Witamina K - źródła. Gdzie znajdziemy witaminę K1 i K2?
Witamina K ma swoje źródła w wielu produktach spożywczych. Pamiętajmy jednak, że składnik ten dzielimy na filochinon oraz menachinon, z czego ten drugi podtyp spotykamy zdecydowanie rzadziej. Z tego też powodu wiele źródeł witaminy K nie jest w stanie tak naprawdę zaspokoić zapotrzebowania organizmu na witaminę K2, mimo że dostarczamy sobie odpowiedniej ilości K1. Sprawdź, jakie są źródła witaminy K i kiedy warto zdecydować się na suplementację.
Witamina K – gdzie występuje?
Witamina K to grupa związków organicznych, która występuje zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Co ciekawe, jej podtyp – witamina K2, czyli menachinon, syntezowana jest również w jelicie grubym. Dochodzi do tego za sprawą działania mikroflory jelitowej. Jako pierwsza odkryta została w 1929 roku witamina K1.za odkrycie jej występowania, nagrodę nobla w roku 1943 otrzymali duński fizyk Henrik Dama wspólnie z innym naukowcem. Na samym początku przypisywano witaminie K właściwości związane jedynie z układem krwionośnym. Później odkryto, że witamina K2 wpływa także na zdrowie naszych kości.
Źródła witaminy K1
Witamina K1, czyli filochinon to oleista substancja niezwykle wrażliwa na światło. Znaleźć ją możemy w całkiem dużej ilości w wielu zielonych warzywach, ale i owocach. Z tego też powodu często mówi się, że niezwykle trudno jest borykać się z niedoborami witaminy K. Z jednej strony faktycznie, braki filochinonu zdarzają się rzadziej niż menachinonu, ale w dzisiejszych czasach, gdy nasza dieta jest coraz uboższa w świeże warzywa i owoce a zastępowana produktami przetworzonymi, do niskich poziomów K1 dochodzi częściej. Z tego też powodu warto wiedzieć, gdzie występuje witamina K. Pamiętajmy jednak, ze przy dużych niedoborach, konieczna może okazać się suplementacja.
Witamina K1 w produktach |
µg/100g |
Bazylia suszona |
1714 |
Natka pietruszki |
1360 |
Burak liściowy |
830 |
Jarmuż |
817 |
Rzeżucha |
541 |
Szpinak |
483 |
Endywia |
237 |
Szczypiorek |
212 |
Cebula |
193 |
Rukola |
108 |
Sałata |
102 |
Brokuł |
101 |
Fasolka szparagowa |
14 |
Marchew |
13 |
Pomidory |
8 |
Ziemniaki |
2 |
Źródła witaminy K2
Menachinon znaleźć możemy przede wszystkim w produktach zwierzęcych oraz produktach powstałych w drodze fermentacji. Ze względu na to, że wytwarzanie witaminy K2 w jelicie grubym przez bakterie Bacteroides fragilis, Eubacterium lentum, Lactococcus ssp nie wystarcza naszym zapotrzebowaniom, warto jest zwrócić uwagę na inne źródła witaminy K2. Co jednak ciekawe, większość z nich również nie jest w stanie zaspokoić w pełni potrzeb naszego organizmu na menachion. Jedynie potrawa natto wykazuje wyjątkowe bogactwo witaminy K2 MK7, która może znacząco wpłynąć na poprawę wyników.
Witamina K2 w produktach |
µg/100g |
Natto |
775 |
Soja |
47 |
Tuńczyk |
44 |
Ser salami |
43 |
Żółtko jaja |
32,1 |
Fasola zwykła |
19 |
Groch |
15 |
Drób |
8,9 |
Boczek |
5,6 |
Wątróbka cielęca |
5,0 |
Kapusta kiszona |
4,8 |
Mleko pełne |
1 |
Sfermentowana soja natto
Witamina K2 jest najlepiej przyswajalną formą witaminy K. Jednocześnie to właśnie braki witaminy K2 możemy zaobserwować częściej niż K1. To dlatego, że w produktach spożywczych nie znajdziemy tego składnika wiele a jeśli nasza dieta dodatkowo jest nieprawidłowo zbilansowana, to o złe wyniki wyjątkowo łatwo. Z tego powodu warto sięgać po produkt, który jest świetnym źródłem K2 MK7 – japońską potrawę natto. Jest to sfermentowana soja o charakterystycznym, dość intensywnym smaku i zapachu. Jak się jednak nietrudno domyślić, pozyskanie jej nie należy do najłatwiejszych zadań. W Polsce najczęściej spotykamy natto w formie suszonej. Wschodnia cywilizacja, u której sfermentowana soja jest na porządku dziennym, docenia jej świetne właściwości a wyniki w długości życia w porównaniu do naszej cywilizacji, są piorunujące.
Natto jako doskonałe źródlo menachinonu oferuje nam wszystkie najlepsze właściwości witaminy K2. Może w znacznym stopniu wesprzeć i wspomóc nasz organizm. Natto może być spożywane regularnie w celu profilaktycznego działania przeciwko osteoporozie czy miażdżycy. Jeśli nie mamy możliwości częstego przyrządzania sobie tej potrawy, to warto zaopatrzyć się w suplementy z menachinonem-7 z natto.
Suplementy z witaminą K
Wielokrotnie produkty, w których występuje witamina K, nie są w stanie dostarczyć nam tyle tego składnika odżywczego, ile byśmy potrzebowali. Dzieje się tak nie tylko, gdy nasza dieta jest uboga, ale i w momencie występowania różnorodnych chorób, zaburzeń czy ze względu na podeszły wiek. W takim wypadku warto sięgnąć po suplementy z witaminą K2 MK7. Do jednych z ciekawszych produktów, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę poziomu menachinony w nasyzm organizmie jest witamina d3 4000 k2. Łączy on w sobie duże stężenie witaminy K w formie menachinonu-7 pochodzącego z natto oraz naturalną witaminę D3 w postaci Quali®-D – jest to cholekalcyferol z lanoliny.
Jak widać, nie musimy się głowić nad tym, aby przyrządzić sobie tradycyjną potrawę japońską. Możemy również sięgnąć po suplementy w kapsułkach, kroplach czy sprayu. Pamiętajmy jednak aby każdorazowo zamiar rozpoczęcia suplementacji skonsultować ze specjalistą.