Pestki winogrona
Pestki winogrona (łac. Vitis Vinifera Oil) są całkiem niepozornym produktem, więc ilość korzyści płynących z ich suplementacji może pozytywnie zaskoczyć. Mają udowodnione działanie w profilaktyce nowotworowej i schorzeń serca, poprawiają wzrok, odporność i łagodzą alergię. Wiele korzyści przynoszą także naszej skórze. “Rozwiń” i poznaj moc pestek winogrona!
Pestki winogrona są pozyskiwane, jak sama nazwa mówi, z winogron, które historycznie pochodzą z obszarów państw Morza Śródziemnego. Obecnie winorośla uprawiane są prawie wszędzie. Owoce winogron najczęściej możemy spotkać w kolorze białym lub fioletowym. Zawarte w nich pestki są silnym antyoksydantem – chronią przed wolnymi rodnikami, szkodliwymi dla komórek (prowadzą do ich uszkodzenia).
Pestki winogrona są bogatym źródłem polifenoli (antyoksydant), garbników (działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i łagodzące) i pektyny (zmniejsza cholesterol). Zawierają witaminę A, B1, B2 i C.
Pestki winogrona a układ krwionośny
Szczególne znaczenie ma tutaj zawarta w pestkach epikatechina. Ten antyoksydant blokuje substancję odpowiedzialną za tworzenie się stresu oksydacyjnego w komórkach krwionośnych. Łagodzi również stany zapalne w ich obrębie. Dzięki temu chroni cały system krążenia i zmniejsza ryzyko schorzeń takich jak:
- rozwój miażdżycy;
- martwica serca – chroni przed jej rozprzestrzenianiem się, dzięki czemu obejmuje ona mniejszy obszar serca. Tym samym pestki winogrona mogą zmniejszyć potencjalne skutki martwicy;
- zawał;
- żylaki.
Pestki winogron rozszerzają naczynia krwionośne, czym poprawiają kondycję całego układu. Wzmacniają naczynia transportujące krew, chronią przed uszkodzeniami i zapobiegają stanom zapalnym w ich obrębie. Dodatkowo utrudniają wchłanianie się cholesterolu, dzięki czemu sprzyjają jego niższemu stężeniu.
Pestki winogron – czy pomagają w nowotworze?
Obecne w pestkach winogron polifenole mają udowodnione działanie w profilaktyce nowotworowej. Jako przeciwutleniacze chronią komórki przed uszkodzeniem i zmniejszają ich podatność na rozwój nowotworu.
Jedną z ich właściwości jest również naprawa uszkodzonego DNA w komórkach. Każdy defekt w ich obrębie jest potencjalną przyczyną rozwoju raka. Dlatego ich bieżąca odbudowa jest kluczowa w ochronie przed nim. Wynika z tego, że pestki winogron są suplementem mogącym wspierać w profilaktyce nowotworowej.
Pestki winogron a wzrok
Nasz oczy każdego dnia są mocno narażone na działanie światła niebieskiego. Jest ono emitowane przez ekrany wszystkich urządzeń, z których korzystamy na co dzień – telefonów, laptopów, telewizorów. Osłabia oczy, powoduje ich zmęczenie, zaczerwienienie i suchość. To wszystko wpływa na pogorszenie wzroku.
Właściwości pestek winogron, rozszerzające naczynia krwionośne, są pomocne w opóźnieniu pogarszającego się wzroku. Szczególnie dobrze odnajdują się przy wsparciu:
- zapalenia spojówek,
- zespole suchego oka,
- nadwrażliwości na światło,
- jaskrze,
- zaćmie.
Pestki winogron mogą także opóźnić gorsze widzenie w ciemności, rozwijające się wraz z wiekiem.
Pestki winogron – pomoc w alergii
Suplement ten łagodzi objawy towarzyszące alergii. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze – blokuje produkcję histaminy, która pobudza reakcje alergiczne. Tym samym pomaga ograniczyć lub złagodzić pojawienie się kataru siennego. Po drugie – hamuje wytwarzanie komórek zapalnych, które również biorą udział w odpowiedzi alergicznej.
Pestki winogron – w walce o młodą skórę
Pestki winogron są bogate w substancje opóźniające procesy starzenia się skóry. W ten sposób zapobiegają zmarszczkom. Nawilżają, regenerują, odżywiają i napinają cerę. Dzięki jakim działaniom suplementu jest to możliwe?
- Pestki winogron podnoszą stężenie witaminy C, która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki przed zniszczeniem oraz starzeniem się.
- Chronią kolagen przed rozpadem. Jest on budulcem nie tylko włosów, paznokci i skóry (dzięki czemu jest napięta i odporna na zmarszczki), ale znajduje się również w stawach, dzięki czemu, przy okazji, wzmacnia także ich funkcjonowanie.
- Obecne w pestkach winogron antyoksydanty chronią również przed pojawieniem się rozstępów i usprawniają gojenie się ran oraz oparzeń słonecznych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzą przebieg trądziku, egzemy czy łuszczycy.
W czym jeszcze pomagają pestki winogron?
Pestki winogron mają również pozytywny wpływ na mózg. Zmniejszają ryzyko jego udaru i opóźniają procesy niszczenia się neuronów, prowadzące do demencji. Wzmacniają odporność i wspierają w szybszej walce z chorobą. Pomagają w leczeniu hemoroidów. Przyspieszają procesy regeneracyjne, np. po złamaniach kości czy nadwyrężeniu mięśni.
Pestki winogron – jak spożywać?
Jeśli masz ochotę i lubisz gorzkawy smak pestek, to możesz jeść je naturalnie, prosto z owoców. Wystarczy wówczas dodać je jako dodatek do owsianki czy jogurtu. Jeśli jednak nie przepadasz za ich smakiem, to możesz skorzystać z gotowych suplementów. Dzienną dawkę określa producent, a informacja o niej znajduje się na opakowaniu. Spożywając suplement, pamiętaj o tym, aby stosować się do umieszczonych zaleceń.