Antyoksydanty w diecie

Eksperci podkreślają dobroczynny wpływ antyoksydantów na organizm człowieka. Antyoksydanty w dobrze zbilansowanej diecie powinny być priorytetem żywieniowym. Przeciwutleniacze wspierają „wymiatanie” wolnych rodników z organizmu. Czym są antyoksydanty? Związki pochodzenia roślinnego takie jak np. polifenole, witaminy  A i  E, składniki mineralne cynk, żelazo czy selen to między innymi przeciwutleniacze. Wolne rodniki można określić jako cząsteczki, które nie są stabilne, ponieważ posiadają niesparowany elektron. Reaktywne formy tlenu dążą do odzyskania równowagi i wytrącają elektronu kolejnej cząsteczce. Jeśli wolnych rodników jest, wiele dochodzi w organizmie do stresu oksydacyjnego.

Rola antyoksydantów w organizmie

Antyoksydanty w organizmie człowieka wspierają profilaktykę wystąpienia między innymi takich chorób jak: cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe, chorób neurodegeneracyjnych czy chorób autoimmunologicznych. Uszkodzeń ważnych struktur komórkowych przez wolne rodniki, uniknąć można sięgając po przeciwutleniacze w jadłospisie. Jeśli w codziennej diecie zabraknie przeciwutleniaczy, może dojść do pojawienia się stresu oksydacyjnego.

W ostatniej dobie, mówi się dużo o działaniu antyoksydantów na utrzymanie homeostazy w organizmie człowieka. Według licznych badań naukowych przeciwutleniacze mogą skutecznie wspierać profilaktykę wystąpienia stresu oksydacyjnego i wielu chorób cywilizacyjnych. Jaka jest najważniejsza rola antyoksydantów w organizmie? Antyoksydanty, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, opóźnienia procesu starzenia, wsparcia metabolizmu energetycznego na poziomie komórki, ochrony DNA przed uszkodzeniami czy wsparcia profilaktyki antynowotworowej. Jeśli w codziennej diecie zabraknie antyoksydantów organizm jest narażony na zaburzenia równowagi i wystąpienie stresu oksydacyjnego.

Do najistotniejszych negatywnych objawów stresu oksydacyjnego zaliczamy:

  • osłabienie odporności

  • zmiany skórne

  • migrenę

  • wystąpienie alergii

  • wzrost komórek nowotworowych

  • wystąpienie stanów zapalnych

  • przewlekłe zmęczenie

  • spadek dobrej jakości snu

  • zaburzenia procesów poznawczych

  • zaburzenia procesów trawiennych

  • szybsze starzenie np. skóry

  • choroby autoimmunologiczne np. łuszczyca

Czy wiesz jak, przeciwutleniacze efektywnie walczą ze stresem oksydacyjnym? Badania pokazały, że antyoksydanty dostarczone do organizmu z dobrze zbilansowaną dietą, zmniejszają ilość wolnych rodników tlenowych. Proces ten polega na tym, że antyoksydanty „oddają” niestabilnym, reaktywnym cząsteczką, swoje elektrony, dzięki czemu cząsteczka odzyskuje równowagę. Mówi się, że są antyoksydanty, które hamują powstawanie wolnych rodników,  mogą zapobiegać powstawaniu nadmiaru wolnych rodników. Ciekawostkę może stanowić fakt, że antyoksydanty, mogą synergicznie oddziaływać na siebie. Takim przykładem wzajemnych, korzystnych relacji jest np. wsparcie przez witaminę C działania antyoksydacyjnego witaminy E.

Czynniki wpływające na powstawanie wolnych rodników

Skąd biorą się w organizmie reaktywne cząsteczki, czyli wolne rodniki? Wolne rodniki powstają pod wpływem czynników wewnętrznych i czynników zewnętrznych. Czynniki zewnętrzne to te, które mogą być związane ze stylem życia czy miejscem zamieszkania. Zaliczamy do nich:

  • zanieczyszczenie środowiska naturalnego

  • promieniowanie UV

  • działanie toksyn

  • brak aktywności fizycznej 

  • palenie papierosów

  • nadużywanie alkoholu

  • przewlekły stres

  • przetworzoną żywność

  • nadmierne obciążenie organizmu wysiłkiem fizycznym

  • nadużywanie leków

Do czynników wewnętrznych powstania reaktywnych form tlenu zalicza się: oddychanie tlenowe, stan zapalny, proces fagocytozy. Badania naukowe udowodniły, że niewielkie stężenie wolnych rodników może być stanem korzystnym dla organizmu człowieka, ponieważ wolne rodniki odbierając, elektron drobnoustrojom niszczą je, przyczyniając się do zapobiegania pojawieniu się infekcji bakteryjnej.

Źródła antyoksydantów w diecie 

Codzienna dieta, może obfitować w różnego rodzaju produkty spożywcze, które będą bogatym źródłem antyoksydantów. Jak już wspomniano warto sięgnąć po warzywa i owoce, które zawierają: polifenole, kartenoidy, witaminę C i witaminę E, beta-karoten, kwas ALA, Koenzym Q10 czy astaksantynę. Przeciwutleniaczy należy także szukać w: produktach wielozbożowych, orzechach, zielonej herbacie, nasionach roślin strączkowych, kurkumie, imbirze, kakao, goździkach, cynamonie, soi czy ziarnach pieprzu.

Antyoksydanty endogenne to takie, które organizm potrafi wytwarzać sam. Zaliczamy do tych najsilniejszych antyoksydantów: glutation, melatoninę, koenzym Q10, kwas moczowy, albumina czy kwas liponowy. Można zaznaczyć, że antyoksydanty endogenne są pierwszą osłoną organizmu przed wolnymi rodnikami tlenowymi, jednak ich ilość może nie być wystarczająca, dlatego też należy je wspierać antyoksydantami egzogennymi czyli tymi dostarczanymi do organizmu w dobrze zbilansowanej diecie.

Jak w prosty sposób włączyć przeciwutleniacze do codziennej diety? Polecamy pyszne i zdrowe owocowe i warzywne koktajle. Taki koktajl, może być idealnym drugim śniadaniem, które dostarczy nie tylko antyoksydantów, ale również ważnych witamin, minerałów i błonnika. W sezonie wiosenno-letnim owoce sezonowe to najlepsze źródło antyoksydantów. Zielone sałatki, chłodniki, smoothie czy orzechy to dobry wybór. Mówi się, że ok 400 g różnych warzyw i owoców powinno dostarczyć dzienną dawkę antyoksydantów. Polecamy również nowoczesne, świetnie, przyswajalne suplementy diety z antyoksydantami, które będą pozytywnym wsparciem diety, przede wszystkim osób prowadzących szybki, nieregularny i stresujący tryb życia. W Strefie Witalności znajdziesz przeciwutleniacze znanych marek takich jak: Fushi, Now Foods, Swanson, Solgar, Viridian, G&G czy Aliness.

Eksperci polecają suplementy diety z najsilniejszymi antyoksydantami, o czystym i prostym składzie, które będą efektywnie wspierać codzienną dietę. Warto kupić online preparaty z witaminą A, witaminą E, witaminą C oraz składnikami mineralnymi, takimi jak: selen, cynk czy żelazo. W naszym sklepie internetowym, dużym uznaniem cieszy się produkt marki: VIRIDIAN Naturalny Beta Karoten Kompleks. Optymalna suplementacja antyoksydantów, w pozytywny sposób wspiera homeostazę w organizmie człowieka, dobre samopoczucie czy urodę. Pamiętaj o przestrzeganiu zalecanych dawek suplementów ponieważ, nadmiar antyoksydantów w organizmie, jest równie niebezpieczny co ich niedobór.

Korzyści zdrowotne płynące z konsumpcji antyoksydantów

Jeśli zastanawiasz się, czy antyoksydanty nie są po prostu modne w ostatniej dobie podpowiadamy, że korzyści zdrowotne płynące z konsumpcji antyoksydantów, są duże. Żyjemy w mocno przetworzonym środowisku naturalnym, jesteśmy narażeni na czynniki stresogenne każdego dnia, żywność może być przetworzona. Nie bez znaczenia jest także sięganie do używek, takich jak: papierosy, mocna kawa, alkohol. Można pokusić się o stwierdzenie, że człowiek w XXI wieku, jest w znaczącym stopniu narażony na powstawanie stresu oksydacyjnego.

Konsumpcja antyoksydantów co daje?

  • Wsparcie prawidłowego funkcjonowania serca: naturalne antyoksydanty, w codziennej diecie mogą wspierać zachowanie optymalnego poziomu cholesterolu, co zdecydowanie pozwala na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i innych groźnych chorób serca.

  • Profilaktykę antynowotworową: czy wiesz, że przeciwutleniacze mogą skutecznie neutralizować wolne rodniki? Jest to ważne, ponieważ nadmiar reaktywnych form tlenu, może prowadzić do uszkodzenia DNA i rozwoju nowotworów.

  • Profilaktykę wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych: choroba Alzheimera i choroba Parkinsona to schorzenia zaliczane do chorób neurodegeneracyjnych. Wolne rodniki tlenowe mogą predysponować o ich powstania. Wspieraj codzienną dietę suplementami diety z antyoksydantami, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych.

  • Wsparcie Układu odpornościowego: antyoksydanty korzystnie działają na wsparcie funkcjonowania układu immunologicznego. Jest to ważne dla zachowania wysokiej odporności, co wspiera zwalczani infekcji.

  • Opóźnienie procesów starzenia: przeciwutleniacze skutecznie chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem, przekłada się to na spowolnienie procesów starzenia.

  • Wsparcie zdrowia oczu: Witamina A, luteina i zeaksantyna, są ważnymi antyoksydantami, które efektywnie wspierają, ochronę oczu przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV. Przeciwutleniacze mogą także zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej u osób dorosłych.

  • Wsparcie kondycji skóry: Czynniki zewnętrzne takie jak promieniowanie UV i zanieczyszczenie środowiska np. smog negatywnie wpływają na zdrowie i wygląd skóry. Antyoksydanty chronią skórę przed uszkodzeniami i korzystnie wpływają na jej kondycję.

Antyoksydanty w diecie jak poprawić funkcjonowanie organizmu

Zdrowa dieta ma ważny wpływ na utrzymanie dobrego zdrowia i samopoczucia. Dietetycy podkreślają, że dobrze zbilansowana, urozmaicona dieta powinna zawierać warzywa i owoce. Warzywa powinny stanowić większość bo ok 75% w stosunku do owoców. Najlepiej sięgać po świeże sezonowe owoce i warzywa jeśli jest tylko taka możliwość, zimą warto pomyśleć o mrożonkach. Antyoksydanty urozmaicają dietę. Znajdziesz wiele ciekawych i zdrowych przepisów, na zmniejszenie występowania w organizmie wolnych rodników.

Warto wybrać sałatki na zielonej mieszaninie: sałaty, baby szpinaku, rukoli, zarodków pszennych czy liści buraka. Papryka czerwona, pomidor, ogórek to również świetne połączenie. Koktajle zielone mają najwięcej antyoksydantów, mówi się o nich koktajle ANTI-AGING, ponieważ mogą opóźniać proces starzenia i wspierać wymiatanie wolnych rodników z organizmu. Warto zaznaczyć, że diet koktajlowa wspiera również metabolizm energetyczny, dobre samopoczucie, proces trawienia i korzystnie wpływa na urodę. Naturalne soki wyciśnięte na świeżo z pomarańczy, grejpfruta lub pomelo to duża porcja witaminy C, która jest uważana z silny antyoksydant.

Pamiętaj, że gotowanie warzyw na parze zmniejsza, utratę składników odżywczych w tym antyoksydantów. Dieta obfitująca w kolorowe warzywa i owoce wspiera procesy naprawcze organizmu. Antyoksydanty, są częścią dobrze zbilansowanej diety. Nie zapomnij o orzechach, kaszach i pieczywie pełnoziarnistym w swojej codziennej diecie. Jeśli zastanawiasz się jak poprawić dietę w zrównoważony sposób, warto zasięgnąć porady dietetyka klinicznego.