Acerola w proszku, do ssania lub w tabletkach
Acerola w proszku, w tabletkach do ssania lub w kapsułkach, to suplement diety, który może pomóc Ci zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej. Acerola to owoc, który posiada w swoim składzie aż 4500 mg witaminy C na 100 g owocu. Oznacza to, że około trzy owoce lub jedna kapsułka są w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Dlaczego właśnie acerola? Ponieważ w jej składzie znajdziemy nie tylko ogromną dawkę naturalnej witaminy C, ale i składników odżywczych, wzmacniających jej wchłanianie. Zaliczamy do nich minerały takie jak wapń, magnez czy cynk oraz witaminy z grupy B, czy flawonoidy. Wszystkie te składniki znajdziemy w aceroli – zarówno w formie proszku, jak i tabletek.
Co to jest acerola?
Acerola, nazywana również nadgwiazdką granatolistną lub wiśnią z Barbados, to owoc niespotykany w Polsce, który naturalnie rośnie na krzewach. Roślinę tę spotkać możemy w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Za miejsce jej pochodzenia uważa się Wyspy Karaibskie. Co ciekawe dziś acerolę spotkać możemy nawet w południowych częściach Ameryki Północnej takich jak Teksas czy Meksyk. Owoce tej rośliny są dosyć małe, posiadają czerwonawy lub lekko pomarańczowy kolor. W jej wnętrzu znajdziemy soczysty miąższ oraz trzy pestki. W smaku acerola jest delikatnie kwaśna.
Naturalna witamina C — acerola
Główną zaletą wiśni z Barbados, która sprawia, że stanowi ona świetny składnik suplementów diety, jest fakt, iż dostarcza ona ogromnych dawek witaminy C. Jeśli chcemy dbać o odpowiednią podaż tego istotnego składnika odżywczego, to acerola w proszku lub tabletkach może nam w tym skutecznie pomóc. Szczególnie w sytuacji, w której nie mamy łatwego dostępu do świeżych owoców aceroli.
Acerola – właściwości
Jakie właściwości posiada acerola? Po co ją suplementować? Przede wszystkim warto wprowadzić do swojej diety acerolę ze względu na jej bogactwo witamin i minerałów. Oprócz witaminy C posiada ona w swoim składzie, witaminy z grupy B, kwas jabłkowy, karotenoidy, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały takie jak potas, cynk, magnez, wapń, żelazo, mangan, sód. Stosując preparaty z acerolą, dostarczamy sobie także cennych antocyjanów i wielu różnych aminokwasów i antyoksydantów. Tak bogaty skład przekłada się na korzyści zdrowotne, w szczególności profilaktyczne. Dlatego acerolę poleca się osobom, które chcą zapobiegać występowaniu wielu poważnych chorób takich jak miażdżyca, choroby nowotworowe, udarów mózgu czy choroby Alzheimera.
Suplementacja aceroli – jak stosować?
- Acerola w proszku — forma proszku to jeden z najczęstszych sposobów na suplementowanie tego składnika. Jak ją stosować? Proszek możesz dodać do wielu posiłków, co znacząco ułatwia jego przyjmowanie. Fani smoothie lub prozdrowotnych koktajlów, mogą urozmaicić nim napój. Sprawdzi się też doskonale jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Możemy go także wymieszać z wodą. Bardzo często acerola dla dzieci ma formę proszku.
- Acerola w tabletkach – w sklepie Strefy Witalności znajdziesz acerolę w łatwych do połknięcia tabletkach. Jedna kapsułka zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Jest to łatwy i szybki sposób na suplementowanie tego składnika.
- Acerola do ssania – tabletki do ssania mogą być odpowiednie dla osób, które nie przepadają za połykaniem kapsułek lub mają z tym problem – są to często osoby w podeszłym wieku. Warto jednocześnie pamiętać, że seniorzy mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C. Z tego względu warto maksymalnie ułatwić im suplementację.
Acerola – przeciwwskazania
Nie ma wielu przeciwwskazań stosowania aceroli w proszku czy tabletkach. Nie powinno się jej stosować w razie nadwrażliwości na którykolwiek ze składników suplementu.
Czy acerolę można stosować w ciąży? Można, po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Okres ciąży to czas, gdy w szczególności powinniśmy konsultować wiele kwestii ze specjalistą. Nie inaczej jest w przypadku suplementacji acerolą. Mimo że nie udowodniono, aby acerola w ciąży mogła szkodzić płodowi, to każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie. Co jednak istotne, naturalna witamina C zawarta w aceroli może okazać się przydatna w procesie rozwoju płodu. Niedobory kwasu askorbinowego w ciąży mogą powodować różnego rodzaju nieprawidłowości.