Kwas Jabłkowy
Jeśli pragniesz wspierać zdrowie zgodnie z naturą warto wzbogacić codzienną dietę octem jabłkowym (kwasem jabłkowym). Jest to sposób, który był chętnie stosowany w medycynie ludowej. Ocet jabłkowy jest znany między innymi ze wsparcia procesu odchudzania, wsparcia trawienia czy wsparcia metabolizmu. Bogaty skład octu jabłkowego to zawartość: witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu, pektyny, żelaza, potasu, wapnia, magnezu czy sodu.
Kwas jabłkowy właściwości
Do najważniejszych właściwości kwasu jabłkowego należy:
- wsparcie leczenia infekcji grzybiczych
- wsparcie procesu odchudzania
- wsparcie leczenia zakażenia bakterią E. Coli
- wsparcie leczenia cukrzycy
- wsparcie procesu trawienia
- wsparcie odporności
- wsparcie regulacji poziomu cholesterolu
- wsparcie profilaktyki miażdżycy
- ochrona przed stresem oksydacyjnym
Patrząc jak wiele zastosowań dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka ma ocet jabłkowy, warto wspomóc nim codzienną dietę. Szczególnie powinno się go polecić: osobom otyłym, ludziom ze skłonnościami do niestrawności, cukrzykom, osobom starszym, kobietom, ludziom szukającym naturalnego probiotyku, osobom o obniżonej odporności.
Ocet jabłkowy skutki uboczne
Warto zaznaczyć, że choć suplementowanie octu jabłkowego ma korzystny wpływ na zdrowie, to jednak można się spodziewać takich skutków ubocznych jak:
- zgaga
- zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
- hipoglikemia
- ból brzucha
Warto także pamiętać, że przy suplementacji kwasu jabłkowego należy pić dużo wody. Przynajmniej 2 litry dziennie. Zaleca się także po pełnej kuracji octem jabłkowym zrobienie przynajmniej miesięcznej przerwy przed kolejną jego suplementacją.