Korzeń maca
Korzeń maca (łac. Lepidium meyenii) kojarzymy z pobudzeniem i zastrzykiem energii. Poprawia pracę mózgu podczas większego wysiłku, podnosi libido, pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej. Jest najwyżej rosnącą rośliną spożywczą i określa się go jako “peruwiański żeń-szeń”. “Rozwiń” i poznaj jego moc.
Korzeń maca, nazywany też pieprzycą peruwiańską, pochodzi z trudnodostępnych terenów Ameryki Południowej (m.in. z Argentyny czy Peru). Rośnie powyżej wysokości 4000 metrów nad poziomem morza – już to czyni z niego swoisty ewenement. Ma różne kształty, od bulwiastych po wydłużone. Najczęściej występuje w kolorze białym, czerwonym i fioletowym. Można też spotkać zielone korzenie maca.
Roślina ta to bogactwo różnych związków aktywnych, m.in. polifenoli, steroli, glukozynolanów, alkamidów, katechin, miedzi, cynku, wapnia; witaminy A, B1 , B6 i C.
Korzeń maca – źródło energii
Korzeń maca jest naturalnym suplementem dającym efekt “zastrzyku energii”. Dzięki temu wzmacnia wytrzymałość psychiczną, np. w trakcie intensywnej nauki, i fizyczną – np. podczas ciężkiego treningu. Dodatkowo korzeń maca poprawia ogólną pracę mózgu, przyspiesza proces przetwarzania informacji i wzmacnia koncentrację. Redukuje stres, obniża napięcie i poprawia samopoczucie.
Korzeń maca – suplement aktywnych fizycznie
Poza swoim energetyzującym działaniem i poprawą wytrzymałości korzeń maca wspiera aktywnych fizycznie w jeszcze jeden sposób. W swoim składzie zawiera sterole zwiększające masę mięśniową. Wykazują one działanie podobne do sterydów anabolicznych i stymulują wzrost suchej masy. Roślina zawiera również błonnik pokarmowy, czym poprawia pracę metabolizmu i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Korzeń maca a osteoporoza
Dzięki zawartości licznych związków aktywnych korzeń maca może być stosowany jako wsparcie przed wystąpieniem osteoporozy. Zwiększa on zawartość jednego z podstawowych budulców kości – wapnia. Dzięki temu są one mocne, wytrzymałe i mają wysoką gęstość – ogranicza to ryzyko choroby lub opóźnia jej wystąpienie.
Korzeń maca a bóle stawów
Obecność przeciwutleniaczy (m.in. polifenole, katechiny, alkamidy, witamina C) i właściwości przeciwzapalnych w korzeniu maca wspiera przy bolących stawach. Jako antyoksydant chroni je przed stresem oksydacyjnym (który osłabia i uszkadza komórki) oraz obniża ryzyko pogłębiania się choroby. Ból stawów wynika z rozwoju stanu zapalnego w ich obrębie. Właściwości przeciwzapalne korzenia maca pomagają w złagodzeniu tych dolegliwości.
Korzeń maca – płodność i większe libido
Korzeń maca korzystnie wpływa na zwiększenie libido i poprawę płodności zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Co ważne, wpływa na te czynniki bez ingerencji w ilość hormonów płciowych.
Za potencję u mężczyzn odpowiada jeden z aminokwasów argininy. Jego zadaniem jest ogólna poprawa krążenia krwi, co przyczynia się również do większego pobudzenia narządów płciowych. Pomaga w zaburzeniach erekcji i poprawia jakość nasienia – zwiększa się liczba plemników i ich aktywność.
Korzeń maca a menopauza – pomoc w złagodzeniu objawów
Maca dzięki swoim właściwościom przynosi ulgę w menopauzie. Reguluje gospodarkę hormonalną, przez co łagodzi wiele objawów związanych z klimakterium, m.in:
- dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia,
- poprawia nastrój,
- zwiększa libido,
- zmniejsza częstość pojawiania się uderzeń gorąca,
- obniża suchość pochwy.
Kobiety w czasie klimakterium narażone są na rozwój osteoporozy. Korzeń maca może obniżyć to ryzyko.
Korzeń maca – jak suplementować?
Roślina najczęściej jest dostępna w formie proszku. Można wówczas dodawać ją do koktajli, owsianek, zup, omletów czy kawy – ma lekko orzechowy smak, więc może wzbogacić też potrawy. Dziennie powinno się przyjmować maksymalnie 3 g sproszkowanego korzenia. W przypadku suplementów w kapsułkach należy trzymać się zaleceń producenta.