Wrzody żołądka – dieta. Co jeść?

Nie ulega wątpliwości, że chorobę wrzodową żołądka należy leczyć. Nie wystarczy jednak brać przepisane przez lekarza lekarstwa, trzeba jeszcze wyzbyć się złych nawyków i zmienić dotychczasowych styl życia, jeśli nie należał do najzdrowszych. Jednym z elementów wspomagających leczenie farmakologiczne wrzodów żołądka jest dieta – jeśli odpowiednia, skutecznie łagodzi przykre dolegliwości. Znaczenie ma jednak nie tylko, co jemy, ale też kiedy i w jakiej formie. Sprawdź, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta w chorobie wrzodowej.

Choroba wrzodowa żołądka – dieta jako element leczenia

Sama terapia farmakologiczna nie wystarczy, by wyeliminować uporczywe objawy wrzodów żołądka. Im wcześniej chory zda sobie z tego sprawę, tym lepiej dla niego. Kluczowym elementem kuracji powinna być także właściwie skomponowana, zdrowa, lekkostrawna dieta z ograniczoną ilością substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Choć samo słowo dieta niektórym źle się kojarzy, to wcale nie chodzi o drastyczne ograniczanie ilości jedzenia. Prawidłowo skomponowana dieta dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych mu składników odżywczych, jednocześnie jest bardzo smaczna i nie chodzi się przy niej głodnym. Trzeba tylko wiedzieć, co można jeść, a czego należy się wystrzegać.

 

Sprawdź także: Wrzody żołądka – jak leczyć naturalnie?

 

Co jeść, a czego nie jeść przy wrzodach żołądka?

Dieta wrzodowa powinna przede wszystkim zawierać małe ilości błonnika pokarmowego. Odradza się jedzenia produktów tłustych, pikantnych i bardzo kwaśnych. Spożywane produkty i potrawy muszą być lekkostrawne.

Pokarmy dozwolone

Potrawy i produkty w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, po które można sięgać bez żadnych obaw, to m.in.:

  • produkty zbożowe – pszenne, czerstwe pieczywo, mąka pszenna, drobne kasze, ryż, makarony pszenne;
  • mleko i produkty mleczne – mleko do 2% tłuszczu, mleko zsiadłe, biały ser (chudy i półtłusty), słodka śmietanka, serki homogenizowane;
  • jajka – gotowane na miękko, potrawy przygotowywane na parze: jajecznica, jajka sadzone, omlet;
  • mięso, wędliny, ryby –  drób, wołowina, cielęcina, królik, chude ryby (pstrąg, sandacz, szczupak, dorsz, mintaj, leszcz morszczuk, sola), chude wędliny wieprzowe i drobiowe;
  • ziemniaki – gotowane, tłuczone, puree;
  • cukier i słodycze – cukier, dżemy (bez pestek), miód;
  • przyprawy – łagodne i w ograniczonych ilościach;
  • napoje – woda, słaba kawa i herbata.

Pokarmy zakazane

W diecie stosowanej przy chorobie wrzodowej należy ograniczyć produkty drażniące błonę śluzową żołądka:

  • termicznie – potrawy zbyt zimne i poza gorące;
  • mechaniczne – produkty z dużą zawartością błonnika: razowe pieczywo i makarony, grube kasze, nasiona roślin strączkowych, pestki, surowe owoce, orzechy;
  • chemicznie – sól, ocet, ketchup, musztarda, kwaśne owoce, potrawy wędzone i marynowane, pikantne przyprawy.

Ponadto zakazane są takie pokarmy jak:

  • produkty zbożowe – świeże pieczywo, potrawy z dodatkiem mąk smażone na tłuszczu, np. naleśniki;
  • mleko i produkty mleczne – jogurty, kefir, żółty ser, ser topiony, ser pleśniowy, feta, kwaśna śmietana;
  • jaja – gotowane na twardo, w majonezie, smażone na tłuszczu;
  • mięso, wędliny ryby – tłuste, np. wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, łosoś, śledź, makrela, sardynki, tuńczyk;
  • tłuszcze – margaryny, smalec, słonina;
  • ziemniaki – frytki, smażone, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy;
  • warzywa – kapustne, cebula, kukurydza, papryka, szczypiorek, rzodkiewka, warzywa smażone, w zalewie octowej;
  • owoce – wszystkie surowe i suszone.

Wskazówki żywieniowe dla chorych na wrzody żołądka

Oto 10 złotych zasad, których należy przestrzegać w diecie na wrzody żołądka.

  1. Jedz regularnie, najlepiej 5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Spożywaj małe porcje, nie spiesząc się. Nie dopuszczaj do uczucia głodu.
  2. Spożywaj posiłku o umiarkowanej temperaturze: nie poza gorące i nie za zimne.
  3. Potrawy gotuj w wodzie i na parze, piecz w pergaminie i duś bez tłuszczu. Unikaj jedzenia potraw smażonych.
  4. Ogranicz produkty i potrawy pobudzające wydzielanie soku żołądkowego i drażniące żołądek (wymienione wyżej).
  5. Nie przyprawiaj mocno potraw, unikaj ich dosalania.
  6. Posiłki spożywaj spokojnie, bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
  7. Przy zaostrzonych objawach choroby wrzodowej pokarmy powinny mieć konsystencję papki.
  8. Zrezygnuj z palenia papierosów, picia alkoholu i kawy.
  9. Ostatni posiłek w ciągu dnia zjedz nie później niż godzinę, a najlepiej 2-3 godziny przed snem.
  10. Warto pomyśleć o wsparciu np. kozieradką, glutaminą czy glicyną

Wszystkie wspomniane zalecenia zapewne przekaże Ci lekarz. Podejdź do tematu na poważnie i weź wspomniane rady do serca, gdyż tylko w taki sposób można złagodzić uporczywe objawy choroby wrzodowej i doprowadzić do jej wyciszenia. W okresie remisji można powrócić do normalnego odżywiania, przy czym trzeba wykluczyć z diety pokarmy ciężkostrawne i dające nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.