Wrzody żołądka – dieta. Co jeść?
Nie ulega wątpliwości, że chorobę wrzodową żołądka należy leczyć. Nie wystarczy jednak brać przepisane przez lekarza lekarstwa, trzeba jeszcze wyzbyć się złych nawyków i zmienić dotychczasowych styl życia, jeśli nie należał do najzdrowszych. Jednym z elementów wspomagających leczenie farmakologiczne wrzodów żołądka jest dieta – jeśli odpowiednia, skutecznie łagodzi przykre dolegliwości. Znaczenie ma jednak nie tylko, co jemy, ale też kiedy i w jakiej formie. Sprawdź, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta w chorobie wrzodowej.
Choroba wrzodowa żołądka – dieta jako element leczenia
Sama terapia farmakologiczna nie wystarczy, by wyeliminować uporczywe objawy wrzodów żołądka. Im wcześniej chory zda sobie z tego sprawę, tym lepiej dla niego. Kluczowym elementem kuracji powinna być także właściwie skomponowana, zdrowa, lekkostrawna dieta z ograniczoną ilością substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Choć samo słowo dieta niektórym źle się kojarzy, to wcale nie chodzi o drastyczne ograniczanie ilości jedzenia. Prawidłowo skomponowana dieta dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych, jednocześnie jest bardzo smaczna i nie chodzi się przy niej głodnym. Trzeba tylko wiedzieć, co można jeść, a czego należy się wystrzegać.
Sprawdź także: Wrzody żołądka – jak leczyć naturalnie?
Co jeść, a czego nie jeść przy wrzodach żołądka?
Dieta wrzodowa powinna przede wszystkim zawierać małe ilości błonnika pokarmowego. Odradza się jedzenia produktów tłustych, pikantnych i bardzo kwaśnych. Spożywane produkty i potrawy muszą być lekkostrawne.
Pokarmy dozwolone
Potrawy i produkty w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, po które można sięgać bez żadnych obaw, to m.in.:
- produkty zbożowe – pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna, drobne kasze, ryż, makarony pszenne;
- mleko i produkty mleczne – mleko do 2% tłuszczu, mleko zsiadłe, biały ser (chudy i półtłusty), słodka śmietanka, serki homogenizowane;
- jajka – gotowane na miękko, potrawy przygotowywane na parze: jajecznica, jajka sadzone, omlet;
- mięso, wędliny, ryby – drób, wołowina, cielęcina, królik, chude ryby (pstrąg, sandacz, szczupak, dorsz, mintaj, leszcz morszczuk, sola), chude wędliny wieprzowe i drobiowe;
- ziemniaki – gotowane, tłuczone, puree;
- cukier i słodycze – cukier, dżemy (bez pestek), miód;
- przyprawy – łagodne i w ograniczonych ilościach;
- napoje – woda, słaba kawa i herbata.
Pokarmy zakazane
W diecie stosowanej przy chorobie wrzodowej należy ograniczyć produkty drażniące błonę śluzową żołądka:
- termicznie – potrawy zbyt zimne i poza gorące;
- mechaniczne – produkty z dużą zawartością błonnika: razowe pieczywo i makarony, grube kasze, nasiona roślin strączkowych, pestki, surowe owoce, orzechy;
- chemicznie – sól, ocet, ketchup, musztarda, kwaśne owoce, potrawy wędzone i marynowane, pikantne przyprawy.
Ponadto zakazane są takie pokarmy jak:
- produkty zbożowe – świeże pieczywo, potrawy z dodatkiem mąk smażone na tłuszczu, np. naleśniki;
- mleko i produkty mleczne – jogurty, kefir, żółty ser, ser topiony, ser pleśniowy, feta, kwaśna śmietana;
- jaja – gotowane na twardo, w majonezie, smażone na tłuszczu;
- mięso, wędliny ryby – tłuste, np. wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, łosoś, śledź, makrela, sardynki, tuńczyk;
- tłuszcze – margaryny, smalec, słonina;
- ziemniaki – frytki, smażone, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy;
- warzywa – kapustne, cebula, kukurydza, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, warzywa smażone, w zalewie octowej;
- owoce – wszystkie surowe i suszone.
Wskazówki żywieniowe dla chorych na wrzody żołądka
Oto 10 złotych zasad, których należy przestrzegać w diecie na wrzody żołądka.
- Jedz regularnie, najlepiej 5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Spożywaj małe porcje, nie spiesząc się. Nie dopuszczaj do uczucia głodu.
- Spożywaj posiłku o umiarkowanej temperaturze: nie poza gorące i nie za zimne.
- Potrawy gotuj w wodzie i na parze, piecz w pergaminie i duś bez tłuszczu. Unikaj jedzenia potraw smażonych.
- Ogranicz produkty i potrawy pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i drażniące żołądek (wymienione wyżej).
- Nie przyprawiaj mocno potraw, unikaj ich dosalania.
- Posiłki spożywaj spokojnie, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Przy zaostrzonych objawach choroby wrzodowej pokarmy powinny mieć konsystencję papki.
- Zrezygnuj z palenia papierosów, picia alkoholu i kawy.
- Ostatni posiłek w ciągu dnia zjedz nie później niż godzinę, a najlepiej 2-3 godziny przed snem.
- Warto pomyśleć o wsparciu np. kozieradką, glutaminą czy glicyną
Wszystkie wspomniane zalecenia zapewne przekaże Ci lekarz. Podejdź do tematu na poważnie i weź wspomniane rady do serca, gdyż tylko w taki sposób można złagodzić uporczywe objawy choroby wrzodowej i doprowadzić do jej wyciszenia. W okresie remisji można powrócić do normalnego odżywiania, przy czym trzeba wykluczyć z diety pokarmy ciężkostrawne i dające nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.