Cynamon w kapsułkach
Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca charakterystycznego smaku naszym wypiekom. To źródło licznych antyoksydantów, wsparcie w profilaktyce chorób serca, a także przyjaciel każdej osoby na diecie. Jakie właściwości zdrowotne ma cynamon? W czym pomaga? “Rozwiń” i dowiedz się więcej!
Cynamonowiec, jako roślina, występuje przede wszystkim na terenach Sri Lanki, Karaibów oraz Brazylii i Indii. Jego wysokość osiąga wymiary nawet do 10 metrów, a owoce mają najczęściej czerwoną barwę. Wyciąg roślinny pozyskuje się przede wszystkim z kory cynamonowca. Był on szczególnie doceniany przez starożytnych Egipcjan i Rzymian.
Cynamon to źródło aromatycznego olejku cynamonowego nadającego charakterystyczny zapach. Roślina bogata jest w antyoksydanty.
Zawiera również:
- kwas cynamonowy,
- kumarynę,
- beta-kariofilen,
- limonen,
- kwasy fenolowe,
- terpeny,
- garbniki.
Cynamon bogaty jest także w potas i wapń. Zawiera epikatechinę, która działa ochronnie na neurony – może opóźniać wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimera. Jakie zatem właściwości zdrowotne ma cynamon?
Czy cynamon obniża cukier?
Osoby zmagające się z cukrzycą mogą się zastawiać, czy cynamon, ze względu na swoje właściwości, może również przynieść ukojenie w ich chorobie. Okazuje się, że tak. Cynamon pozytywnie wpływa na obniżenie cukru we krwi poprzez regulację wchłaniania glukozy.
Ogranicza aktywność enzymów, zwiększających wchłanianie węglowodanów z pokarmu (powodują one wzrost cukru we krwi). Mowa tu przede wszystkim o amylazie trzustkowej. Poza regulacją glukozy cynamon sprzyja również zmniejszaniu cholesterolu. W przypadku cukrzycy najlepiej sprawdzi się cynamon cejloński – zwiększa wrażliwość na insulinę.
Cynamon – wpływ na układ krążenia. Czy obniża ciśnienie?
Cynamon, głównie poprzez regulację wchłaniania glukozy, może obniżać ciśnienie krwi. Nadmiar cukru powoduje wysokie skoki ciśnienia, w związku z czym regularne przyjmowanie tego składnika pozwala zapanować nad ciśnieniem. Dodatkowo poprawia krążenie krwi.
Cynamon obniża również poziom złego cholesterolu. Odkłada się on w organizmie, tworząc blaszki w naczyniach krwionośnych. Utrudnia to przepływ krwi, co często kończy się zawałem. Dlatego cynamon może być pomocy w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.
Cynamon – czy pomaga w odchudzaniu?
Chcesz zgubić zbędne kilogramy? Dodaj do swojej diety cynamon! Roślina ta ma właściwości termogeniczne, co oznacza, że przyspiesza spalanie tłuszczu – przetwarza go w energię. Dodatkowo korzystnie wpływa na szybkość przemiany materii. Cynamon, zwłaszcza cejloński, uwrażliwia komórki na insulinę, co zmniejsza ryzyko tzw. insulinooporności, sprzyjającej nadmiernym kilogramom.
Cynamon – wpływ na układ trawienny
Cynamon korzystnie wpływa na układ trawienny. Poza szybszą przemianą materii pomaga również w zatruciach pokarmowych (wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn) czy biegunkach. Ma pozytywny wpływ również na łagodzenie wrzodów żołądka, zgagę i zaparcia.
Cynamon – jakie jeszcze ma działanie?
Do licznych właściwości cynamonu zalicza się również:
- ochronę przed próchnicą zębów (w tym celu warto stosować olejek cynamonowy);
- wzmocnienie odporności (głównie ze względu na działanie termogeniczne);
- silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe;
- łagodzenie stanów zapalnych (może być pomocny zarówno przy infekcjach jak i np. trądziku);
- działa pobudzająco (głównie przez poprawę przepływu krwi);
Cynamon warto stosować profilaktycznie w chorobach neurodegeneracyjnych, np. Alzheimerze. Odpowiada za to przede wszystkim epikatechina. Roślina może również wpływać na poprawę stanu pacjentów zmagających się z chorobą Parkinsona.
Cynamon cejloński vs. cynamon cassia – czym się różnią?
Cynamon najczęściej występuje w dwóch postaciach: jako cynamon cejloński (łac. Cinnamomum verum) lub cassia (łac.Cinnamomum cassia), określany jako wonny. Oba rodzaje, poza różnicami w wyglądzie fizycznym, mają również nieco inne stężenie kumaryny – w cynamonem cejlońskim jest jej najmniej, a w cassia – najwięcej.
O ile kumaryna w mniejszym stężeniu ma ogromne właściwości lecznicze (przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe, łagodzące stany zapalne) to zbyt duże dawki mogą działać szkodliwie i przynosić odwrotne efekty – nadmiernie rozrzedzać krew i wywoływać alergię.
Cynamon w tabletkach – jak stosować?
Cynamon dostępnych w tabletkach trzeba przyjmować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Przyjmowanie wyciągu z rośliny w tej postaci, pozwala na przyswojenie bardziej skoncentrowanej dawki. Przyprawy zwykle dajemy odrobinę, dla smaku, przez co ilość substancji czynnych może być za mała. Cynamonu w tabletkach powinny unikać kobiety w ciąży oraz osoby z nadwrażliwością pokarmową.