Alergia – leczenie naturalne

Alergia to nadmierna reakcja organizmu na czynniki potencjalnie bezpieczne, dlatego w zapobieganiu nadmiernym objawom należy dbać o homeostazę organizmu oraz prawidłową pracę układu immunologicznego. Połączenie leków oraz suplementów na alergię pomaga w łagodzeniu objawów i polepsza komfort życia.

Rola układu immunologicznego w alergii

Układ odpornościowy chroni nas przez infekcjami. Budowanie odporności polega na wytwarzaniu przeciwciał w odpowiedzi na chorobę bądź szczepienie. Powstają wtedy komórki pamięci immunologicznej, które czekają w organizmie. W przypadku kolejnego kontaktu z daną substancją nasz organizm ją rozpozna i zacznie z nią walczyć. Na obniżanie odporności wpływ ma stres, zmęczenie, nadużywanie leków i antybiotyków, nieodpowiednia dieta oraz używki.

Odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego ma wpływ na pozbywanie się patogenów z organizmu. Styl życia oraz dieta mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Zbyt rzadkie przebywanie na słońcu, położenie geograficzne Polski oraz dieta mają wpływ na niedobór witaminy D3, która jest niezwykle istotnym składnikiem modulującym odpowiednią pracę układu immunologicznego. Przebywanie na powietrzu sprawia również, że białe krwi są bardziej efektywne w eliminacji patogenów. Ponadto aktywność fizyczna zwiększa naszą odporność.

Wysoko przetworzone produkty, których jest ostatnio coraz więcej, mają wpływ na obniżanie odporności. Niekorzystny wpływ na odporność ma biały cukier, który osłabia komórki układu odpornościowego i zaburza ich pracę, przez co są mniej skuteczne w niszczeniu bakterii. Co ważne, zaburza on również mikroflorę jelitową, prowadząc do zmniejszenia ilości bakterii korzystnych, które chronią nas przez infekcjami.

Probiotyki w alergii

Mikroflora jelitowa ma ogromne znaczenie w odporności organizmu. Niekorzystny wpływ na bakterie jelitowe ma spożywanie wysoko przetworzonej żywności, zbyt małych ilości błonnika, stres, używki oraz nadużywanie leków. Dysbioza jelitowa ma wpływ na reakcje alergiczne. Właśnie dlatego stosowanie pre- i probiotyków stanowi profilaktykę alergii. We wspieraniu funkcjonowania bariery jelitowej szczególnie pomocne są bakterie Bifidobacterium, Lactobacillus oraz Lactococcus.

We wspieraniu bakterii jelitowych pomagają probiotyki i prebiotyki. Oprócz pokarmów, które dostarczają tych składników, takich jak kiszonki, zakwas chlebowy, ocet jabłkowy czy nabiał z żywymi kulturami bakterii, istotne jest również przyjmowanie suplementów z probiotykami.

Stosowanie antybiotyków a alergie

Antybiotyki, niszcząc bakterie chorobotwórcze, wpływają również niekorzystnie na bakterie niepatogenne, prowadząc do zaburzeń mikroflory jelitowej, a nawet dysbiozy. Prowadzi to do obniżenia odporności, pojawienia się objawów ze strony przewodu pokarmowego oraz zmniejszonej syntezy witamin z grupy B i K. W przypadku przyjmowania antybiotyku warto osłonowo stosować probiotyki.

Rola diety w zapobieganiu alergii

Dieta na alergię, czyli inaczej dieta przeciwhistaminowa, polega na wykluczeniu z diety produktów o dużej zawartości histaminy lub takich, które powodują jej wydzielanie. Histamina jest hormonem magazynowanym w komórkach układu odpornościowego, który jest uwalniany na przykład na skutek kontaktu z alergenem (po więcej informacji na temat rodzajów i objawów alergii zapraszamy tutaj: www.strefawitalnosci.pl/strefa-wiedzy/alergia-rodzaje-i-objawy).

Dieta antyhistaminowa ma działanie przeciwzapalne. Polega na wykluczeniu z diety:

  • produktów zawierających barwniki i konserwanty,
  • produktów mięsnych wędzonych,
  • warzyw: pomidorów i ich przetworów, soi, szpinaku
  • orzechów,
  • octu,
  • awokado,
  • serów dojrzewających,
  • kapusty kiszonej,
  • owoców: papai, gruszek, śliwek, truskawek, kiwi, cytrusów,
  • przypraw: chilli, curry, gałki muszkatołowej, cynamonu, anyżu, goździków,
  • owoców morza,
  • kakao i czekolady.

Do produktów zakazanych należą również alkohol, napoje energetyczne oraz czarna i zielona herbata, ponieważ hamują rozkład histaminy.

Naturalne suplementy w leczeniu alergii

Składniki takie jak magnez, cynk, antyoksydanty, flawonoidy, beta karoten czy przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać ryzyko chorób alergicznych. Według badań osoby spożywające duże ilości kwasów omega-3 rzadziej zapadają na alergię. W przypadku alergii sprawdzają się również zioła i produkty zawierające flawonole, które pomagają łagodzić objawy i zmniejszać podrażnienie śluzówki. Warto również stosować suplementy, hamujące uwalnianie histaminy, co wpływa na łagodzenie objawów.

  • Spirulina – hamuje uwalnianie histaminy, która wydzielana jest podczas reakcji alergicznej. Dzięki temu przyjmowanie tego suplementu może łagodzić objawy alergii. Ma również właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Szczególnie skuteczna w przypadku alergicznego nieżytu nosa i zapalenia błony śluzowej nosa.
  • Kurkumina – substancja zapobiegawcza w leczeniu astmy alergicznej czy kataru siennego. Odpowiada za modulację układu odpornościowego oraz zapobiega nadmiernym reakcjom na środki pobudzające takie jak alergeny. Według badań kurkumina zmniejsza skurcze dróg oddechowych oraz ich nadmierne reakcje. Łagodzi również alergiczne zapalenie spojówek.
  • Kwercetyna – ma właściwości przeciwutleniające, charakteryzuje się hamowaniem uwalniania histaminy, pobudzaniem układu odpornościowego oraz hamowaniem wydzielania cytokin prozapalnych. Działanie immunomodulujące i przeciwzapalne kwercetyny sprawia, że można ją stosować w przypadku astmy alergicznej, alergicznego nieżytu nosa oraz w przewlekłych stanach zapalnych organizmu.
  • Wapń – łagodzi objawy alergii poprzez uszczelnianie komórek śródbłonka, co zmniejsza obrzęki.
  • MSM (siarka organiczna) – ma szerokie spektrum działania, od wzmacniania odporności, przez neutralizację alergenów, aż po wspomaganie budowy włosów, paznokci i skóry. Siarka jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu, a niestety nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiednich jej ilości z dietą. Ma ona również właściwości hamujące stany zapalne. Według badań MSM zmniejsza objawy alergicznego nieżytu nosa oraz alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa.
  • Preparaty stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej – wiele naturalnych preparatów ziołowych stosowanych w Ajurwedzie ma właściwości łagodzące stany zapalne i zwiększające odporność na infekcje, na przykład Guduchi. Pobudza syntezę komórek odpornościowych. Szczególnie stosowany w przypadku astmy, przewlekłego kaszlu oraz alergicznego nieżytu nosa.
  • Suplementy roślinne – udowodnione działanie łagodzące objawy alergii mają takie rośliny jak czarnuszka (inaczej czarny kmin), pachnotka zwyczajna, tarczyca bajkalska, czystek, mangostan właściwy czy aloes. Olej z czarnuszki ma szczególne znaczenie w przypadku łagodzenia objawów z zatok, nosa i płuc. Czystek jest bogaty w polifenole i wykazuje działanie przeciwwirusowe oraz wzmacniające układ immunologiczny. Pachnotka zwyczajna łagodzi alergie poprzez właściwości przeciwhistaminowe, szczególnie skuteczna w alergicznym zapaleniu spojówek, katarze siennym, alergiach pokarmowych i astmie. Warto ją stosować w przypadku atopowego zapalenia skóry.
  • Glistnik górski – stosowany jest zwykle w przypadku alergii skórnych.
  • Uncaria tomentosa (Koci pazur) – sprzyja poprawie odporności, ma silne właściwości przeciwzapalne. Ma szczególne znaczenie w przypadku alergii oddechowych. Koci pazur ma również działanie antynowotworowe oraz cytoprotekcyjne.
  • Pycnogenolto ekstrakt z kory sosny przybrzeżnej Pinus maritima. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które naturalnie stymulują układ odpornościowy. Ponadto hamuje uwalnianie histaminy, dzięki czemu łagodzi objawy alergii. Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. 
  • N-acetylo-cysteina – bierze udział w produkcji glutationu, który jest głównym przeciwutleniaczem naszego organizmu. Oprócz tego działa ona bezpośrednio na objawy alergii, łagodząc je.
  • Moringa Oleifera – roślina ta zaliczana jest do superfoods, ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. Między innymi, wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne i stymulujące układ odpornościowy.

Nowozelandzka liofilizowana zielona małża – zawiera bardzo duże ilości kwasów omega 3, które mogą mieć nawet silniejsze właściwości przeciwzapalne, niż te pozyskiwane z ryb. Szczególnie skuteczna jest w przypadku alergii skórnych.