakości suplementami diety z omega 3 takich światowych marek jak między innymi: Solgar, Nordic naturals, Aliness, Now Foods, Osavi czy Viridian. Na niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych mogą być szczególnie narażone osoby o diecie wegańskiej i wegetariańskiej, dla których polecamy omega 3 roślinne czy omega 3 z alg. Dla wsparcia pracy mózgu warto sięgnąć po DHA, który jest częścią strukturalną kory mózgowej. To właśnie DHA w znaczący sposób przyczynia się do wsparcia dobrego funkcjonowania układu nerwowego. Omega 3 wspierają w zimie dobre samopoczucie, zmniejszają zmęczenie, stany lękowe i apatię. Co ważne mówi się, że nienasycone kwasy tłuszczowe opóźniają starzenie komórek nerwowych. Zimą organizm może być osłabiony, dlatego też DHA i EPA są istotnym elementem diety.
Omega 3 z witaminą D3 niezastąpiony duet zimą
Omega 3 wzbogacona o witaminę D3 to idealne połączenie we wsparciu wysokiej odporności zimą. Witamina D3 czyli witamina słońca w Polsce jest ważna w suplementacji w codziennej diecie. Eksperci uważają, że witaminę D3 można właściwie suplementować cały rok. Omega 3 i witamina D3 korzystnie wspierają także na pracę układu nerwowego, co może być ważne jako wsparcie profilaktyki wystąpienia SAD. Organizm człowieka w okresie jesienno-zimowym nie syntetyzuje odpowiednio dużo witaminy D3 co może prowadzić do jej sezonowych niedoborów. Suplementacja omega 3 w zimie może być ważna ponieważ w jadłospisie zimowym może brakować świeżych tłustych ryb. Omega 3 i suplementacja witaminy D pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego. Co ciekawe połączenie DHA i EPA z witaminą D3 korzystnie wpływa na wydzielanie hormonu szczęścia jakim jest serotonina, której działanie może zapobiegać wystąpieniu obniżonego samopoczucia jesienią i zimą.
Zastanawiasz się jaki jeszcze wpływ na zdrowie zimą ma witamina D i omega 3? Kwasy omega 3 wsparte dobroczynnym działaniem witaminy słońca, korzystnie działają na: zdrowie układu kostno-stawowego, wsparcie koncentracji, pamięci i logicznego myślenia, wsparcia wzroku, wsparcie układu sercowo-naczyniowego czy dobrej kondycji włosów skóry i paznokci. W zimie organizm może być osłabiony dlatego też warto wspierać jego dobre funkcjonowanie w suplementacji wysokiej jakości suplementami takimi jak np. NOW FOODS Ultra Omega 3 + D3 który łączy działanie wysokiej dawki omega 3 z witaminą D3. Cholekalcyferol czyli witamina D3 znana jest także ze wsparcia leczenia infekcji wirusowych łącznie z COVID i grypą. Omega 3 z kolei skutecznie wspierają leczenie stanów zapalnych i przyśpieszają odpowiedź immunologiczną. Połączenie DHA i EPA z witaminą D3 może być istotne przede wszystkim dla: kobiet i kobiet w ciąży, seniorów, sportowców, ludzi aktywnych fizycznie, osób pracujących umysłowo, ludzi narażonych na depresje, stany lękowe czy nerwice, ludzi narażonych na czynniki stresogenne i prowadzących nieregularny tryb życia. Włącz do codziennej diety wspierające organizm zimą i jesienią nienasycone kwasy tłuszczowe z witaminą D3, aby zachować jak najdłużej dobre zdrowie i samopoczucie.
Najlepsze źródła kwasów omega 3 na okres zimowy
Zastanawiasz się jakie produkty spożywcze wybrać, aby nie dopuścić do niedoboru omega 3? Mówi się, że dobrym źródłem omega 3 są tłuste ryby takie jak: łosoś, śledź czy makrela. Budowanie wysokiej odporności na zimę to duże wyzwanie. Omega 3 oddziałując na układ immunologiczny wspierają ochronę przed infekcjami bakteryjnymi i infekcjami wirusowymi w okresie jesienno-zimowym. Ważna podczas zimy i jesieni jest świadoma suplementacja omega 3. Regularne przyjmowanie Omega 3 w kapsułkach, omega 3 w kroplach czy omega 3 w płynie. Zastanawiasz się gdzie jeszcze można znaleźć DHA i EPA? Odpowiadamy. Weganie i wegetarianie znajdą duże zasoby omega 3 z roślin w algach, siemieniu lnianym czy orzechach. Nie można zapomnieć także o olejach roślinnych z: czarnuszki, siemienia lnianego, ogórecznika, słonecznika czy rzepaku. W roślinach znajdziesz omegi 3-6-9. Warto jednak zaznaczyć, że ryby morskie nie mają sobie równych jako bogate źródło kwasów omega.
W Polsce coraz bardziej popularne stają się nasiona chia, które również eksperci polecają jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Suplementy diety z omega 3, najwyższej jakości takich marek jak: Solgar, Swanson, Now Foods, Nordic Naturals czy polskich marek: Osavi i Aliness, stanowią korzystne wsparcie profilaktyki obniżenia odporności w zimie oraz profilaktyki wystąpienia niedoboru omega 3 zimą. Przed suplementacją DHA i EPA zimą możesz poprosić lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie na badania krwi sprawdzającego poziom kwasów tłuszczowych omega. Na jego podstawie lekarza pomoże dobrać indywidualną dawkę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zapominaj o suplementacji omega 3 zimą, ponieważ wpływają one pozytywnie na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego, jak również wspierają optymalną odporność zimą.
Zapraszamy do zapoznania się z treścią artykułu:
Jak wybrać najlepszy suplement z kwasami omega-3?