Kolagen – zastosowanie. Dlaczego warto suplementować kolagen?

Z wiekiem organizm wytwarza coraz mniej kolagenu, na czym cierpi nie tylko nasza uroda, ale także zdrowie. Skóra staje się mniej elastyczna i wysuszona, zaczynają pojawiać się pierwsze zmarszczki, zwiększa się kruchość kości i podatność na złamania. Stawy zaczynają szwankować i wzrasta ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych. Niedobór kolagenu widać także na włosach, które stają się cienkie, łamliwe i nadmiernie wypadają. Dlatego po przekroczeniu 25. roku życia, gdy zdolność organizmu do produkcji tego białka spada, wskazana jest jego suplementacja.

Jaki kolagen wybrać? Co to jest kolagen hydrolizowany? Z czym przyjmować kolagen? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu. Dowiesz się z niego również, jakich składników nie powinno zabraknąć w suplemencie diety na bazie kolagenu.

Właściwości kolagenu

Głównym zadaniem białek kolagenowych jest utrzymanie strukturalnej integralności tkanek i narządów. Są one spoiwem łączącym ze sobą komórki organizmu, w tym komórki kości, ścięgien, chrząstek, skóry i naczyń krwionośnych. Wypełniają przestrzeń między komórkami, a w dodatku zapewniają tkankom mechaniczną wytrzymałość.

Kolagen bierze czynny udział w szeregu procesów zachodzących w organizmie. Wpływa na procesy odnowy komórkowej w skórze, usprawnia wchłanianie minerałów, wspiera procesy ochronne i naprawcze. Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, przyspiesza gojenie ran i tworzenie się blizn. Bierze też udział w zrastaniu się kości po złamaniu. Ponadto kolagen ma liczne właściwości kosmetyczne – odbudowuje zniszczone komórki i przywraca skórze optymalne nawilżanie.

 

Sprawdź także: Kolagen – czym jest i jak wpływa na zdrowie?

 

Kolagen w jedzeniu – gdzie znaleźć?

Naturalnym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlatego w przypadku niedoboru tego białka należy w pierwszej kolejności zadbać o jego podaż wraz z dietą. Najwięcej znajdziemy przede wszystkim w produktach na bazie żelatyny wieprzowej (zawierają kolagen wieprzowy). Bogate w niego są również podroby, golonka, kurze łapki, salceson oraz chrząstki rekina. Ze względu na duże ilości kolagenu do diety powinno się także włączyć galaretki, w tym przede wszystkim mięsne i rybne.

Każdy człowiek powinien uzupełniać pokłady tego cennego białka głównie z pożywienia. Jest tylko jeden problem – żywność jest dzisiaj w dużym stopniu przetwarzana, co znacznie obniża jej jakość. Chcąc mieć pewność, że spożywa się wyłącznie dobrej jakości produkty, należy przyrządzać je samemu. Niestety nie dość, że nie każdy ma na to czas, w dodatku nie każdy przecież lubi podroby czy galarety. Rozwiązaniem jest suplementacja.

Suplementy diety z kolagenem – czym kierować się przy wyborze?

Wśród dostępnych na rynku rodzajów kolagenu naturalnego znajduje się m.in. kolagen zwierzęcy, roślinny, natywny, atelokolagen, mikrokolagen, a także kolagen hydrolizowany czy liofilizowany. Najbardziej cennym z punktu widzenia suplementacji jest ten pozyskiwany z ryb.

Budową zbliżony jest do kolagenu, który występuje naturalnie w organizmie ludzkim. Zawiera on głównie kolagen typu I, będący najbardziej powszechnie występującym rodzajem w ciele człowieka. W porównaniu z innymi rodzajami ten z ryb ma dużo mniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu ma lepszą adsorpcję i biodostępność.

Zastosowanie kolagenu

Kolagen ma wiele drogocennych właściwości, dzięki którym pełni wiele istotnych funkcji w organizmie.

Kolagen a skóra

Kolagen stanowi podstawowe białko skóry. Jest swego rodzaju rusztowaniem, które stabilizuje strukturę skóry właściwej. Gwarantuje ciągłość procesów odnowy komórkowej w skórze, a także zapewnia właściwy poziom jej nawilżenia. Z biegiem czasu, gdy zdolność organizmu do produkcji kolagenu spada, skóra traci jędrność i elastyczność. Zaczyna się nadmiernie odwadniać, co prowadzi do powstania zmarszczek.

Kolagen a włosy i paznokcie

Kolagen jest nośnikiem niezbędnych aminokwasów, które odżywiają cebulki włosów, wpływając tym samym na ich prawidłowy wzrost oraz odbudowę. Gdy pokłady kolagenu są zbyt małe, włosy stają się cienkie i przesuszone, w dodatku zaczynają wypadać. Niedobór tego białka w organizmie prowadzi również do pogorszenia kondycji paznokci, które łamią się i rozdwajają.

Kolagen a układ kostny i chrzęstny

Szkielet kostny w 90% składa się z kolagenu, a także jego połączeń z magnezem, wapniem i fosforem. Dlatego zaburzenia syntezy i przekształcania włókien kolagenowych zwiększają kruchość kości i sprawiają, że stają się one bardziej podatne na złamania.

Kolagen bierze udział w produkcji mazi stawowej, jest też odpowiedzialny za stan chrząstki. Zmniejsza aktywność enzymów wywołujących stan zapalny i bóle reumatyczne, ponadto przyspiesza regenerację zmienionych chorobowo tkanek. Zapewnia chrząstce odpowiedni kształt i gwarantuje odporność na rozciąganie. Gdy go zabraknie, zwiększa się ryzyko rozwoju zwyrodnieniowych chorób stawów.

Z czym łączyć kolagen?

By suplementacja przyniosła oczekiwane rezultaty, musi przebiegać świadomie. Jedną z najważniejszych rzeczy, o jaką trzeba zadbać w tym czasie, jest wysokie stężenie witaminy C, która uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych. Właśnie z tego względu na rynku dostępne są produkty zawierające już w swoim składzie witaminę C, dzięki czemu nie trzeba przyjmować jej dodatkowo. Spotkać można też kolagen z kwasem hialuronowym, który dba o optymalne nawilżenie skóry.

Wiele osób zastanawia się, z czym brać kolagen i czy w ogóle ma to znaczenie. To zależy od formy. Kolagen w tabletkach należy połykać, popijając dużą ilością wody. Za to taki w postaci proszku można przyjmować na wiele różnych sposobów. Z czym pić kolagen? Można rozpuścić go w wodzie lub ulubionym napoju, ewentualnie dodać do koktajlu czy zupy. Sposób stosowania zależy tak naprawdę od nas samych.