Soplówka jeżowata – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
Dobroczynne właściwości soplówki jeżowatej (Hericium erinaceus) sprawiły, że w ostatnich latach jej popularność znacznie wzrosła. Mówi się, że grzyb ten stanowił jeden z ważnych składników w medycynie chińskiej. W Polsce można spotkać soplówkę na pniach drzew liściastych, takich jak dęby, buki i klony. Należy jednak pamiętać, że jako roślina rzadko występująca w naszym kraju, jest ona pod ścisłą ochroną i nie wolno jej zbierać.
Suplementacja grzyba z rodziny soplówkowatych to świetny sposób, aby wspierać: układ nerwowy, odporność organizmu, gospodarkę hormonalną, adaptacje do czynników stresogennych czy ochronę przed stresem oksydacyjnym. Z artykułu dowiesz się dlaczego warto wspomóc codzienną dietę lion's mane, który może mieć korzystny wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz dlaczego warto go polecić osobom potrzebującym naturalnego pobudzenia.
Charakterystyka i występowanie soplówki jeżowatej
Grzyb o ciekawym wyglądzie z długimi puszystymi strzępki, skojarzono z grzywą lwa. Hericium erinaceus, czyli soplówka jeżowata, jest zaliczana do grzybów stosowanych w medycynie naturalnej od ok 1000 lat. Hou Tou Gu w Azji stosowany jest także w kuchni, jako przysmak o wybornym smaku. Lwia grzywa występuje w takich regionach świata jak: Europa, Azja i Ameryka Północna. Jak wspomniano wcześniej w Polsce, można spotkać jeżówkę na pniach starych drzew liściastych, jednak nie wolno jej zbierać, ponieważ grzyb ten jest pod ścisłą ochroną.
Jako ciekawostkę warto przytoczyć, że soplówka jeżowata w medycynie ludowej była wykorzystywana jako remedium, na wiele dolegliwości. Wierzono, że jej działanie wzmacnia siły witalne, wspiera leczenie różnych schorzeń czy korzystnie działa na dobre samopoczucie. W XXI wieku, opierając się na badaniach naukowych wiemy, że lion's mane to cenny grzyb dla wsparcia prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mówi się także o nim, że jest jedną z roślin adaptogennych. Chiny i Japonia specjalizują się w ekologicznych uprawach lwiej grzywy, z których pozyskiwane są grzyby do suplementów oraz celów kulinarnych.
Właściwości prozdrowotne soplówki jeżowatej
Prozdrowotne działanie soplówki jeżowatej, wynika z dużej zawartości substancji aktywnych. Substancje zawarte w lion's mane to między innymi:
-
hericenony
-
erinacyny
-
beta-glukan
-
aminokwasy
-
witamina D
-
minerały takie jak: żelazo, fosfor, potas, cynk, selen
-
kwasy tłuszczowe
Opierając się na badaniach naukowych można założyć, że soplówka jeżowata jest wskazana jako wzmocnienie procesów poznawczych takich jak: pamięć, koncentracja i logiczne myślenie. Warto także zaznaczyć pozytywny wpływ tego grzyba witalnego, na działanie układu nerwowego i wsparcie profilaktyki wystąpienia takich chorób jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Mane mushroom wykazuje działanie neuroprotekcyjne. Warto lwią grzywę wykorzystać jako stymulację pracy układu odpornościowego przed sezonem wzmożonego zachorowania w okresie jesiennym i zimowym.
Soplówka jeżowata zmniejsza stres oksydacyjny. Wymiatając wolne rodniki z organizmu, może wspierać: profilaktykę antynowotworową, chronić DNA przed uszkodzeniami, wspierać układ sercowo-naczyniowy, opóźniać proces starzenia czy wspierać metabolizm energetyczny na poziomie komórkowym. Jako roślina adaptogenna Hou Tou Gu wspiera wyciszenie organizmu po trudnym dniu i ułatwia adaptację organizmu do czynników stresogennych, których nie brakuje każdego dnia. Mówi się, że soplówka wspiera dobrej jakości sen i ułatwia proces zasypiania (jednak nie należy jej zażywać bezpośrednio przed snem). Nie można zapomnieć również, że grzyb ten wpływa pozytywnie na działanie układu pokarmowego, wspierając proces trawienia oraz zmniejszając ryzyko rozwoju choroby wrzodowej.
Podsumowując do najważniejszych właściwości prozdrowotnych soplówki jeżowatej należy:
-
wsparcie pracy układu nerwowego
-
łagodzenie stresu
-
wsparcie dobrego samopoczucia
-
wsparcie leczenia depresji
-
wsparcie pracy mózgu
-
wsparcie układu immunologicznego
-
wsparcie regulacji ciśnienia krwi
-
wsparcie profilaktyki wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych
-
wsparcie pamięci, koncentracji i logicznego myślenia
-
regulacja poziomu cholesterolu
-
właściwości antyoksydacyjne
-
wsparcie właściwego poziomu glukozy
-
wsparcie leczenia cukrzycy
Zastosowanie soplówki jeżowatej w medycynie i dietetyce
Prozdrowotne właściwości soplówki jeżowatej od setek lat były wykorzystywane w medycynie chińskiej. Ten grzyb był także istotny dla ludów tubylczych, szczególnie ludu Czukczów na Syberii. W Japonii i Chinach oprócz właściwości prozdrowotnych, zwraca się uwagę na walory smakowe i odżywcze tego grzyba. Lwia grzywa, była istotna w medycynie chińskiej, w procesie kojenia nerwów, zmniejszenia lekkich stanów lękowych czy wsparcia leczenia depresji.
Soplówka wykazała także pozytywny wpływ na wsparcie wysokiej odporności i pracy układu immunologicznego. Trwają badania nad dobroczynnym wpływem soplówki jeżowatej na wsparcie profilaktyki antynowotworowej, w tym wystąpienia nowotworu: szyjki macicy, dwunastnicy, żołądka czy jelita grubego.
Czy wiesz, że soplówka przyczynia się do tworzenia osłonki mielinowej na neuronach? Może mieć to znaczenie w wsparciu leczenia i profilaktyki wystąpienie groźnej choroby, jakim jest stwardnienie rozsiane. Hericium erinaceus przyczynia się do leczenia bólu, który wynika z neuropatii czy wspiera regenerację uszkodzonych komórek nerwowych. Po lwią grzywę należy sięgnąć, aby wspierać leczenie wysokiego ciśnienia i normalizować poziom cholesterolu. Redukcja stresu to także bardzo ważny aspekt suplementacji wysokiej jakości suplementów diety z solówką jeżowatą. Wsparcie zdrowia psychicznego może być ważne, szczególnie dla ludzi prowadzących szybki, nieregularny i stresujący tryb życia.
W dietetyce Lwia grzywa może być stosowana jako wsparcie codziennej diety. Smak grzyba przypomina aromat homara lub krewetki. Soplówka może być podawana w sałatkach, smażona, duszona lub gotowana. Można kupić mieloną soplówkę w proszku. Zawsze kupuj grzyba Hericium erinaceus ze sprawdzonych źródeł. Jako ciekawostkę można podać, że soplówkę podaje się często z makaronem z ziołami i oliwkami. Można też ją dodać do zupy czy sosu. Mówi się, że lwia grzywa wspiera trawienie cukrów i tłuszczy, co ma znaczenie dla osób prowadzących aktywny proces odchudzania.
Sposoby spożycia soplówki jeżowatej i jej dostępność na rynku
Soplówka jeżowata zyskała wielu zwolenników w Polsce i na świecie. Suplementy diety z lwią grzywą można spotkać w postaci: kapsułek, tabletek, proszku czy kropli. W zależności od potrzeby, warto wybrać najbardziej korzystną formę suplementacji tego grzyba, do swoich potrzeb. Wspierając codzienną dietę produktami z soplówką, należy przestrzegać zaleconych dawek przez producenta lub zaleceń lekarza. Ekstrakt z soplówki to naturalne wsparcie organizmu, należy jednak pamiętać o zakupie suplementów tylko w sprawdzonych sklepach.
Wybieraj suplementy z soplówką, które mają standaryzację. Oznacza to, że produkt zawiera taką ilość składników aktywnych, która gwarantuje najlepszą efektywność działania. Postaw na znane marki światowe takie jak: Swanson, Osavi, Aliness. Polecamy cieszący się uznaniem suplement diety: SWANSON Full Spectrum Lion's mane (Soplówka jeżowata) 500mg, po który często sięgają nasi klienci.
Soplówka jeżowata, jest suplementem roślinnym, który jest dostępny na rynku polskim w dużym zakresie. Co ciekawe w sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz podłoże z grzybnią Hou Tou Gu do amatorskiej uprawy w warunkach domowych, we własnym ogródku czy na balkonie. Zastanawiasz się jak długo suplementować soplówkę jeżowatą? Czas spożycia lwiej grzywy zależy od indywidualnego stanu zdrowia i zaleceń lekarza. Warto obserwować organizm podczas suplementacji soplówki, aby wykluczyć pojawienie się objawów ubocznych tego grzyba, które występują rzadko, ale mogą się zdarzyć.
Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania soplówki jeżowatej
Naturalne wsparcie zdrowie i dobrego samopoczucia soplówką jeżowatą jest bezpieczne. Udowodniono, że suplementowanie grzyba rzadko wywołuje efekty uboczne czy alergie. Ze względu na małą ilość badań naukowych dotyczących działania prozdrowotnego lwiej grzywy na organizm dzieci i kobiet w ciąży, odradza się spożycia tego grzyba: kobietom spodziewającym się dziecka, karmiących piersią oraz dzieciom. Osoby zażywające leki rozrzedzające krew powinny przed suplementacją grzybem skonsultować dawkowanie i czas zażywania preparatu z lekarzem.
Prawidłowe dawkowanie soplówki, nie powinno wiązać się z objawami ubocznymi. Jednak w rzadkich przypadkach może się zdarzyć wystąpienie:
-
łagodnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego np. ból brzucha
-
alergii w postaci zmian skórnych
-
problemów z zaśnięciem - jeśli zażyje się preparat zaraz przed snem
-
zawroty głowy -jednak bardzo rzadko.
Przeciwwskazania soplówka jeżowata ma nie nieliczne, jednak należy zawsze zapoznać się z ulotką produktu. Nie wolno także przekraczać zaleconych dawek produktu. Warto zwrócić uwagę na datę przydatności. Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania soplówki jeżowatej to wiedza, którą warto posiadać przed spożywaniem suplementów z lwią grzywą.
Interesuje Cię temat roślin adaptogennych? Polecamy artykuł:
Adaptogeny zimą czy tylko ashwagandha?