Nattokinaza (sfermentowane nasiona soi)
Natto czyli naturalnie sfermentowane nasiona soi, to niezwykle popularny produkt w kuchni i medycynie naturalnej Japonii. Ciekawostkę może stanowić fakt, że w tradycyjnej japońskiej kuchni natto znane jest od ok VIII w, natomiast w XIX wieku uczony Hiroyuki Sumi odkrył jak wiele właściwości prozdrowotnych mają sfermentowane nasiona soi, szczególnie dla zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Natto zawiera w swoim składzie między innymi: witaminę K, witaminę D, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, białko roślinne, błonnik, fitoestrogeny czy izoflawony. Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne natto?
Właściwości prozdrowotne nattokinazy
Już od wielu set lat w naturalny sposób sfermentowana soja najpierw w diecie codziennej, a później również w medycynie naturalnej wspierała zdrowie człowieka. Do najważniejszych właściwości prozdrowotnych sfermentowanej soi zaliczamy:
- wsparcie układu sercowo-naczyniowego
- wsparcie profilaktyki wystąpienia zawału serca i zatoru mózgu
- wsparcie regulacji poziomu cholesterolu
- wsparcie regulacji poziomy glukozy
- wsparcie zdrowia intymnego kobiety
- naturalny detoks
- regulacje ciśnienia krwi
- wsparcie metabolizmu
- wsparcie aktywnego procesu odchudzania
- wsparcie leczenia choroby Alzheimera
- wsparcie regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym
- wsparcie leczenia przewlekłego zmęczenia
- wsparcie układu nerwowego
- wsparcie profilaktyki antynowotworowej
Nattokinaza a układ pokarmowy
Sfermentowana soja jest uważana przez ekspertów za doskonały synbiotyk- czyli jest zarówno prebiotykiem jak i probiotykiem. Natto wspiera równowagę mikroflory w jelitach, oczyszcz organizm czy wspiera perylstaltykę. Soja wspiera oczyszczenie organizmu z cholesterolu. Warto także zaznaczyć, że sfermentowana soja wspiera leczenie zaparć, efektownie i naturalnie. Zawarty w natto błonnik oczyszcza jelita wzmagając wzrost tempa ruchów perystaltycznych. Wspieraj zdrowie zgodnie z naturą i zaufaj japońskiej medycynie naturalnej, która wspiera zdrowie człowieka od wielu wieków.