Suplementy na zakwaszenie organizmu
Źle zbilansowana dieta, spożywanie żywności wysoko przetworzonej, stres, niezdrowy tryb życia – to tylko wybrane z wielu czynników mogących zakwasić organizm. Zakwaszenie organizmu to – w dużym uproszczeniu – stan naruszenia równowagi kwasowo-zasadowej, mogący prowadzić do mniej lub bardziej poważnych dysfunkcji zdrowotnych. Kluczowym czynnikiem, który wpływa na ten stan jest dieta uboga w warzywa, owoce, wodę i składniki mineralne. Na pozytywną zmianę wpływa zróżnicowana dieta, wspierana przez suplementy odkwaszające organizm oraz rezygnacja z używek połączona z lekką aktywnością fizyczną.
Co oznacza zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie to ogólny termin, odnoszący się stanu zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, będącej m.in. skutkiem nieprawidłowej diety. Produkty spożywcze można w dużym uproszczeniu podzielić na kwasotwórcze, zasadotwórcze i obojętne. Dieta, w której dominują składniki z pierwszej kategorii – czyli tzw. produkty o właściwościach zakwaszających np. mięso, kawa, nabiał – może wpływać negatywnie na ogólny stan zdrowia. Organizm usuwa nadmiar substancji kwasotwórczych przyspieszając ich wydalanie m.in. przez nerki – co nie znaczy, że taki stan może trwać bez negatywnego wpływu na zdrowie i odporność.
Przy omawianiu zakwaszenia organizmu w kontekście diety należy także pamiętać o ważnym rozróżnieniu dwóch pojęć. Terminu „zakwaszenie organizmu” nie należy mylić z kwasicą – groźną jednostką chorobową, związaną ze zmianami odczynu pH krwi człowieka.
Zakwaszenie żołądka i obniżona kwasowość żołądka
Zakwaszenia organizmu nie należy także mylić z pojęciem „zakwaszenie żołądka” – czyli stanu będącego następstwem zbyt intensywnej produkcji kwasów trawiennych. Przewlekła nadkwasota żołądkowa jest zazwyczaj skutkiem złej diety, reakcji organizmu na stres lub nadużywania alkoholu. Długotrwały stan zakwaszenia żołądka może prowadzić do uszkodzenia warstwy śluzowej, wyścielającej ten organ, a w konsekwencji do poważniejszych schorzeń.
Żołądkowi szkodzi także zbyt niskie zakwaszenie, które może powstać m.in. na skutek przyjmowania leków zobojętniających kwasy żołądkowe. Niewystarczająca kwasowość może powodować problemy trawienne – część substancji, w tym mikro- i makroskładniki, nie będzie prawidłowo wchłaniana. Niedobór kwasu żołądkowego może tworzyć także środowisko sprzyjające rozwijaniu się bakterii Helicobacter pylori (odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka).
pH żołądka – jaka jest norma?
Prawidłowe pH żołądka powinno utrzymywać się na poziomie 1-2,5. Wszelkie zaburzenia – zarówno nadmierna, jak i niewystarczająca ilość kwasów trawiennych – będą widoczne w objawach ze strony układu pokarmowego. Zgaga, wzdęcia, problemy trawienne, nudności sygnalizują potrzebę wprowadzenia zmian w diecie i trybie życia, a objawy utrzymujące się długotrwale – konieczność konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.
Przyczyny zakwaszenia organizmu
Co zakwasza organizm? Wśród kluczowych przyczyn wymienia się m.in. nieprawidłową dietę, ubogą w składniki odżywcze, a przesyconą produktami o kwasotwórczych właściwościach. Do tej kategorii produktów należy m.in.: mięso, wędliny, ryby, kawa i alkohol, czarna herbata, jaja, nabiał, pieczywo, słodycze, słodzone napoje gazowane, produkty wysokoprzetworzone.
Wśród dodatkowych czynników ryzyka wymienia się także m.in.:
- restrykcyjne diety odchudzające – nieprawidłowo dobrane do wagi, stylu życia i ogólnego stanu zdrowia,
- zbyt intensywny wysiłek fizyczny lub jego brak np. przy tzw. siedzącym trybie życia,
- stosowanie używek – papierosów, alkoholu, kawy, napojów słodzonych i wysokoenergetycznych,
- długotrwała ekspozycja na stres – nerwowość, podatność na czynniki stresogenne,
- niektóre choroby przewlekłe, wymagające przyjmowania leków.
Zakwaszenie organizmu – objawy
Dieta z nadmiarem składników kwasotwórczych może wpływać na ogólne pogorszenie stanu organizmu – od osłabienia po zmiany skórne i dolegliwości gastrologiczne. Wśród najczęściej występujących objawów, które mogą świadczyć o ogólnym zakwaszeniu organizmu wymienia się:
- długotrwałe, ogólne i przewlekłe zmęczenie,
- bóle mięśni i stawów,
- pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci – pojawienie się wyprysków, zwiększona kruchość i łamliwość włosów,
- zwiększona nerwowość i podatność na stres,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego – zgaga, wzdęcia, zaparcia, biegunki,
- osłabiona odporność – zwiększona podatność na infekcje i choroby sezonowe.
Powyższy spis to zestawienie objawów ogólnych, które mogą, ale nie muszą przesądzać o stanie ogólnego zakwaszenia organizmu. Na zdrowie wpływa wiele czynników – w razie wątpliwości warto w pierwszej kolejności skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Jak zapobiegać zakwaszeniu organizmu?
Podstawową metodą profilaktyczną jest zróżnicowana dieta, którą można dodatkowo wspierać suplementami. Na początek przyda się wiedza na temat tego, które elementy jadłospisu mają właściwości kwasotwórcze i zasadotwórcze.
Przy komponowaniu zdrowej diety warto wziąć pod uwagę tzw. wskaźnik PRAL (Potential Renal Acid Load). Kalkulator PRAL pozwala określić, czy wybrany przez nas produkt posiada właściwości alkalizujące, czy też kwasotwórcze. Przelicznik wymaga podania zawartości magnezu, wapnia, białka, fosforu i potasu w danym produkcie. Wyniki PRAL są podawane w milirównoważnikach (mEq) na 100 gramów produktu.
Zakwaszenie organizmu a dieta
W zdrowym jadłospisie nie może zabraknąć produktów o właściwościach zasadotwórczych, czyli głównie zielonych warzyw, w tym m.in.: pietruszki, jarmużu, brokuła, szpinaku i łodygi selera.
- Bardzo ważnym elementem zrównoważonej diety jest prawidłowe nawadnianie organizmu. Przysłowiowe „2 litry wody dziennie” – szczególnie woda o pH zasadowym, bogata w magnez i wapń – to obowiązkowy element zdrowej diety.
- Polecana jest także zielona herbata oraz napary ziołowe z szałwii, mięty i mniszka lekarskiego.
- Tłuszcze nasycone należy zamienić na produkty z wysoką zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6).
- Mocno wskazaną będzie rezygnacja z popularnych używek – kawy, alkoholu, papierosów i napojów słodzonych.
- W codziennym harmonogramie należy znaleźć czas na lekką aktywność fizyczną na świeżym powietrzu.
Suplementy na zakwaszony organizm
Pomocne we wspomaganiu zdrowej diety będą tzw. suplementy odkwaszające. Mowa o preparatach uzupełniających działanie diety alkalicznej/zasadowej oraz wspierających budowanie ogólnej odporności organizmu. Ich głównym zadaniem jest wspomaganie utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej oraz prawidłowego metabolizmu.
Popularne suplementy o właściwościach odkwaszających to m.in. preparaty ziołowe, oparte o takie składniki jak:
- mniszek lekarski,
- zielona pszenica,
- młody jęczmień,
- mięta,
- szałwia,
- ostropest.
Podobne właściwości posiadają suplementy z cytrynianem magnezu. Codzienną dietę zasadową warto wspierać preparatami z zawartością witamin C, E oraz witamin z grupy B. W zdrowym jadłospisie przydadzą się również produkty oraz suplementy z wysoką zawartością cynku, żelaza, magnezu i wapnia.
Przy komponowaniu diety odkwaszającej warto pamiętać o zasadach równowagi i różnorodności. Zielone warzywa, owoce, woda, zielona herbata i ziołowe napary to sprawdzona baza zdrowej piramidy żywienia, wspierającej organizm kompleksowo, nie tylko pod kątem równowagi kwasowo-zasadowej.